Драгомир Ј. Карић са унуцима Александром и Константином у име фондације „Браћа Карић” уручио Драгачевског победника најбољем трубачу

Завршен је 60. Сабор у Гучи, а међу онима који ће га памтити за цео живот је засигурно Кристијан Азировић из Бојника, који се овенчао престижном титулом најбољег трубача.

Статуету Драгачевски победник, коју традиционално додељује Фондација „Браћа Карић”, свечано му је уручио испред породице и Фондације, Драгомир Ј. Карић заједно са унуцима, Александром и Константином. Ова позлаћена реплика Споменика трубачу смештеног у центру Гуче, којег је варошици у част чувене манифестације даровала фондација „Браћа Карић”, увек ће га подсећати на дан када је како каже остварио сан сваког трубача и проглашен за најбољег на такмичењу.

Овогодишња Сабор трубача је још један доказ да Србија треба да посвети посебну пажњу једном оваквом догађају. Сабор у Гучи представља нешто јединствено у свету, што је само један од разлога зашто је Фондација, а посебно њен оснивач Богољуб Карић, подржавају и наглашавају значај ове манисфестације. Богољуб истиче да је Сабор трубача у Драгачеву, веома важан, да је истински бренд Србије, који сваког августа окупи око пола милиона сабораша са свих страна света. Данас је Сабор не само национални него и светски феномен, који је на понос свих нас од прошле године уписан на листу нематеријалног културног наслеђа Србије  Пре 22 године подсестићемо, Сретен Карић је иницирао изградњу Споменика трубачу, неслутећи да ће то место постати култно место за фотографисање, дружење, склапање познанстава и давање свих могућих обећања младих парова једно другоме.

Ове године 17 трубачких оркестара се борило за престижне саборске награде. Стручни жири, жири публике и онај који је оцењивао изворност свирања на 60. Драгачевском сабору трубача, донели су одлуку да у Финалном такмичењу, награде заслужују следећи: Оркестар Владимира Ивановића из Загужања, проглашен је за најбољи оркестар 60. Сабора

– Оркестар Јовице Јовановића из Луновог Села је најизворније музицирао

„Од злата јабука”

– Марко Трнавац (Мршељи) из истоименог оркестра, проглашен је за најпопуларнијег трубача – труба публике

– Најбоље је одсвирао песму оркестар Марка Глигорјевића из  Бајине Баште

-Најбоље је одсвирао коло оркестар Кристијана Азировића из Бојника

– Други оркестар – Марка Трнаваца из Мршеља

– Трећи оркестар – Тимочки Весељаци из Књажевца

– Друга труба – Марко Глигоријевић, Бајина Башта

– Трећа труба – Владимир Ивановић, Загужање

– Најбољи бубњар је Филип Стојановић из оркестра Синише Станковића, Загужање

– Најбољи басиста је Стефан Илић из оркестра Владимира Ивановића, Загужање

-Најбољи тенориста је Милутин Јевђић из оркестра „Драгачевске трубе”, Гуча

 

 

 

Оставите коментар

two × two =