Завршен Форум Светост материнства

 

Дводневни Форум “Светост материнства” који је у Београду организован у сарадњи Карић фондације и руског Фонда “Светог Андреја Првозваног” окончан је панел дискусијом “Млади и породица у савременом свету: решења и пракса”.Завршен Форум Светост материнства КАРИЋ: ПОРОДИЦЕ МОРАЈУ ИМАТИ БАР ПО ТРОЈЕ ДЕЦЕ КАКО БИ НАШ НАРОД ПОСТОЈАО И ЗА СТОТИНУ ГОДИНУ.
Дводневни Форум Светост материнства који је у Београду организован у сарадњи Карић фондације и руског Фонда Светог Андреја Првозваног окончан је панел дискусијом. Млади и породица у савременом свету: решења и пракса. Након свечаног отварања у Народном позоришту којем су присуствовале бројне уважене личности и на којем су, између осталих, председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић и министри Славица Ђукић Дејановић и Зоран Ђорђевић изнели конкретне потезе државе Србије како би се помогло породицама и како би се поспешило рађање, уследили су округли столови у хотелима Москва и Лифе Десигн на којима су еминентни стручњаци из целог света говорили о значају овог скупа који су поздрави председници Србије Александар Вучић, Русије Владимир Путин и Белорусије Александар Лукашенко. Они су у својим излагањима изнели методе којима се њихова удружења и Владе боре против беле куге и којима подстичу младе генерације да заснивају бракове и што је још важније да их очувају. На завршном панелу у хотелу Москва Александар Иљин, саветник генералног директора Первого канала и председник Управног савета ТВ канала Победа, као водитељ дискусије на самом почетку запитао је учеснике, али и бројне присутне да ли у црвену књигу нестајућих врста треба унети и породицу! Он је рекао да је идеја да се државе уједине и да се оснује Међународни комитет за спасавање породице и деце. Академик Артур Реан, доктор педагогије и председавајући Научног већа Руске академије за образовање за питања породице и детињства, рекао је да је забрињавајуће смањење социјалне улоге породице. Објаснио је да су спровели велико истраживање међу руским гимназијалцима и дошли до закључка да је за тинејџере породица приоритет, да има је у свести и да заузима увек прво место у односу на све остало. Али на другој страни, стварна слика је поражавајућа јер сваки други брак у Русији се распада, посебно међу младима старости од 25 до 29 година и то отприлике након три до пет година заједничког живота. Реан каже да би школски предмет  Наука о породици могао да умногоме допринесе јачању и спасењу породице и породичних вредности, да га сви од руских ресорних министарства до образовних институција хвале али да у пракси његова имплементација у наставу иде отежано јер надлежни тврде да нема места за још један предмет зато што су ученици преоптерећени! Ипак, Науку о породици већ изучавају ђаци у неколико региона Русије, који су самостално га увели у наставни систем, иако још није нашао своје место у званичном образовном плану и програму у Руској Федерацији.
Николај Јефимовић, председник теле-радиодифузне организације Уније Белорусије и Русије, је анализирао улогу медија и истакао да се у средствима јавног информисања не говори довољно о важности породице, да се стигло до црвене линије и да је питање какву ће улогу породица имати за младе и да ли ће они бити спремни да је штите. Нагласио је да половина Москве живи невенчано и да се то данас сматра нормалним, са чиме се никако не слаже. Подвукао је да улога медија у пропагирању здраве, традиционалне породице мора бити много већа.
Народни посланик Драгомир Ј. Карић, почасни конзул Белорусије и саветник Карић фондације, у свом веома инспиративном излагању рекао је да он, као и сви чланови породице Карић, имају право да говоре о Светости материнства подсетивши да је он рођен у породици са више деце, да сва четворица браће имају по четворо деце, да се сестра има троје, да је он недавно постао деда 13. унучета. Карић је рекао да је ужасавајуће то што би данашње младе породице кад би могле родиле пола детета, чак не и једно дете.
