О нама

Мисија

Много је начина да покажете својој земљи колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Породица Карић је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, промоцију толеранција, суживота различитих нација, вероисповести, култура – не само у Србији већ и у региону и свету. И тако више од четири деценије.
Не само као одговор на данас општеприхваћени термин друштвена одговорност, већ пре свега осећајући људску и патриотску потребу, Богољуб Карић је давне 1979. године осмислио Социјални савет у Пећи који ће прерасти у Карић фондацију са, идејом да поносно промовише своју земљу. Упркос свим тешкоћама, наставили су свој рад уверени да добронамерност, љубав према својој земљи и сваком човеку у њој, посвећеност доброчинитељском и хуманитарном раду јесте неопходна данас више него икад. Такође, деловање фондације од њеног оснивања до данас у складу је са нараслим потребама бриге о људима и поставкама Опште Декларације о правима човека донете 1948. године од стране Генералне Скуштине Уједињених народа, и максимом “Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима. Она су обдарена разумом и свешћу и треба једни према другима да поступају у духу братства.“ Управо из тих разлога и вишедеценијски рад фондације, у свим хуманирарним и друштвеним активностима има уграђену и одбрану међународних принципа заштите људских права и слобода.

Визија

„Нека Карић фондација буде скромни допринос породице Карић своме отечеству. Можда се тако бар за корак, приближимо великанима као што су капетан Миша, Текелија, Коларац, Спасић, Дунђерски или Лука Ћеловић, које потомци памте не по трговини сољу или по производњи пива, него по оним материјалним и духовним добрима која су завештавали и која су градили своме народу. Дакле, нека ово буде само једна цигла у тој импозантној грађевини националних завештања”.

Говор Миланке Карић, оснивача, на додели првих Награда “Браћа Карић”, 1998. године

ПИСМО ПРЕДСЕДНИЦЕ

upravni-odbor-dana_20131030_155922

Поштовани,

Каже се да нема великих и малих доброчинстава, важно је да постоји воља, жеља и добро срце да би помагали другима и сачували од заборава сва добра материјалне и духовне културе нашег народа .

Изузетна ми је част што ме је породица једногласно изабрала за председницу наше породичне Фондације Браћа Карић.

Дошло је време да млађе генерације породице Карић преузму ову важну улогу. С поносом прихватам одговорност да наставим путем очувања српске традиције, породице и културне баштине. Желим да наставим да негујем идеју своје породице да смо сви ми одговорни за наше друштво, земљу и планету. Да никада не заборавим своје корене и сачувам Фондацију као породично гнездо које је одувек било душа компаније.

Верујем да ћу истрајати на том путу доброчинства, преносећи на генерације које долазе оно што су мене учили од малена да „Рука која даје никада не остаје празна“.

Неко ће рећи да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо. Зато слушам и пратим свој унутрашњи глас, он не говори речима, већ немим језиком срца. Као што је рекао Мартин Лутер Кинг: „Вера је кад направиш први корак чак и кад не видиш целе степенице, само закорачи.” Као савременици актуелних глобалних изазова и све чешћих бројних људских трагедија, проузрокованих небригом о цивлизацијским и друштвеним оквирима који треба да обезбеде поштовање људских права и слобода, у свим нашим активностима дајемо свој допринос у јачању колективне друштвене свести кроз стално јавно потенцирање, да је самосталан и слободан човек окосница сваке срећне породице и сваког савременог и прогресиовног друштва.

Даница Б. Карић

ПИСМО ОСНИВАЧА

Драги пријатељи,

Прошло је више од три деценије како је моја породица кроз Социјални савет помагала своје радникеи суграђане без обзира на нацију, вероисповест, боју коже. Величина, број и разноликост подухвата Фондације доказ су да у традицији саме породице јесте укорењена одговорност према држави и друштву. Учила сам своју децу да је судбином одређено да ништа није дато вечно ни богатство ни немаштина, да треба уважавати оне који немају и помагати, то истовремено значи подржавати најдубљи смисао људских надања.

Данас поносно, без сумње или страха препуштам с пуним поверењем својој најмлађој ћерки, тешку и одговорну улогу, управљање фондацијом. Породица ју је једногласно изабрала за председницу наше породичне фондације. Сигурна сам да ће са апослутном посвећеношћју, са високим осећањем хуманости и одговорности обављати функцију председнице Карић фондације. Зна да само са много рада и труда и уз свој добро организован тим може остварити врхунске резултате. Желим да све што буде урадила остави трага и да се њеним делима поносе генерације које долазе!

Миланка Карић

Оснивач Карић фондације

mara