Zlatni beočug za 2020.

Jubilarna 50. dodela nagrade „Zlatni beočug“ za trajni doprinos kulturi grada Beograda, čiji su tvorci pesnik Vasko Popa, slikar Radomir Stević Ras i Jefto Jeftović, održana je danas u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Beograda na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u glavnom gradu.

Publici je dobrodošlicu u ime Kulturno prosvetne zajednice Beograda poželeo njen Generalni sekretar, Živorad Žika Ajdačić i izneo kratak govor o istoriji Kulturno prosvetne zajednice i „Zlatnog beočuga“. Potpredsednica Jadranka Jovanović potom je pročitala besedu koju je za ovu priliku napisao predsednik Zajednice, pisac Prof. Milovan Vitezović, i ovime zvanično otvorila svečanost dodele nagrada.

Prof. Vitezović je lepo napisao da je „kultura spoznano i uzajamno oblikovanje karaktera svakog čoveka. Zato je briga za kulturu istovremeno briga o pravim odlikama svoga naroda, pa i o pitanju njegovog opstanka. Kultura je tako i odbrana naroda.“

Na predlog Žirija doneta je odluka da se za 2020. godinu dodele nagrade dobitnicima i to: Izvanredni Zlatni beočug za životno delo koji su dobili reditelj Predrag Gaga Antonijević, akademik Slododan Grbačić i muzički umetnik Miloš Jović- Leo Martin.

Izvanredni Zlatni beočug dobile su institucije kulture BEMUS i Udruženje filmskih umetnika Srbije.
Zlatni beočug između ostalih poznatih umetnika i institucija dobili su: Prof. Ivan Karl, reditelj Jug Radivojević, operska umetnica Sanja Kerkez, „Galerija 73“, Prof. Milena Marković, književnik Igor Marojević i drugi.

Ove godine Kulturno prosvetna zajednica Beograda dodelila je po prvi put i posebno priznanje – IZUZETNU POVELjU za trajan, izuzetan doprinos kulturi Beograda i Srbije i onima koji se bave drugim poslovima važnim za sveukupan život, ali nikada ne zaboravljaju da podrže kulturu i sve što predstavlja duhovnu nadgradnju jednog naroda.

Upravo ovu, Izuzetnu Povelju ove godine dobila je i Fondacija „Braća Karić“, koja kao prva privatna fondacija preko 40 godina pomaže institucije kulture, umetnike, talentovane studente umetnosti, svojom izdavačkom delatnošću čuva nacionalno pismo, našu Ćirilicu i promoviše nacionalnu kulturu Srbije.

Izuzetnu Povelju je ovom prilikom uručio Generalni sekretar KPZ Beograda, Živorad Ajdačić gospođi Milanki Karić, osnivaču i počasnoj predsednici Fondacije Braća Karić, koja je istakla da je izuzetno ponosna što je baš Fondacija „Braća Karić“ odabrana od strane Žirija za ovo jedinstveno priznanje, da je to velika čast, ali i obaveza da Fondacija nastavi svojim utemeljenim, višedecenijskim putem, a to je nesebična pomoć i učešće u svim segmentima kulture, jer šta je jedan narod, nacija, do upravo njena kultura, od koje sve počinje.

 

Ostavite komentar

18 + 16 =