Златни беочуг за 2020.

Јубиларна 50. додела награде „Златни беочуг” за трајни допринос култури града Београда, чији су творци песник Васко Попа, сликар Радомир Стевић Рас и Јефто Јефтовић, одржана је данас у организацији Културно-просветне заједнице Београда на Великој сцени Народног позоришта у главном граду.

Публици је добродошлицу у име Културно просветне заједнице Београда пожелео њен Генерални секретар, Живорад Жика Ајдачић и изнео кратак говор о историји Културно просветне заједнице и „Златног беочуга“. Потпредседница Јадранка Јовановић потом је прочитала беседу коју је за ову прилику написао председник Заједнице, писац Проф. Милован Витезовић, и овиме званично отворила свечаност доделе награда.

Проф. Витезовић је лепо написао да је „култура спознано и узајамно обликовање карактера сваког човека. Зато је брига за културу истовремено брига о правим одликама свога народа, па и о питању његовог опстанка. Култура је тако и одбрана народа.“

На предлог Жирија донета је одлука да се за 2020. годину доделе награде добитницима и то: Изванредни Златни беочуг за животно дело који су добили редитељ Предраг Гага Антонијевић, академик Слододан Грбачић и музички уметник Милош Јовић- Лео Мартин.

Изванредни Златни беочуг добиле су институције културе БЕМУС и Удружење филмских уметника Србије.
Златни беочуг између осталих познатих уметника и институција добили су: Проф. Иван Карл, редитељ Југ Радивојевић, оперска уметница Сања Керкез, „Галерија 73“, Проф. Милена Марковић, књижевник Игор Маројевић и други.

Ове године Културно просветна заједница Београда доделила је по први пут и посебно признање – ИЗУЗЕТНУ ПОВЕЉУ за трајан, изузетан допринос култури Београда и Србије и онима који се баве другим пословима важним за свеукупан живот, али никада не заборављају да подрже културу и све што представља духовну надградњу једног народа.

Управо ову, Изузетну Повељу ове године добила је и Фондација „Браћа Карић“, која као прва приватна фондација преко 40 година помаже институције културе, уметнике, талентоване студенте уметности, својом издавачком делатношћу чува национално писмо, нашу Ћирилицу и промовише националну културу Србије.

Изузетну Повељу је овом приликом уручио Генерални секретар КПЗ Београда, Живорад Ајдачић госпођи Миланки Карић, оснивачу и почасној председници Фондације Браћа Карић, која је истакла да је изузетно поносна што је баш Фондација „Браћа Карић“ одабрана од стране Жирија за ово јединствено признање, да је то велика част, али и обавеза да Фондација настави својим утемељеним, вишедеценијским путем, а то је несебична помоћ и учешће у свим сегментима културе, јер шта је један народ, нација, до управо њена култура, од које све почиње.

 

Оставите коментар

four × 5 =