Fondacija dobitnik Vukove nagrade

Nakon pune četiri decenije, darivanja, brige, ljubavi, sloge, humanitarnog rada… Fondacija „Braća Karić” odlukom žirija Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, ovogodišnji je dobitnik Izuzetne Vukove nagrade, kao institucija koja je doprinela razvoju kulture, nauke i obrazovanja u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru. Kulturno-prosvetna zajednica Srbije 57. put dodelila je Vukove nagrade, Izuzetne Vukove nagrade i Povelje za 2020. godinu. Dobitnici Vukove nagrade za 2020. godinu su akademski slikar Miladin Mikan Aničić, istoričarka književnosti Zlata Bojović, akademska slikarka Ljiljana Bursać, teatrolog i filmolog Zoran Đerić, muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić, istoričar književnosti Nebojša Kuzmanović, glumica Vjera Mujović, kompozitor i muzički pedagog Nemanja Savić, naučni radnik Svetomir Stamenković i književnik Slobodan Stanišić.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade su Gradska biblioteka Novi Sad i Međuopštinski istorijski arhiv Čačak

Povelju su dobili voditeljka Jasmina Nikitović Stojčić i publicista Milijan Stojanić.

U svečanoj sali Predsedništva Republike Srbije nagrade su uručivali dr Darko Tanasković – predsednik Žirija, prof. dr Zoran Avramović i gospodin Živorad Ajdačić, predsednik i generalni sekretar Kulturno – prosvetne zajednice Srbije.

U Odluci Izvršnog odbora o Fondaciji „Braća Karić” kao dobitniku Izuzetne Vukove nagrade piše: „Karić fondacija, sa vizijom trajanja u dalekoj budućnosti, ostaje zlatan primer ne samo u Srbiji, već i u regionu, Evropi i svetu, kako u svojoj zemlji moraju da deluju društveno odgovorni pojedinci i kompanije. Tu tradiciju nastavljaju i nove generacije porodice Karić. Oni u porodičnu intelektualnu, kulturnu i duhovnu zaostavštinu, ugrađuju svoja znanja i umeća stečena na vodećim univerzitetima sveta, ali i u svojoj porodici. Idu putem očuvanja srpske tradicije, porodice i kulturne baštine, očuvanja materijalne i duhovne kulture našeg naroda, negujući ideju svoje porodice da smo svi mi odgovorni za naše društvo, zemlju i planetu.”

Davne 1979. godine Bogoljub Karić je zajedno sa suprugom Milankom, sa braćom i snajkama, Sretenom i Slavicom, Zoranom i Marjanom, Draganom i Hafom i sestrom Oliverom, postavio temelje prve srpske privatne fondacije. Zahavljujući, poverenju, stabilnosti i snazi same porodice, Fondacija „Braća Karić” istim putem postojano korača i danas radi i stvara isto kao i prvog dana. To što su činili kao porodica kroz Fondaciju, uticalo je na druge ljude i budilo ono najbolje u njima, pozivalo na društvenu odgovornost i želju za humanitarnim radom. Fondacija „Braća Karić” je odavno prevazišla svog osnivača i idejnog tvorca, Bogoljuba Karića. Ona će trajati i posle njih i njihove dece, tako je se i razvijala da piše istoriju i stvara budućnost. Porodica, snažno veruje da je ljubav prema svojoj zemlji, svakom čoveku u njoj i posvećenost humanitarnom radu, neophodna, danas više nego ikada. Prioritet im je uvek bila porodica, kao stub i oslonac. Zato je Fondacija „Braća Karić” pre svega porodična fondacija sa vizijom trajanja u daleku budućnost. Počasna predsednica i osnivač Milanka Karić, povodom uručenja Izuzetne Vukove nagrade, istakla je: „Veru i snagu moja porodica oduvek je nalazila u porodičnoj privrženosti, odanosti pravoslavlju i svome narodu, uzajamnoj ljubavi, slozi i požrtvovanju. Kada nam je bilo najteže i kada smo prolazili kroz najveća životna iskušenja, porodica je bila naše utočište, naš mir i sigurna luka, ali pre svega, naša SNAGA! Danas ponosno mogu da kažem da smo uspeli u svemu što smo zamislili i više od toga, nismo stali i danas radimo i stvaramo kao prvog dana. Fondacija „Braća Karić” već 40 godina suvereno korača putem humanosti, dobročinstva i požrtvovanja.”

Ostavite komentar

twenty − 13 =