Žak Ogar EVROPA JE SKONČALA U PRIŠTINI

Nakon intenzivnog bombardovanja Srbije i potpisivanja Kumanovskog sporazuma, NATO-trupe su juna 1999. okupirale Kosovo i predale južnu srpsku pokrajinu na milost i nemilost svojim lokalnim saveznicima. Od terorističke organizacije, OVK je proizvedena u državnu vlast. Odmah po povlačenju srpske vojske, Kosovo je postalo poprište strašnih odmazdi, zverstava i etničkog čišćenja svega nealbanskog.

U tim tragičnim okolnostima će jedan francuski oficir osvetlati obraz svoje vojske i naroda.

Komandant francuskih specijalnih jedinica pod britanskom upravom, prekaljeni padobranac u Legiji stranaca, Žak Ogar je ispekao vojnički zanat u afričkim sukobima. No kosovsko iskustvo će mu korenito promeniti sudbinu.

Suočen sa svirepom stvarnošću na terenu, Ogar je razapet između predrasuda koje vladaju unutar njegove koalicije i golih činjenica, između ciljeva NATO-a i EU i vernosti starom francusko-srpskom prijateljstvu proslavljenom u dva svetska rata. A pred njegovim očima se u samom srcu Evrope, uz pomoć zapadnih demokratija, stvara agresivna i korumpirana muslimanska država.

Uprkos jednoumlju zapadnog tabora, Žak Ogar će priskočiti u pomoć srpskom stanovništvu i manastirima izloženim teroru OVK. U presudnim danima nakon 12. juna, njegova jedinica će zaštiti od istrebljenja srpsko življe i baštinu severnog Kosova, i po cenu suočavanja sa sopstvenim saveznicima. Ova knjiga je priča o toj neobičnoj i potresnoj borbi.

Pukovnik Žak Ogar (Jacques Hogard) se prevremeno penzionisao 2000, po povratku s Kosova. Otada je postao osnivač i direktor firme za strateško i bezbednosno savetovanje francuskih preduzeća u svetu.

Format: 13,5×19,5 cm
Broj strana: 112
Pismo: ćirilica
Povez: tvrdi
Godina izdanja: 2020.
ISBN 978-86-7594-064-7

Ostavite komentar

seven + 12 =