Жак Огар ЕВРОПА ЈЕ СКОНЧАЛА У ПРИШТИНИ

Nakon intenzivnog bombardovanja Srbije i potpisivanja Kumanovskog sporazuma, NATO-trupe su juna 1999. okupirale Kosovo i predale južnu srpsku pokrajinu na milost i nemilost svojim lokalnim saveznicima. Od terorističke organizacije, OVK je proizvedena u državnu vlast. Odmah po povlačenju srpske vojske, Kosovo je postalo poprište strašnih odmazdi, zverstava i etničkog čišćenja svega nealbanskog.

У тим трагичним околностима ће један француски официр осветлати образ своје војске и народа.

Командант француских специјалних јединица под британском управом, прекаљени падобранац у Легији странаца, Жак Огар је испекао војнички занат у афричким сукобима. Но косовско искуство ће му коренито променити судбину.

Суочен са свирепом стварношћу на терену, Огар је разапет између предрасуда које владају унутар његове коалиције и голих чињеница, између циљева НАТО-а и ЕУ и верности старом француско-српском пријатељству прослављеном у два светска рата. А пред његовим очима се у самом срцу Европе, уз помоћ западних демократија, ствара агресивна и корумпирана муслиманска држава.

Упркос једноумљу западног табора, Жак Огар ће прискочити у помоћ српском становништву и манастирима изложеним терору ОВК. У пресудним данима након 12. јуна, његова јединица ће заштити од истребљења српско живље и баштину северног Косова, и по цену суочавања са сопственим савезницима. Ова књига је прича о тој необичној и потресној борби.

Пуковник Жак Огар (Jacques Hogard) се превремено пензионисао 2000, по повратку с Косова. Отада је постао оснивач и директор фирме за стратешко и безбедносно саветовање француских предузећа у свету.

Формат: 13,5×19,5 цм
Број страна: 112
Писмо: ћирилица
Повез: тврди
Година издања: 2020.
ISBN 978-86-7594-064-7

Оставите коментар

12 − 11 =