O NAMA

Misija

Mnogo je načina da pokažete svojoj zemlji koliko je volite i koliko ste spremni da učinite za nju. Porodica Karić je izabrala humanitarni rad, predstavljanje nacionalne kulture širom sveta, promociju tolerancija, suživota različitih nacija, veroispovesti, kultura – ne samo u Srbiji već i u regionu i svetu. I tako gotovo četiri decenije.
Ne samo kao odgovor na danas opšteprihvaćeni termin društvena odgovornost, već pre svega osećajući ljudsku i patriotsku potrebu, Bogoljub Karić je davne 1979. godine osmislio Socijalni savet u Peći koji će prerasti u Karić fondaciju. Sa idejom da ponosno promoviše svoju zemlju. Uprkos svim teškoćama, nastavili su svoj rad uvereni da dobronamernost, ljubav prema svojoj zemlji i svakom čoveku u njoj, posvećenost dobročiniteljskom i humanitarnom radu jeste neophodna danas više nego ikad.

Takođe, delovanje fondacije od njenog osnivanja do danas u skladu je sa naraslim potrebama brige o ljudima i postavkama Opšte Deklaracije o pravima čoveka donete 1948. godine od strane Generalne Skuštine Ujedinjenih naroda, i maksimom „Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i svešću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva.” Upravo iz tih razloga i višedecenijski rad fondacije, u svim humanitarnim i društvenim aktivnostima ima ugrađenu i odbranu međunarodnih principa zaštite ljudskih prava i sloboda.

Vizija

„Neka Karić fondacija bude skromni doprinos porodice Karić svome otečestvu. Možda se tako bar za korak, približimo velikanima kao što su kapetan Miša, Tekelija, Kolarac, Spasić, Dunđerski ili Luka Ćelović, koje potomci pamte ne po trgovini solju ili po proizvodnji piva, nego po onim materijalnim i duhovnim dobrima koja su zaveštavali i koja su gradili svome narodu. Dakle, neka ovo bude samo jedna cigla u toj impozantnoj građevini nacionalnih zaveštanja”.

Govor Milanke Karić, osnivača, na dodeli prvih Nagrada “Braća Karić”, 1998. godine

PISMO PREDSEDNICE

upravni-odbor-dana_20131030_155922

Poštovani,

Kaže se da nema velikih i malih dobročinstava, važno je da postoji volja, želja i dobro srce da bi pomagali drugima i sačuvali od zaborava sva dobra materijalne i duhovne kulture našeg naroda .

Izuzetna mi je čast što me je porodica jednoglasno izabrala za predsednicu naše porodične fondacije – Karić fondacije.

Došlo je vreme da mlađe generacije porodice Karić preuzmu ovu važnu ulogu. S ponosom prihvatam odgovornost da nastavim putem očuvanja srpske tradicije, porodice i kulturne baštine. Želim da nastavim da negujem ideju svoje porodice da smo svi mi odgovorni za naše društvo, zemlju i planetu. Da nikada ne zaboravim svoje korene i sačuvam Fondaciju kao porodično gnezdo koje je oduvek bilo duša kompanije.

Verujem da ću istrajati na tom putu dobročinstva, prenoseći na generacije koje dolaze ono što su mene učili od malena „Ruka koja daje nikada ne ostaje prazna“.

Neko će reći da sam idealista ali čvrsto verujem da se sve naše težnje, snovi i želje mogu ostvariti samo ako imamo hrabrosti i vere da ih pratimo. Zato slušam i pratim svoj unutrašnji glas, on ne govori rečima, već nemim jezikom srca. Kao što je rekao Martin Luter King: „Vera je kad napraviš prvi korak čak i kad ne vidiš cele stepenice, samo zakorači.”

Kao savremenici aktuelnih globalnih izazova i sve češćih brojnih ljudskih tragedija, prouzrokovanih nebrigom o civlizacijskim i društvenim okvirima koji treba da obezbede poštovanje ljudskih prava i sloboda, u svim našim aktivnostima dajemo svoj doprinos u jačanju kolektivne društvene svesti kroz stalno javno potenciranje, da je samostalan i slobodan čovek okosnica svake srećne porodice i svakog savremenog i progresivnog društva.

Danica B. Karić

PISMO OSNIVAČA

Dragi prijatelji,

Prošlo je više od tri decenije kako je moja porodica kroz Socijalni savet pomagala svoje radnikei sugrađane bez obzira na naciju, veroispovest, boju kože. Veličina, broj i raznolikost poduhvata Fondacije dokaz su da u tradiciji same porodice jeste ukorenjena odgovornost prema državi i društvu. Učila sam svoju decu da je sudbinom određeno da ništa nije dato večno ni bogatstvo ni nemaština, da treba uvažavati one koji nemaju i pomagati, to istovremeno znači podržavati najdublji smisao ljudskih nadanja.

Danas ponosno, bez sumnje ili straha prepuštam s punim poverenjem svojoj najmlađoj ćerki, tešku i odgovornu ulogu, upravljanje fondacijom. Porodica ju je jednoglasno izabrala za predsednicu naše porodične fondacije. Sigurna sam da će sa aposlutnom posvećenošćju, sa visokim osećanjem humanosti i odgovornosti obavljati funkciju predsednice Karić fondacije. Zna da samo sa mnogo rada i truda i uz svoj dobro organizovan tim može ostvariti vrhunske rezultate. Želim da sve što bude uradila ostavi traga i da se njenim delima ponose generacije koje dolaze!

