Prozor u budućnost: Fondacija Braća Karić donirala najmoderniju opremu za vrtiće Slovaka u Vojvodini

Fondacija Braća Karić, na čelu sa počasnom predsednicom Fondacije Milankom Karić, posetila je predškolsku ustanovu Včielka u Bačkom Petrovcu, kojoj su uručene vredne donacije. Ovu ustanovu u četiri odvojene jedinice pohađa skoro pet stotina mališana slovačke nacionalnosti. Slovačka nacionalna manjina u Vojvodini živi na teritoriji opštine Bački Petrovac, u četiri naselja koja imaju svoje vrtiće, a sada su sve te ustanove bogatije za donaciju Fondacije Braća Karić – četiri digitalne interaktivne table – televizora poslednje generacije.

Prepun vrtić dece sa direktorkom ustanove Včielka Anom Laćarak i predsednicom Opštine Bački Petrovac Jasnom Šproh srdačno je dočekao delegaciju Fondacije Braća Karić, koju je predvodila počasna predsednica Milanka Karić, zajedno sa direktorkom Fondacije Ljubicom Vukotić i potpredsednikom poslovne grupacije BK Tesla Tihomirom Simićem. Dečija graja, smeh i pesma odjekivali su vrtićem, dok su predstavnici ustanove Včielka predstavljali delegaciji Fondacije svoje dosadašnje uspehe, aktivnosti i buduće planove. Ova ustanova je lider u primeni digitalnih tehnologija u vrtićima, ali i čuvar tradicionalnih porodičnih vrednosti i istorije i nasleđa slovačkog naroda. Kroz rad i aktivnosti ove ustanove neguju se odnosi i prijateljstvo Srba i Slovaka, i podstiču inicijative koje dodatno unapređuju te odnose.
Porodične vrednosti, tradicija i nasleđe su nešto za šta se porodica Karić uvek borila i zalagala, posebno kroz humanitarni rad Fondacije Braća Karić, i to poslednjih 45 godina. Vrednosti koje su poneli sa svog ognjišta iz prelepe Peći, porodica Karić nastavila je da primenjuje sve do danas. Dobra dela i dobrota ne mogu ostati sakriveni, kako je govorio Sveti vladika Nikolaj Velimirović – Učini dobro i zakopaj pod kamen, ono će od kamena načiniti sebi jezik i objaviti se. Pola veka humanitarnog rada Fondacije Braća Karić proslavljamo sa novim dobrim delima – pomažemo mališane naših prijatelja Slovaka, jer deca su najvažniji deo porodice, a porodica je najsigurnije mesto, istakla je u svom obraćanju počasna predsednica Milanka Karić.
Mališani su imali poseban način da se zahvale delegaciji Fondacije i pripremili su pravu malu predstavu – u slovačkim narodnim nošnjama izveli su nekoliko slovačkih narodnih pesama, i uz mnogo smeha i graje dočekali svoje nove igračke. Ekipa Fondacije Braća Karić uručila je mališanima i slatke paketiće, zajedno sa interaktivnim knjigama za decu, čiji je autor Danica Karić, predsednica Fondacije Braća Karić. Dečica su se obradovala svim poklonima – na svom novom televizoru odmah su počeli da pišu, knjige su odmah počele da se listaju, a slatkiši, naravno, počeli da nestaju. Prelepa porodična atmosfera igre i radosti bila je kruna posete Fondacije Braća Karić i zaista jedno najlepše i posebno hvala.
Nakon posete vrtiću, delegacija Fondacije uputila se u Opštinu Bački Petrovac, gde je održan radni sastanak sa predsednicom i rukovodstvom Opštine. Kako je istakla počasna predsednica Milanka Karić – Fondacija ne priča i ne obećava, već se samo trudi da pomogne pravim ljudima na pravom mestu. Tako su na ovom radnom sastanku donete odluke i napravljeni planovi za buduće projekte u saradnji Slovačke nacionalne manjine i Fondacije Braća Karić. Vredni ljudi Bačkog Petrovca sada imaju novog saveznika, a Fondacija ima nove prijatelje sa kojima će se zajedno boriti za bolje sutra.
U doba četvrte tehnološke revolucije, dok digitalni svet postaje sve veći i važniji deo svakodnevice, Fondacija Braća Karić ide u korak sa vremenom i ohrabruje napredak i razvoj digitalnih veština kod najmlađe generacije. Predškolska ustanova Včielka je pionir u Srbiji u primeni digitalnih tehnologija u radu sa mališanima – uveli su niz edukativnih igara u svakodnevnu primenu, a te igre su zapravo prvi dečiji koraci u svetu digitalne tehnologije i programiranja. Ustanova Včielka, na čelu sa rukovodstvom Opštine Bački Petrovac, napravila je prve korake u primeni pametnih digitalnih igračaka u vrtićima, a Fondacija Braća Karić je sada podržala ovu inicijativu sa donacijom najnovijih tabli – televizora, koji će naći široku primenu u edukaciji i zabavi mališana. Na tim televizorima deca mogu crtati, pisati, brisati, ali i emitovati i uređivati fotografije i video snimke, preko jednostavne i vrhunske tehnologije koja je izuzetno laka za upotrebu. Igračke koje su mališani u ovim vrtićima do sada koristili uključivale su i digitalni mikroskop, kamere prilagođene deci, ali i najpopularniju igračku zvanu bee-bot, odnosno pčela-robot. Pošto je včielka pčela na slovačkom – jasno je zašto mališani u ovom vrtiću najviše vole baš tu igračku, a sada će uz pomoć table – televizora koje su dobili moći na još više načina da je upotrebljavaju. Ova donacija Fondacije Braća Karić će mališanima stvoriti nove mogućnosti za korišćenje postojećih digitalnih igračaka, ali i priliku da izmišljaju nove igre i da razvijaju maštu, komunikaciju, interakciju, koordinaciju i digitalne veštine.
Ovom donacijom se nastavlja saradnja slovačke nacionalne manjine i Fondacije Braća Karić u Srbiji, koja traje unazad već nekoliko decenija. Fondacija Braća Karić neguje bratske veze sa slovačkim narodom kroz ono što je najvažnije – zajednički rad i dobra dela za bolje sutra dva prijateljska naroda.

 

 

 

 

Ostavite komentar

3 × three =