Dr Zahi Havas održao predavanje u Beogradu

 

U punoj sali Kombank dvorane najpoznatiji svetski egiptolog dr Zahi Havas održao je predavanje koje je poklon građanima Beograda i Srbije od Karić fondacije i Ambasade Egipta. Dr Havas: Kruna moje karije bilo bi otkriće grobnice Nefertiti! Lauret nagrade Braća Karić održao besplatno predavanje http://www.bkgroup.rs/2019/11/24/dr-havas-kruna-moje-karije-bilo-bi-otrkice-grobnice-nefertiti-lauret-nagrade-braca-karic-odrzao-besplatno-predavanje . Ulaz je bio besplatan, a slavni arheolog, koji je jedan od ovogodišnjih laureata nagrade Braća Karić, publici je predstavio najnovija saznanja do kojih je došao istražujući piramide i faraonske grobnice u Dolini kraljeva. Čovek koji je ostavio nemerljiv doprinos u očuvanju kulturne i istorijske baštine Egipta i njene promocije u svetu, prethodno je govorio na konferenciji za medije kojoj su prisustvovali Milanka Karić, osnivač i počasni predsednik Karić fondacije, i Amr Alguvejli, ambasador Egipta.

Ambasador Alguvejli je istakao da je saradnja sa Karić fondacijom veoma značajna.

– Sama činjenica da dr Zahi Havas drugu godinu zaredom posećuje Srbiju govori o tome koliko su odnosi između Srbije i Egipta jaki – rekao je ambasador.             Nagrada Braća Karić za naučni i istraživački dr Havasu će biti uručena sutra, 25. novembra, na svečanosti u Narodnom pozorištu, a Milanka Karić je naglasila da se Karić fondacija trudi da uvek za prestižno priznanje bira najbolje od najboljih.

– U našoj porodici smo očarani njegovim radom i prenosim dr Havasu pozdrave od mog supruga Bogoljuba, sina Nebojše i ćerke Danice. Nagrada ne čini čast čoveku, već čovek čini čast nagradi, tako da je dr Zahi Havas ove godine nama učinio zaista veliku čast – podvukla je Milanka Karić. Dr Zahi Havas je kazao da nagrada Braća Karić ima veliki značaj za njega i podsetio da je prošle godine sa Danicom Karić, predsednicom Karić fondacije, uradio predivnu televizijsku emisiju. Govoreći o svom radu rekao je da će u januaru naredne godine sve kraljevske mumije biti premeštene o novi muzej.

– Najbitnije je otvaranje velikog muzeja u Kairu čiju sam izgradnju započeo 2005. godine. Za dva meseca će svi artefakti koji se tiču Tutankamona biti prebačeni iz starog muzeja i to će ceo svet pratiti. Tutankamon će biti heroj i 4. novembra 2022. godine kada će biti obeleženo 100 godina od otkrića njegove grobnice – rekao je dr Havas. On je dodao da je nedavno saznao da je opera Aida premijerno izvedena pre 148 godina, te da je napisao operu Tutankamon za koju je muziku komponovao Italijan Leno Zabroni, a koja će biti zvedena na otvaranju Velikog muzeja. Potom će biti prikazana u Parizu i Beogradu, kao i u Dolini kraljeva 2022. godine. Najavio je i direktan prenos otvaranja dva sarkofaga na TV kanalu Diskaveri.

– Pred celim svetom otvorićemo 7. aprila dva zapečaćena kovčega za koje verujem da su najznačajnija arheološka otkrića u poslednjih deset godina u Egiptu. Radimo još dva velika projekta. Prvo je ogromno iskopavanje koje vršimo u Dolini kraljeva. Pokušavam da nađem grobnice Nefertiti i Ankesenamon, Tutankamonove udovice. Skeniraćemo i 20 kraljevskih mumija i proveriti njihovu DNK. Veoma prefinjenim metodama ćemo saznati da li je Tutankamon imao infekciju i kako je umro, jer smo sigurni da nije bio ubijen – rekao slavni egiptolog naglasivši da bi kruna njegove karije bilo otkrivanje grobnice Nefertiti. Uz dr Zahija Havasa će u Narodnom pozorištu nagradom Braća Karić biti ovenčani i Željko Obradović, jedan od najuspešnijih srpskih, jugoslovenskih i svetskih košarkaških trenera, Vaclav Dvoržak, filmski i televizijski reditelj i politički analitičar, Žak Ogar, pukovnik i bivši komandant francuskih specijalnih snaga na Kosovu i Metohiji, i Marilina Veka, novinarka i književnica iz Rima.

.

 

 

Ostavite komentar

five + 7 =