Фондација „Браћа Карић” добитник Изузетне Вукове награде за 2020. годину

Након пуне четири деценије, даривања, бриге, љубави, слоге, хуманитарног рада… Фондација „Браћа Карић” одлуком жирија Културно-просветне заједнице Србије, овогодишњи је добитник Изузетне Вукове награде, као институција која је допринела развоју културе, науке и образовања у Републици Србији и свесрпском културном простору. Културно-просветна заједница Србије 57. пут доделила је Вукове награде, Изузетне Вукове награде и Повеље за 2020. годину. Добитници Вукове награде за 2020. годину су академски сликар Миладин Микан Аничић, историчарка књижевности Злата Бојовић, академска сликарка Љиљана Бурсаћ, театролог и филмолог Зоран Ђерић, музиколог и музички критичар Гордана Крајачић, историчар књижевности Небојша Кузмановић, глумица Вјера Мујовић, композитор и музички педагог Немања Савић, научни радник Светомир Стаменковић и књижевник Слободан Станишић.

Добитници Изузетне Вукове награде су Градска библиотека Нови Сад и Међуопштински историјски архив Чачак

Повељу су добили водитељка Јасмина Никитовић Стојчић и публициста Милијан Стојанић.

У свечаној сали Председништва Републике Србије награде су уручивали др Дарко Танасковић – председник Жирија, проф. др Зоран Аврамовић и господин Живорад Ајдачић, председник и генерални секретар Културно – просветне заједнице Србије.

У Одлуци Извршног одбора о Фондацији „Браћа Карић” као добитнику Изузетне Вукове награде пише: „Карић фондација, са визијом трајања у далекој будућности, остаје златан пример не само у Србији, већ и у региону, Европи и свету, како у својој земљи морају да делују друштвено одговорни појединци и компаније. Ту традицију настављају и нове генерације породице Карић. Они у породичну интелектуалну, културну и духовну заоставштину, уграђују своја знања и умећа стечена на водећим универзитетима света, али и у својој породици. Иду путем очувања српске традиције, породице и културне баштине, очувања материјалне и духовне културе нашег народа, негујући идеју своје породице да смо сви ми одговорни за наше друштво, земљу и планету.”

Давне 1979. године Богољуб Карић је заједно са супругом Миланком, са браћом и снајкама, Сретеном и Славицом, Зораном и Марјаном, Драганом и Хафом и сестром Оливером, поставио темеље прве српске приватне фондације. Захављујући, поверењу, стабилности и снази саме породице, Фондација „Браћа Карић” истим путем постојано корача и данас ради и ствара исто као и првог дана. То што су чинили као породица кроз Фондацију, утицало је на друге људе и будило оно најбоље у њима, позивало на друштвену одговорност и жељу за хуманитарним радом. Фондација „Браћа Карић” је одавно превазишла свог оснивача и идејног творца, Богољуба Карића. Она ће трајати и после њих и њихове деце, тако је се и развијала да пише историју и ствара будућност. Породица, снажно верује да је љубав према својој земљи, сваком човеку у њој и посвећеност хуманитарном раду, неопходна, данас више него икада. Приоритет им је увек била породица, као стуб и ослонац. Зато је Фондација „Браћа Карић” пре свега породична фондација са визијом трајања у далеку будућност. Почасна председница и оснивач Миланка Карић, поводом уручења Изузетне Вукове награде, истакла је: „Веру и снагу моја породица одувек је налазила у породичној привржености, оданости православљу и своме народу, узајамној љубави, слози и пожртвовању. Када нам је било најтеже и када смо пролазили кроз највећа животна искушења, породица је била наше уточиште, наш мир и сигурна лука, али пре свега, наша СНАГА! Данас поносно могу да кажем да смо успели у свему што смо замислили и више од тога, нисмо стали и данас радимо и стварамо као првог дана. Фондација „Браћа Карић” већ 40 година суверено корача путем хуманости, доброчинства и пожртвовања.”

Оставите коментар

5 × 2 =