Фондација „Браћа Карић” свечано промовисала књиге „Пејзажи душе” и „Вучије срце”, ауторке Марије Лине Веке

У петак 25. фебруара, Фондација „Браћа Карић” је одржала промоцију још два нова наслова ауторке Марије Лине Веке ,„Пејзажи душе” и „Вучије срце”.
Обе књиге су потврда двадесетогодишњег пожртвованог рада ауторке на откривању истине о животу Срба на Косову и Метохији
Из њених разговора са Србима на Косову и Метохији, поготово са породицама отетих, које сматра позваним пре свих других да говоре ”о такозваној државности Косова донетој НАТО бомбама,” настале су четири књиге: „Изгубљено Косово”, „Пејзажи душе”, „Затвор под отвореним небом” и „Вучје срце”. Исповестима о терору и страдању, али и опстанку Срба на КиМ, у књизи „Вучје срце” додаје судбине четворице Срба: лекара, инжењера, професора и сељака, чији су органи завршили у другим људима.

Марија Лина Века је желела да сазна истину о тешким злочинима против Срба на Косову и Метохији, смела да је пренесе даље, и била храбра да се за њу бори. За ту истрајност у основним принципима сопствене професије, за витешки однос према истини – Фондација „Браћа Карић“ Марилини Века додељује Награду ”Браћа Карић” за изузетна достигнућа у новинарству.
Присутне је најпре у име породице и испред Фондације поздравила Данијела Карић Мартаћ, која је том пирликом рекла:
„Уважена даме и господо драги пријатељи, драга Марија, велика ми је част и задовољство да вас у име породице и испред наше Фондације поздравим и пожелим добродошлицу. Наша Фондација се више од 40 година води идејом очувања духовне и материјалне културе нашег народа, а посебно радимо на очувању нашег писма и језика.
Част нам је да ћемо вам данас представити још два брижљиво бирана наслова, наше добитнице Награде БК, Марије Лине Веке. Ове књиге су део едиције ПРИЈАТЕЉИ СРБИЈЕ. Ова едиција ће вам представити ауторе који показују огромну љубав и постовање према Србији и српском народу. То су људи као наша Марилина Века, храбри да кажу истину и зато им од срца хвала сто стварају веродостојну и лепшу сике Србије у Свету.
Хвала вам Марилина на свему што сте чинили и што чините за Србију и српски народ!
О књигама на промоцији поред ауторке говорили су и Веселин Џелетовић, председник Удружења писаца „Поета“, новинар и књижевник по чијем се делу „Српско срце Јоханово“ ускоро снима филм и Проф. др Владимир Џамић, политиколог и ректор Алфа БК универзитета.

Марија Лина Века (Maria Lina Veka) новинар је и публициста са дипломом Римског универзитета Ла Сапиенза и специјализацијом у Ватиканском тајном архиву из палеографије. Од 1993. њена пажња је усмерена на војне акције и етничке сукобе. Пратила је Мисију Ибис у Сомалији, а од 1999. бави се „балканским сценаријем”. Њене књиге „Скандал Сомалија – Анатомија једне лажи”, те „Моро је могао да се спасе” – поука су о улози новинара у савременом друштву. Председник је непрофитне организације, која у сарадњи са пројектом „Арка мира”, који је подржао и Унеско, помаже различитим мировним пројектима да заживе, а исто тако организује хуманитарну помоћ српским енклавама на Косову и Метохији.

 

 

 

Оставите коментар

two × one =