Dragomir J. Karić sa unucima Aleksandrom i Konstantinom u ime fondacije „Braća Karić” uručio Dragačevskog pobednika najboljem trubaču

Završen je 60. Sabor u Guči, a među onima koji će ga pamtiti za ceo život je zasigurno Kristijan Azirović iz Bojnika, koji se ovenčao prestižnom titulom najboljeg trubača.

Statuetu Dragačevski pobednik, koju tradicionalno dodeljuje Fondacija „Braća Karić”, svečano mu je uručio ispred porodice i Fondacije, Dragomir J. Karić zajedno sa unucima, Aleksandrom i Konstantinom. Ova pozlaćena replika Spomenika trubaču smeštenog u centru Guče, kojeg je varošici u čast čuvene manifestacije darovala fondacija „Braća Karić”, uvek će ga podsećati na dan kada je kako kaže ostvario san svakog trubača i proglašen za najboljeg na takmičenju.

Ovogodišnja Sabor trubača je još jedan dokaz da Srbija treba da posveti posebnu pažnju jednom ovakvom događaju. Sabor u Guči predstavlja nešto jedinstveno u svetu, što je samo jedan od razloga zašto je Fondacija, a posebno njen osnivač Bogoljub Karić, podržavaju i naglašavaju značaj ove manisfestacije. Bogoljub ističe da je Sabor trubača u Dragačevu, veoma važan, da je istinski brend Srbije, koji svakog avgusta okupi oko pola miliona saboraša sa svih strana sveta. Danas je Sabor ne samo nacionalni nego i svetski fenomen, koji je na ponos svih nas od prošle godine upisan na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije  Pre 22 godine podsestićemo, Sreten Karić je inicirao izgradnju Spomenika trubaču, nesluteći da će to mesto postati kultno mesto za fotografisanje, druženje, sklapanje poznanstava i davanje svih mogućih obećanja mladih parova jedno drugome.

Ove godine 17 trubačkih orkestara se borilo za prestižne saborske nagrade. Stručni žiri, žiri publike i onaj koji je ocenjivao izvornost sviranja na 60. Dragačevskom saboru trubača, doneli su odluku da u Finalnom takmičenju, nagrade zaslužuju sledeći: Orkestar Vladimira Ivanovića iz Zagužanja, proglašen je za najbolji orkestar 60. Sabora

– Orkestar Jovice Jovanovića iz Lunovog Sela je najizvornije muzicirao

„Od zlata jabuka“

– Marko Trnavac (Mršelji) iz istoimenog orkestra, proglašen je za najpopularnijeg trubača – truba publike

– Najbolje je odsvirao pesmu orkestar Marka Gligorjevića iz  Bajine Bašte

-Najbolje je odsvirao kolo orkestar Kristijana Azirovića iz Bojnika

– Drugi orkestar – Marka Trnavaca iz Mršelja

– Treći orkestar – Timočki Veseljaci iz Knjaževca

– Druga truba – Marko Gligorijević, Bajina Bašta

– Treća truba – Vladimir Ivanović, Zagužanje

– Najbolji bubnjar je Filip Stojanović iz orkestra Siniše Stankovića, Zagužanje

– Najbolji basista je Stefan Ilić iz orkestra Vladimira Ivanovića, Zagužanje

-Najbolji tenorista je Milutin Jevđić iz orkestra „Dragačevske trube”, Guča

 

 

 

Ostavite komentar

four × five =