Уручене награде на 62. Драгачевском сабору трубача у Гучи

Уручене награде на Драгачевском сабору у Гучи који је одржан 62. пут уз звуке
традиционалне српске музике талентованих оркестара и појединаца

На Драгачевском сабору  трубача у Гучи и ове године окупили су се трубачки оркестри из различитих крајева Србије. Овај сабор представља један од најпрестижнијих такмичења у Србији који негује изворну трубачку музику и симбол је српске трубачке традиције.

Учествовање на овом сабору, сваком оркестру представља изазов и остварење професионалних снова.

Жири врхунских експерата у музици сваке године, одабире међу добрим музичарима, оне најбоље у категоријама „Прва труба” као и „Златна труба”.

Фондација „Браћа Карић” препознавши значај очувања традиције и културног наслеђа, донела је одлуку 1998. године да израдом монументалне скулптуре „Трубача” у центру Гуче, трајно остави обележје свега онога што сабор трубача заиста чини.

Деценијским присуством чланови породице Карић и даље подржавају ову манифестацију и на завршном такмичењу додељују статуету „Трубача” најбољем трубачу по оцени стручног жирија.

Овогодишњи победник Бојан Ристић из Владичиног Хана, који је како каже, целог живота чекао ово признање, награду је примио од народног посланика Драгомира Ј. Карића који је ово знамење уручио у име Фондације „Браћа Карић”. Поред њега на овогодишњем сабору заблистао је и оркестар Стефана Младеновића из Врања као најбољи оркестар, „Тимочки весељаци” освојили су награду за најизворније музичарење, а најбоље коло одсвирали су Браћа Илић из Пожеге. Публика је свој глас дала најпопуларнијем трубачу Миленку Филиповићу из Ужица који је добитник овогодишње Златне трубе. Најбоље одсвирана песма била је у извођењу оркестра Кристијана Азировића.

Ова традиционална подршка породице Карић и Фондације „Браћа Карић”  има за циљ да се овај скуп добре енергије, квалитетне музике, најбоље композиције и врхунских талената очува и представи широкој јавности.

Сабор трубача је и ове године окупио у Гучи мноштво посетилаца, који су уживали у аутентичној музици, традиционалним обичајима и гастрономским специјалитетима.

До следеће године и нових победника, живели!!!

Оставите коментар

14 − two =