Прозор у будућност: Фондација Браћа Карић донирала најмодернију опрему за вртиће Словака у Војводини

Фондација Браћа Карић, на челу са почасном председницом Фондације Миланком Карић, посетила је предшколску установу Вчиелка у Бачком Петровцу, којој су уручене вредне донације. Ову установу у четири одвојене јединице похађа скоро пет стотина малишана словачке националности. Словачка национална мањина у Војводини живи на територији општине Бачки Петровац, у четири насеља која имају своје вртиће, а сада су све те установе богатије за донацију Фондације Браћа Карић – четири дигиталне интерактивне табле – телевизора последње генерације.

Препун вртић деце са директорком установе Вчиелка Аном Лаћарак и председницом Општине Бачки Петровац Јасном Шпрох срдачно је дочекао делегацију Фондације Браћа Карић, коју је предводила почасна председница Миланка Карић, заједно са директорком Фондације Љубицом Вукотић и потпредседником пословне групације БК Тесла Тихомиром Симићем. Дечија граја, смех и песма одјекивали су вртићем, док су представници установе Вчиелка представљали делегацији Фондације своје досадашње успехе, активности и будуће планове. Ова установа је лидер у примени дигиталних технологија у вртићима, али и чувар традиционалних породичних вредности и историје и наслеђа словачког народа. Кроз рад и активности ове установе негују се односи и пријатељство Срба и Словака, и подстичу иницијативе које додатно унапређују те односе.
Породичне вредности, традиција и наслеђе су нешто за шта се породица Карић увек борила и залагала, посебно кроз хуманитарни рад Фондације Браћа Карић, и то последњих 45 година. Вредности које су понели са свог огњишта из прелепе Пећи, породица Карић наставила је да примењује све до данас. Добра дела и доброта не могу остати сакривени, како је говорио Свети владика Николај Велимировић – Учини добро и закопај под камен, оно ће од камена начинити себи језик и објавити се. Пола века хуманитарног рада Фондације Браћа Карић прослављамо са новим добрим делима – помажемо малишане наших пријатеља Словака, јер деца су најважнији део породице, а породица је најсигурније место, истакла је у свом обраћању почасна председница Миланка Карић.
Малишани су имали посебан начин да се захвале делегацији Фондације и припремили су праву малу представу – у словачким народним ношњама извели су неколико словачких народних песама, и уз много смеха и граје дочекали своје нове играчке. Екипа Фондације Браћа Карић уручила је малишанима и слатке пакетиће, заједно са интерактивним књигама за децу, чији је аутор Даница Карић, председница Фондације Браћа Карић. Дечица су се обрадовала свим поклонима – на свом новом телевизору одмах су почели да пишу, књиге су одмах почеле да се листају, а слаткиши, наравно, почели да нестају. Прелепа породична атмосфера игре и радости била је круна посете Фондације Браћа Карић и заиста једно најлепше и посебно хвала.
Након посете вртићу, делегација Фондације упутила се у Општину Бачки Петровац, где је одржан радни састанак са председницом и руководством Општине. Како је истакла почасна председница Миланка Карић – Фондација не прича и не обећава, већ се само труди да помогне правим људима на правом месту. Тако су на овом радном састанку донете одлуке и направљени планови за будуће пројекте у сарадњи Словачке националне мањине и Фондације Браћа Карић. Вредни људи Бачког Петровца сада имају новог савезника, а Фондација има нове пријатеље са којима ће се заједно борити за боље сутра.
У доба четврте технолошке револуције, док дигитални свет постаје све већи и важнији део свакодневице, Фондација Браћа Карић иде у корак са временом и охрабрује напредак и развој дигиталних вештина код најмлађе генерације. Предшколска установа Вчиелка је пионир у Србији у примени дигиталних технологија у раду са малишанима – увели су низ едукативних игара у свакодневну примену, а те игре су заправо први дечији кораци у свету дигиталне технологије и програмирања. Установа Вчиелка, на челу са руководством Општине Бачки Петровац, направила је прве кораке у примени паметних дигиталних играчака у вртићима, а Фондација Браћа Карић је сада подржала ову иницијативу са донацијом најновијих табли – телевизора, који ће наћи широку примену у едукацији и забави малишана. На тим телевизорима деца могу цртати, писати, брисати, али и емитовати и уређивати фотографије и видео снимке, преко једноставне и врхунске технологије која је изузетно лака за употребу. Играчке које су малишани у овим вртићима до сада користили укључивале су и дигитални микроскоп, камере прилагођене деци, али и најпопуларнију играчку звану бее-бот, односно пчела-робот. Пошто је вчиелка пчела на словачком – јасно је зашто малишани у овом вртићу највише воле баш ту играчку, а сада ће уз помоћ табле – телевизора које су добили моћи на још више начина да је употребљавају. Ова донација Фондације Браћа Карић ће малишанима створити нове могућности за коришћење постојећих дигиталних играчака, али и прилику да измишљају нове игре и да развијају машту, комуникацију, интеракцију, координацију и дигиталне вештине.
Овом донацијом се наставља сарадња словачке националне мањине и Фондације Браћа Карић у Србији, која траје уназад већ неколико деценија. Фондација Браћа Карић негује братске везе са словачким народом кроз оно што је најважније – заједнички рад и добра дела за боље сутра два пријатељска народа.

 

 

 

 

Оставите коментар

five × 2 =