Морамо да повећамо наталитет како би наши народи постојали и за стотину годину и морамо имати породице са најмање троје деце. Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће бити опредељено око 300 милиона евра од Нове године за породице са троје и више деце – рекао је Карић. Он је истакао да је са супругом Хафом везан за Русију већ 45 година и да су многи руски парови захваљујући управо разговорима са њима двома и бивајући подстакнути тиме што дивно функционишу у браку са четворо деце, одлучили да и они прошире своје породице са једног детета. Тако је, поносно истиче Драгомир Ј. Карић, за све ове године тамо постао кум 6.000 пута. Данијела Стајковић, директор Прихватилишта за децу, је рекла да јој је велико задовољство и част што се налази на оваквом скупу и подвукла изузетну сарадњу са породицом Карић.
– Привилегија је да установа коју представљам има уз себе једну овакву породицу као што је породица Карић и једну овакву фондацију као што је Карић фондација, која 10 година уназад и те како помаже дечја прихватилишта током читаве године. Ми нисмо више у донаторском односу, ми смо неко ко је пријатељ и ко има пуну слободу да за сваки проблем и за сваку муку позове Карић фондацију и да реши проблем. То је велика част и привилегија – нагласила је Стајковићева. Она је казала да се увек некако расправља о томе ко је проблем – дете или породица:
– Ни дете ни породица нису проблем. Наша држава је последњих тридесетак година пролазила кроз велике реформе, била у ратовима, имала велике миграције и мислим да смо се у тим неким дешавањима изгубили и изгубили смо ону традиционалну породицу која нам је давала сва решења и снагу да идемо даље. У тим несрећним година појавио се неки виртуелни свет који је нудио много веће слободе али много мање могућности. Али то нико од нас није видео. Многи су страдали, многи су изгубили домове, Морамо да слушамо нашу децу. Она учествују у свему ономе што треба поправити. Једна мајка и отац морају да квалитетно проведу време са у својој породици, без телефона, без телевизора, без икаквих додатних садржаја. Када једна породица проведе време чак и у тишини то је велика ствар. Када га проведе у ћутању – то је велики проблем! Софија Љаликова, водећи аналитичар Социолошког факултета Московског државног универзитета Ломоносов, осврнула се на чињеницу да је трка за материјалном сигурношћу угурала жене у производњу а да нико није размишљао о њиховој важној улози – улози мајке. И зато је, рекла је, у развијеним земљама, нажалост, једно или двоје деце максимум унутар једне породице. Форум Светост материнства који је одржан по седми пут, а по први пут у Београду, је допринео да се размене искуства, знања и идеје за очување породице најсветијег од свега што свако од нас има. На завршној панел дискусији којој су присуствовали и Владимир Јакунин, председник Надзорног одбора Фонда Светог Андреја Првозваног, као и народна посланица Миланка Карић, оснивач и почасна председница Карић фондације и почасни конзул Казахстана, обратила се и Наталија Јакунин, председавајућа Надзорног савета програма Светост материнства. Она се посебно захвалила Карић фондацији и лично Миланки Карић и Драгомиру Ј. Карићу за дивно гостопримство у Србији. Такође је навела је јој посебно задовољство представља то што је на округлим столовима било много младих учесника и нагласила да су учесници Форума мисионари који требају да идеје о заштити и очувању породице, материнства и деце шире у свим сегментима друштва. Народна посланица Миланка Карић поздравила је скуп рекавши да Карић фондација са Фондом Свети Андреј Првозвани активно ради на најважнијем а то је заштита мајки, деце и породице. Поручила је да бисмо у томе требали да поново прихватимо оно што је некада било, да мајке раде, да хране породицу и да је бране, јер мајке то могу, подсећајући да је она мајка четворо деце и бака пет унучади и да ће ускоро бити још двоје.

.

 

 

Оставите коментар

20 + 5 =