Promocija knjige „Srbi na Kosovu i Metohiji“ u 20. i 21. veku

U utorak, 17. januara 2023. godine u 18.00 časova u Maloj sali Kolarčevog narodnog univerziteta u Beogradu održana je promocija knjige „ Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku“. O knjizi su govorili akademik Slavenko Terzić, narodni poslanik Dragomir J. Karić, univerzitetski profesori Radivoje Papović, Milivoje Pavlović i Živko Kulić kao i autor Deragoslav S. Ćetković. Program je vodila novinarka Dragana Kovačević Rakočević a kroz lepote pesama o Kosovu i Metohiji provele su nas sestre Vera i Neda Stolić sa pesmama „Oj Lazare“ i „Suza Kosova“. Pored mnogobrojne publike promociji su prisustvovali, njegovo Preosveštenstvo Episkop hvostanski g. Aleksej, osnivač Fondacije „Braća Karić“ Olivera Karić Nedeljković, akademik Svetislav Božić, prof. dr Tomislav Đokić, Jadranka Jovanović, Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić, profesor Uroš Dojčinović, Akademik Nenad Kostić, bivši državni sekretar Aleksandar Gajović kao i mnogobrojne istaknute ličnosti koje su se svojim biografijama našle u ovom izdanju.

Izdavčka delatnost Fondacije Braća Karić već više od četrdeset godina se vodi idejom očuvanja i negovanja materijalnih i duhovnih vrednosti našeg naroda, ulaže napore na očuvanju kulturno – istorijskih spomenika, crkava, manastira, posebno na Kosovu i Metohiji.

Fondacija Braća Karić prepoznala je značaj knjige autora profesora Dragoslava S. Ćetkovića, „Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku“ koja je na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu prvi put predstavljena publici. Kao glavni urednik, ovu knjigu potpisuje prof. dr Radivoje Papović, dugogodišnji rektor Univerziteta u Prištini, odnosno Kosovskoj Mitrovici, a recenzenti su dr Milivoje Pavlović i dr Dušan Popovac.

image00018

Na ovom projektu, biografskom leksikonu, snage su udružile izdavačke kuće “ Obeležje + “ i Fondacija Braća Karić, prva privatna fondacija posle Drugog svetskog rata.

Po obimu i sadržaju ima preko 650 biografskih jedinica i blizu dvesta fotografija koje su predstavljene na oko 700 stranica knjige.

Sadržaj čine biografije iz druge polovine 20. veka i prvih 20 godina 21. veka. U koncepciji je predviđeno da to budu ličnosti koje su dale vrlo značajan doprinos u razvoju Kosova i Metohije i na ovaj način budu sačuvane od zaborava.

Kroz sadržaj predtavljen je istorijski prikaz zbivanja na Kosovu i Metohiji od ranih vremena do današnjih dana i pisani je trag o ljudima koji su svojim delima i postojanjem kao profesori, akademici, lekari, inženjeri, privrednici, kulturni, sportski i svi drugi stvaraoci obeležili jedno vreme.

Knjiga je objavljena s blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija a odbor za izdavanje činili su: Milanka Karić, Danica Karić Stojilković, Dragomir J. Karić, Ljubiša Maravić, Dušan Pavlović i Branko Radeč.

Ostavite komentar

three × 1 =