O NAMA

Misija

Mnogo je načina da pokažete svojoj zemlji koliko je volite i koliko ste spremni da učinite za nju. Porodica Karić je izabrala humanitarni rad, predstavljanje nacionalne kulture širom sveta, promociju tolerancija, suživota različitih nacija, veroispovesti, kultura – ne samo u Srbiji već i u regionu i svetu. I tako više od četiri decenije.
Ne samo kao odgovor na danas opšteprihvaćeni termin društvena odgovornost, već pre svega osećajući ljudsku i patriotsku potrebu, Bogoljub Karić je davne 1979. godine osmislio Socijalni savet u Peći koji će prerasti u Karić fondaciju. Sa idejom da ponosno promoviše svoju zemlju. Uprkos svim teškoćama, nastavili su svoj rad uvereni da dobronamernost, ljubav prema svojoj zemlji i svakom čoveku u njoj, posvećenost dobročiniteljskom i humanitarnom radu jeste neophodna danas više nego ikad. Takođe, delovanje fondacije od njenog osnivanja do danas u skladu je sa naraslim potrebama brige o ljudima i postavkama Opšte Deklaracije o pravima čoveka donete 1948. godine od strane Generalne Skuštine Ujedinjenih naroda, i maksimom “Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i svešću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva.“ Upravo iz tih razloga i višedecenijski rad fondacije, u svim humanirarnim i društvenim aktivnostima ima ugrađenu i odbranu međunarodnih principa zaštite ljudskih prava i sloboda.

Vizija

„Neka Karić fondacija bude skromni doprinos porodice Karić svome otečestvu. Možda se tako bar za korak, približimo velikanima kao što su kapetan Miša, Tekelija, Kolarac, Spasić, Dunđerski ili Luka Ćelović, koje potomci pamte ne po trgovini solju ili po proizvodnji piva, nego po onim materijalnim i duhovnim dobrima koja su zaveštavali i koja su gradili svome narodu. Dakle, neka ovo bude samo jedna cigla u toj impozantnoj građevini nacionalnih zaveštanja”.

Govor Milanke Karić, osnivača, na dodeli prvih Nagrada “Braća Karić”, 1998. godine

PISMO PREDSEDNICE

upravni-odbor-dana_20131030_155922

Poštovani,

Kaže se da nema velikih i malih dobročinstava, važno je da postoji volja, želja i dobro srce da bi pomagali drugima i sačuvali od zaborava sva dobra materijalne i duhovne kulture našeg naroda .

Izuzetna mi je čast što me je porodica jednoglasno izabrala za predsednicu naše porodične Fondacije  Braća Karić.

Došlo je vreme da mlađe generacije porodice Karić preuzmu ovu važnu ulogu. S ponosom prihvatam odgovornost da nastavim putem očuvanja srpske tradicije, porodice i kulturne baštine. Želim da nastavim da negujem ideju svoje porodice da smo svi mi odgovorni za naše društvo, zemlju i planetu. Da nikada ne zaboravim svoje korene i sačuvam Fondaciju kao porodično gnezdo koje je oduvek bilo duša kompanije.

Verujem da ću istrajati na tom putu dobročinstva, prenoseći na generacije koje dolaze ono što su mene učili od malena da „Ruka koja daje nikada ne ostaje prazna“.

Neko će reći da sam idealista ali čvrsto verujem da se sve naše težnje, snovi i želje mogu ostvariti samo ako imamo hrabrosti i vere da ih pratimo. Zato slušam i pratim svoj unutrašnji glas, on ne govori rečima, već nemim jezikom srca. Kao što je rekao Martin Luter King: „Vera je kad napraviš prvi korak čak i kad ne vidiš cele stepenice, samo zakorači.” Kao savremenici aktuelnih globalnih izazova i sve češćih brojnih ljudskih tragedija, prouzrokovanih nebrigom o civlizacijskim i društvenim okvirima koji treba da obezbede poštovanje ljudskih prava i sloboda, u svim našim aktivnostima dajemo svoj doprinos u jačanju kolektivne društvene svesti kroz stalno javno potenciranje, da je samostalan i slobodan čovek okosnica svake srećne porodice i svakog savremenog i progresiovnog društva.

Danica B. Karić

PISMO OSNIVAČA

Dragi prijatelji,

Prošlo je više od tri decenije kako je moja porodica kroz Socijalni savet pomagala svoje radnike i sugrađane bez obzira na naciju, veroispovest, boju kože. Veličina, broj i raznolikost poduhvata Fondacije dokaz su da u tradiciji same porodice jeste ukorenjena odgovornost prema državi i društvu. Učila sam svoju decu da je sudbinom određeno da ništa nije dato večno ni bogatstvo ni nemaština, da treba uvažavati one koji nemaju i pomagati, to istovremeno znači podržavati najdublji smisao ljudskih nadanja.

Danas ponosno, bez sumnje ili straha prepuštam s punim poverenjem svojoj najmlađoj ćerki, tešku i odgovornu ulogu, upravljanje fondacijom. Porodica ju je jednoglasno izabrala za predsednicu naše porodične fondacije. Sigurna sam da će sa aposlutnom posvećenošćju, sa visokim osećanjem humanosti i odgovornosti obavljati funkciju predsednice Karić fondacije. Zna da samo sa mnogo rada i truda i uz svoj dobro organizovan tim može ostvariti vrhunske rezultate. Želim da sve što bude uradila ostavi traga i da se njenim delima ponose generacije koje dolaze!

Milanka Karić

Osnivač Karić fondacije

mara