Završen Forum Svetost materinstva

 

Dvodnevni Forum „Svetost materinstva“ koji je u Beogradu organizovan u saradnji Karić fondacije i ruskog Fonda „Svetog Andreja Prvozvanog“ okončan je panel diskusijom „Mladi i porodica u savremenom svetu: rešenja i praksa“.Završen Forum Svetost materinstva KARIĆ: PORODICE MORAJU IMATI BAR PO TROJE DECE KAKO BI NAŠ NAROD POSTOJAO I ZA STOTINU GODINU.

Dvodnevni Forum Svetost materinstva koji je u Beogradu organizovan u saradnji Karić fondacije i ruskog Fonda Svetog Andreja Prvozvanog okončan je panel diskusijom. Mladi i porodica u savremenom svetu: rešenja i praksa. Nakon svečanog otvaranja u Narodnom pozorištu kojem su prisustvovale brojne uvažene ličnosti i na kojem su, između ostalih, predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i ministri Slavica Đukić Dejanović i Zoran Đorđević izneli konkretne poteze države Srbije kako bi se pomoglo porodicama i kako bi se pospešilo rađanje, usledili su okrugli stolovi u hotelima Moskva i Life Design na kojima su eminentni stručnjaci iz celog sveta govorili o značaju ovog skupa koji su pozdravi predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Rusije Vladimir Putin i Belorusije Aleksandar Lukašenko. Oni su u svojim izlaganjima izneli metode kojima se njihova udruženja i Vlade bore protiv bele kuge i kojima podstiču mlade generacije da zasnivaju brakove i što je još važnije da ih očuvaju. Na završnom panelu u hotelu Moskva Aleksandar Iljin, savetnik generalnog direktora Pervogo kanala i predsednik Upravnog saveta TV kanala Pobeda, kao voditelj diskusije na samom početku zapitao je učesnike, ali i brojne prisutne da li u crvenu knjigu nestajućih vrsta treba uneti i porodicu! On je rekao da je ideja da se države ujedine i da se osnuje Međunarodni komitet za spasavanje porodice i dece. Akademik Artur Rean, doktor pedagogije i predsedavajući Naučnog veća Ruske akademije za obrazovanje za pitanja porodice i detinjstva, rekao je da je zabrinjavajuće smanjenje socijalne uloge porodice. Objasnio je da su sproveli veliko istraživanje među ruskim gimnazijalcima i došli do zaključka da je za tinejdžere porodica prioritet, da ima je u svesti i da zauzima uvek prvo mesto u odnosu na sve ostalo. Ali na drugoj strani, stvarna slika je poražavajuća jer svaki drugi brak u Rusiji se raspada, posebno među mladima starosti od 25 do 29 godina i to otprilike nakon tri do pet godina zajedničkog života. Rean kaže da bi školski predmet  Nauka o porodici mogao da umnogome doprinese jačanju i spasenju porodice i porodičnih vrednosti, da ga svi od ruskih resornih ministarstva do obrazovnih institucija hvale ali da u praksi njegova implementacija u nastavu ide otežano jer nadležni tvrde da nema mesta za još jedan predmet zato što su učenici preopterećeni! Ipak, Nauku o porodici već izučavaju đaci u nekoliko regiona Rusije, koji su samostalno ga uveli u nastavni sistem, iako još nije našao svoje mesto u zvaničnom obrazovnom planu i programu u Ruskoj Federaciji.

Nikolaj Jefimović, predsednik tele-radiodifuzne organizacije Unije Belorusije i Rusije, je analizirao ulogu medija i istakao da se u sredstvima javnog informisanja ne govori dovoljno o važnosti porodice, da se stiglo do crvene linije i da je pitanje kakvu će ulogu porodica imati za mlade i da li će oni biti spremni da je štite. Naglasio je da polovina Moskve živi nevenčano i da se to danas smatra normalnim, sa čime se nikako ne slaže. Podvukao je da uloga medija u propagiranju zdrave, tradicionalne porodice mora biti mnogo veća.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, počasni konzul Belorusije i savetnik Karić fondacije, u svom veoma inspirativnom izlaganju rekao je da on, kao i svi članovi porodice Karić, imaju pravo da govore o Svetosti materinstva podsetivši da je on rođen u porodici sa više dece, da sva četvorica braće imaju po četvoro dece, da se sestra ima troje, da je on nedavno postao deda 13. unučeta. Karić je rekao da je užasavajuće to što bi današnje mlade porodice kad bi mogle rodile pola deteta, čak ne i jedno dete.

