Fondacija „Braća Karić” svečano promovisala knjige „Pejzaži duše” i „Vučije srce”, autorke Marije Line Veke

U petak 25. februara, Fondacija „Braća Karić” je održala promociju još dva nova naslova autorke Marije Line Veke ,„Pejzaži duše” i „Vučije srce”.
Obe knjige su potvrda dvadesetogodišnjeg požrtvovanog rada autorke na otkrivanju istine o životu Srba na Kosovu i Metohiji
Iz njenih razgovora sa Srbima na Kosovu i Metohiji, pogotovo sa porodicama otetih, koje smatra pozvanim pre svih drugih da govore ”o takozvanoj državnosti Kosova donetoj NATO bombama,” nastale su četiri knjige: „Izgubljeno Kosovo”, „Pejzaži duše”, „Zatvor pod otvorenim nebom” i „Vučje srce”. Ispovestima o teroru i stradanju, ali i opstanku Srba na KiM, u knjizi „Vučje srce” dodaje sudbine četvorice Srba: lekara, inženjera, profesora i seljaka, čiji su organi završili u drugim ljudima.

Marija Lina Veka je želela da sazna istinu o teškim zločinima protiv Srba na Kosovu i Metohiji, smela da je prenese dalje, i bila hrabra da se za nju bori. Za tu istrajnost u osnovnim principima sopstvene profesije, za viteški odnos prema istini – Fondacija „Braća Karić“ Marilini Veka dodeljuje Nagradu ”Braća Karić” za izuzetna dostignuća u novinarstvu.
Prisutne je najpre u ime porodice i ispred Fondacije pozdravila Danijela Karić Martać, koja je tom pirlikom rekla:
„Uvažena dame i gospodo dragi prijatelji, draga Marija, velika mi je čast i zadovoljstvo da vas u ime porodice i ispred naše Fondacije pozdravim i poželim dobrodošlicu. Naša Fondacija se više od 40 godina vodi idejom očuvanja duhovne i materijalne kulture našeg naroda, a posebno radimo na očuvanju našeg pisma i jezika.
Čast nam je da ćemo vam danas predstaviti još dva brižljivo birana naslova, naše dobitnice Nagrade BK, Marije Line Veke. Ove knjige su deo edicije PRIJATELjI SRBIJE. Ova edicija će vam predstaviti autore koji pokazuju ogromnu ljubav i postovanje prema Srbiji i srpskom narodu. To su ljudi kao naša Marilina Veka, hrabri da kažu istinu i zato im od srca hvala sto stvaraju verodostojnu i lepšu sike Srbije u Svetu.
Hvala vam Marilina na svemu što ste činili i što činite za Srbiju i srpski narod!
O knjigama na promociji pored autorke govorili su i Veselin Dželetović, predsednik Udruženja pisaca „Poeta“, novinar i književnik po čijem se delu „Srpsko srce Johanovo“ uskoro snima film i Prof. dr Vladimir Džamić, politikolog i rektor Alfa BK univerziteta.

Marija Lina Veka (Maria Lina Veka) novinar je i publicista sa diplomom Rimskog univerziteta La Sapienza i specijalizacijom u Vatikanskom tajnom arhivu iz paleografije. Od 1993. njena pažnja je usmerena na vojne akcije i etničke sukobe. Pratila je Misiju Ibis u Somaliji, a od 1999. bavi se „balkanskim scenarijem”. Njene knjige „Skandal Somalija – Anatomija jedne laži”, te „Moro je mogao da se spase” – pouka su o ulozi novinara u savremenom društvu. Predsednik je neprofitne organizacije, koja u saradnji sa projektom „Arka mira”, koji je podržao i Unesko, pomaže različitim mirovnim projektima da zažive, a isto tako organizuje humanitarnu pomoć srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

 

 

 

 

Ostavite komentar

10 − eight =