Др Захи Хавас одржао предавање у Београду

 

У пуној сали Комбанк дворане најпознатији светски египтолог др Захи Хавас одржао је предавање које је поклон грађанима Београда и Србије од Карић фондације и Амбасаде Египта. Др Хавас: Круна моје карије било би откриће гробнице Нефертити! Лаурет награде Браћа Карић одржао бесплатно предавање http://www.bkgroup.rs/2019/11/24/dr-havas-kruna-moje-karije-bilo-bi-otrkice-grobnice-nefertiti-lauret-nagrade-braca-karic-odrzao-besplatno-predavanje . Улаз је био бесплатан, а славни археолог, који је један од овогодишњих лауреата награде Браћа Карић, публици је представио најновија сазнања до којих је дошао истражујући пирамиде и фараонске гробнице у Долини краљева. Човек који је оставио немерљив допринос у очувању културне и историјске баштине Египта и њене промоције у свету, претходно је говорио на конференцији за медије којој су присуствовали Миланка Карић, оснивач и почасни председник Карић фондације, и Амр Алгувејли, амбасадор Египта.
Амбасадор Алгувејли је истакао да је сарадња са Карић фондацијом веома значајна.
– Сама чињеница да др Захи Хавас другу годину заредом посећује Србију говори о томе колико су односи између Србије и Египта јаки – рекао је амбасадор.        Награда Браћа Карић за научни и истраживачки др Хавасу ће бити уручена сутра, 25. новембра, на свечаности у Народном позоришту, а Миланка Карић је нагласила да се Карић фондација труди да увек за престижно признање бира најбоље од најбољих.
– У нашој породици смо очарани његовим радом и преносим др Хавасу поздраве од мог супруга Богољуба, сина Небојше и ћерке Данице. Награда не чини част човеку, већ човек чини част награди, тако да је др Захи Хавас ове године нама учинио заиста велику част – подвукла је Миланка Карић. Др Захи Хавас је казао да награда Браћа Карић има велики значај за њега и подсетио да је прошле године са Даницом Карић, председницом Карић фондације, урадио предивну телевизијску емисију. Говорећи о свом раду рекао је да ће у јануару наредне године све краљевске мумије бити премештене о нови музеј.
– Најбитније је отварање великог музеја у Каиру чију сам изградњу започео 2005. године. За два месеца ће сви артефакти који се тичу Тутанкамона бити пребачени из старог музеја и то ће цео свет пратити. Тутанкамон ће бити херој и 4. новембра 2022. године када ће бити обележено 100 година од открића његове гробнице – рекао је др Хавас. Он је додао да је недавно сазнао да је опера Аида премијерно изведена пре 148 година, те да је написао оперу Тутанкамон за коју је музику компоновао Италијан Лено Заброни, а која ће бити зведена на отварању Великог музеја. Потом ће бити приказана у Паризу и Београду, као и у Долини краљева 2022. године. Најавио је и директан пренос отварања два саркофага на ТВ каналу Дискавери.
– Пред целим светом отворићемо 7. априла два запечаћена ковчега за које верујем да су најзначајнија археолошка открића у последњих десет година у Египту. Радимо још два велика пројекта. Прво је огромно ископавање које вршимо у Долини краљева. Покушавам да нађем гробнице Нефертити и Анкесенамон, Тутанкамонове удовице. Скенираћемо и 20 краљевских мумија и проверити њихову ДНК. Веома префињеним методама ћемо сазнати да ли је Тутанкамон имао инфекцију и како је умро, јер смо сигурни да није био убијен – рекао славни египтолог нагласивши да би круна његове карије било откривање гробнице Нефертити. Уз др Захија Хаваса ће у Народном позоришту наградом Браћа Карић бити овенчани и Жељко Обрадовић, један од најуспешнијих српских, југословенских и светских кошаркашких тренера, Вацлав Дворжак, филмски и телевизијски редитељ и политички аналитичар, Жак Огар, пуковник и бивши командант француских специјалних снага на Косову и Метохији, и Марилина Века, новинарка и књижевница из Рима.

.

 

 

Оставите коментар

6 + 2 =