Uručene nagrade na 62. Dragačevskom saboru trubača u Guči

Uručene nagrade na Dragačevskom saboru u Guči koji je održan 62. put uz zvuke
tradicionalne srpske muzike talentovanih orkestara i pojedinaca 

Na Dragačevskom saboru  trubača u Guči i ove godine okupili su se trubački orkestri iz različitih krajeva Srbije. Ovaj sabor predstavlja jedan od najprestižnijih takmičenja u Srbiji koji neguje izvornu trubačku muziku i simbol je srpske trubačke tradicije.

Učestvovanje na ovom saboru, svakom orkestru predstavlja izazov i ostvarenje profesionalnih snova.

Žiri vrhunskih eksperata u muzici svake godine, odabire među dobrim muzičarima, one najbolje u kategorijama „Prva truba” kao i „Zlatna truba”.

Fondacija „Braća Karić” prepoznavši značaj očuvanja tradicije i kulturnog nasleđa, donela je odluku 1998. godine da izradom monumentalne skulpture „Trubača” u centru Guče, trajno ostavi obeležje svega onoga što sabor trubača zaista čini.

Decenijskim prisustvom članovi porodice Karić i dalje podržavaju ovu manifestaciju i na završnom takmičenju dodeljuju statuetu „Trubača” najboljem trubaču po oceni stručnog žirija.

Ovogodišnji pobednik Bojan Ristić iz Vladičinog Hana, koji je kako kaže, celog života čekao ovo priznanje, nagradu je primio od narodnog poslanika Dragomira J. Karića koji je ovo znamenje uručio u ime Fondacije „Braća Karić”. Pored njega na ovogodišnjem saboru zablistao je i orkestar Stefana Mladenovića iz Vranja kao najbolji orkestar, „Timočki veseljaci” osvojili su nagradu za najizvornije muzičarenje, a najbolje kolo odsvirali su Braća Ilić iz Požege. Publika je svoj glas dala najpopularnijem trubaču Milenku Filipoviću iz Užica koji je dobitnik ovogodišnje Zlatne trube. Najbolje odsvirana pesma bila je u izvođenju orkestra Kristijana Azirovića.

Ova tradicionalna podrška porodice Karić i Fondacije „Braća Karić”  ima za cilj da se ovaj skup dobre energije, kvalitetne muzike, najbolje kompozicije i vrhunskih talenata očuva i predstavi širokoj javnosti.

Sabor trubača je i ove godine okupio u Guči mnoštvo posetilaca, koji su uživali u autentičnoj muzici, tradicionalnim običajima i gastronomskim specijalitetima.

Do sledeće godine i novih pobednika, živeli!!!

Ostavite komentar

thirteen + 1 =