Milanka Karić

Osnivač Karić fondacije

mara

1. Humanitarni rad Fondacije

Iako su tematski svrstane u rad nekoliko centara u okviru Fondacije: Centra za brigu o deci, Centra za promociju porodičnih vrednosti, Centra za promociju i razvoj nauke i obrazovanja, Centra za promociju kulture i stvaralaštva, Centra za izdavačku delatnost i Centra za međunarodnu saradnju – sve raznorodne aktivnosti Fondacije „Braća Karić” imaju jedinstven – humanitarni karakter. Bilo da su neposredno određene pružanjem konkretne novčane pomoći institucijama i pojedincima, podizanjem zadužbina i spomenika ili događajima u oblasti kulture – organizovanjem koncerata, izložbi, promocija knjiga – u suštini svih akcija Fondacije „Braća Karić” nalazi se dobročinstvo.

Humanitarni rad Fondacije podrazumeva: Brigu o deci, Vrednosti porodice, Pomoć institucijama, Zadužbine, značajne investicije i spomenike.

2. Zaštita ljudskih prava

Inicijativa za ljudska prava Fondacije Braća Karić je nezavisna, nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija. Ovaj ogranak Fondacije nastoji da otkloni prepreke demokratskom razvoju i ostvarivanju osnovnih sloboda utvrđenih Ustavom Republike Srbije i drugih međunarodno priznatih instrumenata u vezi sa ljudskim pravima. Ovo se postiže širenjem znanja, poštovanjem ljudskih prava i promocijom razmene informacija i najboljih praksi kroz obuku, obrazovanje, istraživanje, zakonodavno zastupanje i strateška partnerstva. Svest o osnovnim slobodama doprineće formiranju snažne i demokratske kulture u oblasti ljudskih prava. Ovakva kultura će promovisati zajedničko donošenje odluka i na taj način stvoriti čvrst i efikasan temelj za demokratsko upravljanje.

3. Izdavaštvo

Više od četrdeset godina vodi nas ideja očuvanja i negovanja naših korena i običaja, materijalne i duhovne kulture srpskog naroda. Duboko verujemo da je očuvanje pisma, jezika, istorije i kulturne baštine najsigurnija i najbolja promocija jednog naroda. Dok živi maternji jezik, dok živi istorija, dok žive umetnost i tradicija jednog naroda, živi i njegov nacionalni identitet.

Fondacija Braća Karić se već gotovo tri decenije bavi izdavaštvom, čuvajući na taj način kulturno nasleđe svoje zemlje. Veličina, broj i raznolikost izdavačkih poduhvata Fondacije, dokaz su da u tradiciji porodice Karić jeste ukorenjena odgovornost prema državi i društvu.

4. Međunarodna saradnja

Fodancija „Braća Karić” je od početka rada uspostavila jasne kriterijume i ciljeve svoje međunarodne saradnje. Njena namera je da promoviše i podrži široke međunarodne kontakte u svim oblastima: kulturi, humanitarnim akcijama, nauci, ekonomiji i medijima i time doprinese sadržajnijoj komunikaciji i boljem razumevanju među ljudima, narodima i državama, sa ciljem da afirmiše mir i prijateljstvo kao vrhovne vrednosti. Kao posebno značajan zadatak u toj oblasti Fondacija je uvek smatrala uključivanje Srbije u evropske i svetske integracione procese.

5. Nauka i obrazovanje

Fondacija „Braća Karić” osnivač je prvog privatnog univerziteta u našoj zemlji, što ukazuje na činjenicu da veliki značaj poklanja unapređenju obrazovanja i nauke. Upravo sprovođenjem aktivnosti Univerziteta, njegovih fakulteta i instituta, Fondacija „Braća Karić” ostvaruje svoju politiku u obrazovanju: vrhunska znanja, izvrsni profesori i predavači, najbolje pripremljeni mladi stručnjaci – profesionalci za izazove vremena i potrebe daljeg razvoja
naše privrede i zemlje u celini.

6. Umetnost i kultura

Povezujući umetnost i humanost, Fondacija „Braća Karić” je iz godine u godinu ispisivala kulturni portret Beograda i čitave zemlje, sazdan od nezaboravnih koncerata domaćih i stranih umetnika, značajnih izložbi, projekata koji su, oslanjajući se na tradiciju, gradili mostove ka srcima novih generacija. Poštujući i pomažući istinske bardove naše kulturne scene, poklanjajući prostor mladim umetnicima, Fondacija „Braća Karić” je štitila našu umetnost.

7. Nagrada „Braća Karić”

Po zamisli njenog idejnog tvorca i utemeljivača Bogoljuba Karića, pre 25 godina pokrenuta je jedna od najznačajnijih aktivnosti Fondacije – Nagrada „Braća Karić”. Nagrada – kojoj su Karići podarili ime i sva svojstva tog imena – dodeljuje se svake godine za izuzetna dostignuća u oblastima naučnog i istraživačkog rada, kulture i umetnosti, novinarstva, publicistike i izdavaštva, ekonomije i privrede, kao i humanitarnih aktivnosti koje jačaju mir, saradnju i prijateljstvo među narodima.

Nagrada „Braća Karić” je uspostavljena kao plod vere u neiscrpnu pamet i vrednost, pre svega sopstvenog naroda. Fondacija „Braća Karić” ima nameru da i u budućnosti ta nagrada bude podsticaj i motiv za sve one koji stvaraju, koji oblikuju vrednosti zbog kojih ćemo svi mi, i prostor u kome živimo – postati bolji.