Фондација Браћа Карић у УН: Хуманитарна мисија траје већ пола века

Дана 22. марта у седишту Уједињених нација у Женеви одржан је округли сто експертског клуба Глобалног форума Ecumene на коме је говорило више од две хиљаде стручњака из целог света, а Србију је представљала Фондација Браћа Карић

Глобални форум Ecumene је међународна група експерата која је тренутно јединствена дискусиона платформа за решавање кључних проблема дугорочног одрживог развоја светске привреде, а бави се проналажењем решења за усклађивање и унапређење финансијске агенде, развијање нових приступа спровођењу кључних климатских циљева и других значајних међународних одрживих развојних циљева и иницијатива. Само у сезони 2022-2023. одржан је 51 састанак Клуба Ecumene на којем је учествовало више од 340 стручњака из целог света, а укупан број саопштења и публикација био је преко 800.000. Део Клуба Ecumene су садашњи и бивши председници држава, министри и водећи експерти из земаља и компанија из целог света света.

Округли сто Клуба Ecumene организован је у тренутку када се свет суочава са троструком кризом: губитком биодиверзитета, климатским променама и великим загађењем. Уједињене нације, државе, компаније, научна заједница и цивилно друштво заједно траже опције за будући одрживи развој наше планете. Посебна пажња је посвећења одржавању дијалога у оквиру конвенција и програма УН, док стварање нових иницијатива организације постаје критично важно.
.


Фондација Браћа Карић је на округлом столу који је одржан у Женеви изнела предлоге за нове иницијативе народне дипломатије чији је фокус на одрживом развоју човечанства кроз бригу за водне ресурсе. Кроз народну јавну дипломатију организован је конзорцијум организација из целог света, на чијем челу је господин Богољуб Карић, а који је формиран да би тражио решења за многе међународне проблеме и повезивао исток и запад.

Овај интернационални конзорцијум има седиште у Београду. Део конзорцијума је и организација Међународни савет за медицинску размену из Шангаја – организација која броји 500 милиона чланова и на чијем је челу Ђинг Манхо, добитник награде Браћа Карић за 2023. годину. Конзорцијум такође има одељења и у Мађарској и Уједињеним Арапским Емиратима, а у Женеви сарађује са организацијом Water Hub и Међународним удружењем метеоролога. Главни циљ конзорцијума је да постане место за комуникацију стручне и научне јавности у тражењу решења за снабдевање чистом водом у целом свету.


Светски дан воде био је најбољи повод да међународни представник Фондације Браћа Карић проф. др Виктор Фершт у Женеви изложи идеје оснивача Фондације Богољуба Карића о развоју пријатељских односа између истока и запада кроз такозвану дипломатију воде. Водна дипломатија се може и мора организовати на највишем могућем нивоу кроз сарадњу свих држава чланица УН, али такође се може и мора развијати и кроз народну и јавну дипломатију. Без учешћа јавног и стручног сектора не може се решити светски проблем снабдевања чистом водом. Мостови између истока и запада су малобројни, а Фондација Браћа Карић је предложила одржавање три конференције у блиској будућности чији је циљ управо изградња нових мостова међу народима.

Богољуб Карић, оснивач Фондације Браћа Карић, представљен је у Женеви као човек који је осведочени борац за мир у региону Западног Балкана, и који је својим дипломатским напорима у последњој деценији 20. века учествовао у заустављању ратова и бомбардовања, водећи народну дипломатију од Москве до Вашингтона. Тема прве предложене конференције је спречавање нуклеарног рата у свету, а конференција ће се одржати у Београду.


Друге две конференције биће организоване на тему Филозофија водне дипломатије невладиних организација – пут ка миру – и њихово одржавање је планирано у Кини и Арапским Емиратима. У данашњем свету потребне су иницијативе које говоре о миру и сарадњи између истока и запада, па је тако предлог Богољуба Карића срдачно прихваћен и поздрављен од стране експерата Клуба Ecumene, и у наредном периоду ће се приступити конкретизацији ове идеје.


На округлом столу Клуба Ecumene у Женеви представник Фондације Браћа Карић проф. др Виктор Фершт изложио је светским експертима визију и мисију Фондације и њеног оснивача Богољуба Карића – путем народне дипломатије градити мостове између истока и запада, а све са циљем развоја човечанства и искорењивања једног од главних проблема – недостатка чисте воде у многим деловима света. Професор Фершт је подсетио да је Богољуб Карић прошле године на Светском филозофском форуму у Атини изабран за председника Међународног комитета Николе Тесле и истакао да је енергија Николе Тесле одувек била и биће енергија мира и стварања нових материјалних и духовних ресурса, којих данас толико недостаје у нашим животима. С обзиром на велике заслуге Богољуба Карића и његове супруге Миланке Карић, Светски филозофски форум прошле године доделио је Богољубу Карићу и Миланки Карић титуле амбасадора добре воље.

У раду експертског клуба Глобални форум Ecumene учествују лидери цивилног, политичког, научног и стручног сектора из целог света. Најистакнутији учесници округлог стола у Женеви били су из Швајцарске, Кине, Пољске, Словеније, Индије, али и из целог света.


Делегација Фондације Браћа Карић учествовала је на још две конференције Уједињених нација у Женеви. Председница Фондације проф. Даница Карић-Стојилковић и почасна председница Фондације проф. Миланка Карић учествовале су на 7. Bio-Trade конгресу УН. Недавно је Фондација Браћа Карић постала званична чланица платформе United Nations Global Market Place и због тога је било веома важно упознати представнике свих чланица УН са могућностима Србије да светском тржишту понуди српске еколошке биоресурсе. Фондација Браћа Карић учествовала је у дискусијама на UN Women и UN Toastmasters конференцијама. Договорено је да Фондација Браћа Карић организује изложбу и концерт посвећен балканској култури у седишту Уједињених нација – Палати нација у Женеви и у седишту Унеска у Паризу.


Фондација Браћа Карић са поносом наставља своју мисију коју успешно спроводи већ пола века – грађење мостова између истока и запада и представљање Србије у најбољем светлу у међународној јавности.

Оставите коментар

two + eleven =