Koreni

Mnogi su Karići ostavili značajan trag za sobom

Karića je tokom burne istorije bilo u svim profesijama: od učitelja, sveštenika, oficira do današnje generacije savremenih menadžera.

Tokom generacija, kao i u svakoj porodici, bilo ih je više i manje uspešnih, ali su uvek nastojali da nastave i sačuvaju preduzetnički duh, čije je seme posejano početkom XVIII veka.

Jedna od najpoznatijih i najuglednijih srpskih porodica iz Peći, sa Kosmeta, porodica Danice i Janićija Karića je u vremenu opterećenom krizama svih oblika i razmera, jasno izabrala, a onda i sledila svoj put. Smelošću uma i duha, osećajem zajedništva i energijom stvaranja Karići su polako ali sigurno dolazili do uspeha. Svako od njih je odmotavao svoje klupko sudbine, znajući da sreća ne postoji sama po sebi, da je treba zaraditi, oblikovati, a onda i podeliti sa drugima.

Četiri brata, Sreten, Dragomir, Zoran, Bogoljub i setra Olivera vaspitavani su i rasli u duhu pravoslavlja i odanosti srpskoj tradiciji. Gen preduzetništva i njegovo seme su rasli i razvijali se onoliko koliko su to istorijske i druge okolnosti dozvoljavale, da bi sadašnjim generacijama Karića to seme izraslo u brižljivo odnegovan vrt sa velikim brojem lepo uređenih i plodnih parcela i jos većim brojem onih praznih, koje čekaju njihove vredne ruke da ih oplemene radom.

“Čovek se rađa sa osećanjem za porodicu i sopstvenost; bez toga nije on ni u kojem čovečanskom društvu,ma na kom se stupnju obrazovanosti ono nahodilo.”
-Vladimir Karić