Moramo da povećamo natalitet kako bi naši narodi postojali i za stotinu godinu i moramo imati porodice sa najmanje troje dece. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će biti opredeljeno oko 300 miliona evra od Nove godine za porodice sa troje i više dece – rekao je Karić. On je istakao da je sa suprugom Hafom vezan za Rusiju već 45 godina i da su mnogi ruski parovi zahvaljujući upravo razgovorima sa njima dvoma i bivajući podstaknuti time što divno funkcionišu u braku sa četvoro dece, odlučili da i oni prošire svoje porodice sa jednog deteta. Tako je, ponosno ističe Dragomir J. Karić, za sve ove godine tamo postao kum 6.000 puta. Danijela Stajković, direktor Prihvatilišta za decu, je rekla da joj je veliko zadovoljstvo i čast što se nalazi na ovakvom skupu i podvukla izuzetnu saradnju sa porodicom Karić.

– Privilegija je da ustanova koju predstavljam ima uz sebe jednu ovakvu porodicu kao što je porodica Karić i jednu ovakvu fondaciju kao što je Karić fondacija, koja 10 godina unazad i te kako pomaže dečja prihvatilišta tokom čitave godine. Mi nismo više u donatorskom odnosu, mi smo neko ko je prijatelj i ko ima punu slobodu da za svaki problem i za svaku muku pozove Karić fondaciju i da reši problem. To je velika čast i privilegija – naglasila je Stajkovićeva. Ona je kazala da se uvek nekako raspravlja o tome ko je problem – dete ili porodica:

– Ni dete ni porodica nisu problem. Naša država je poslednjih tridesetak godina prolazila kroz velike reforme, bila u ratovima, imala velike migracije i mislim da smo se u tim nekim dešavanjima izgubili i izgubili smo onu tradicionalnu porodicu koja nam je davala sva rešenja i snagu da idemo dalje. U tim nesrećnim godina pojavio se neki virtuelni svet koji je nudio mnogo veće slobode ali mnogo manje mogućnosti. Ali to niko od nas nije video. Mnogi su stradali, mnogi su izgubili domove, Moramo da slušamo našu decu. Ona učestvuju u svemu onome što treba popraviti. Jedna majka i otac moraju da kvalitetno provedu vreme sa u svojoj porodici, bez telefona, bez televizora, bez ikakvih dodatnih sadržaja. Kada jedna porodica provede vreme čak i u tišini to je velika stvar. Kada ga provede u ćutanju – to je veliki problem! Sofija LJalikova, vodeći analitičar Sociološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, osvrnula se na činjenicu da je trka za materijalnom sigurnošću ugurala žene u proizvodnju a da niko nije razmišljao o njihovoj važnoj ulozi – ulozi majke. I zato je, rekla je, u razvijenim zemljama, nažalost, jedno ili dvoje dece maksimum unutar jedne porodice. Forum Svetost materinstva koji je održan po sedmi put, a po prvi put u Beogradu, je doprineo da se razmene iskustva, znanja i ideje za očuvanje porodice najsvetijeg od svega što svako od nas ima. Na završnoj panel diskusiji kojoj su prisustvovali i Vladimir Jakunin, predsednik Nadzornog odbora Fonda Svetog Andreja Prvozvanog, kao i narodna poslanica Milanka Karić, osnivač i počasna predsednica Karić fondacije i počasni konzul Kazahstana, obratila se i Natalija Jakunin, predsedavajuća Nadzornog saveta programa Svetost materinstva. Ona se posebno zahvalila Karić fondaciji i lično Milanki Karić i Dragomiru J. Kariću za divno gostoprimstvo u Srbiji. Takođe je navela je joj posebno zadovoljstvo predstavlja to što je na okruglim stolovima bilo mnogo mladih učesnika i naglasila da su učesnici Foruma misionari koji trebaju da ideje o zaštiti i očuvanju porodice, materinstva i dece šire u svim segmentima društva. Narodna poslanica Milanka Karić pozdravila je skup rekavši da Karić fondacija sa Fondom Sveti Andrej Prvozvani aktivno radi na najvažnijem a to je zaštita majki, dece i porodice. Poručila je da bismo u tome trebali da ponovo prihvatimo ono što je nekada bilo, da majke rade, da hrane porodicu i da je brane, jer majke to mogu, podsećajući da je ona majka četvoro dece i baka pet unučadi i da će uskoro biti još dvoje.

.

 

 

Ostavite komentar

eight + 14 =