Промоција књиге „Срби на Косову и Метохији“ у 20. и 21. веку

У уторак, 17. јануара 2023. године у 18.00 часова у Малој сали Коларчевог народног универзитета у Београду одржана је промоција књиге „ Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку“. О књизи су говорили академик Славенко Терзић, народни посланик Драгомир Ј. Карић, универзитетски професори Радивоје Паповић, Миливоје Павловић и Живко Кулић као и аутор Дерагослав С. Ћетковић. Програм је водила новинарка Драгана Ковачевић Ракочевић а кроз лепоте песама о Косову и Метохији провеле су нас сестре Вера и Неда Столић са песмама „Ој Лазаре“ и „Суза Косова“. Поред многобројне публике промоцији су присуствовали, његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, оснивач Фондације „Браћа Карић“ Оливера Карић Недељковић, академик Светислав Божић, проф. др Томислав Ђокић, Јадранка Јовановић, Генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије Живорад Ајдачић, професор Урош Дојчиновић, Академик Ненад Костић, бивши државни секретар Александар Гајовић као и многобројне истакнуте личности које су се својим биографијама нашле у овом издању.

Издавчка делатност Фондације Браћа Карић већ више од четрдесет година се води идејом очувања и неговања материјалних и духовних вредности нашег народа, улаже напоре на очувању културно – историјских споменикa, цркавa, манастирa, посебно на Косову и Метохији.

Фондација Браћа Карић препознала је значај књиге аутора професора Драгослава С. Ћетковића, „Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку“ која је на овогодишњем Сајму књига у Београду први пут представљена публици. Као главни уредник, ову књигу потписује проф. др Радивоје Паповић, дугогодишњи ректор Универзитета у Приштини, односно Косовској Митровици, а рецензенти су др Миливоје Павловић и др Душан Поповац.

image00018

На овом пројекту, биографском лексикону, снаге су удружиле издавачке куће ” Обележје + ” и Фондација Браћа Карић, прва приватна фондација после Другог светског рата.

По обиму и садржају има преко 650 биографских јединица и близу двеста фотографија које су представљене на око 700 страница књиге.

Садржај чине биографије из друге половине 20. века и првих 20 година 21. века. У концепцији је предвиђено да то буду личности које су дале врло значајан допринос у развоју Косова и Метохије и на овај начин буду сачуване од заборава.

Кроз садржај предтављен је историјски приказ збивања на Косову и Метохији од раних времена до данашњих дана и писани је траг о људима који су својим делима и постојањем као професори, академици, лекари, инжењери, привредници, културни, спортски и сви други ствараоци обележили једно време.

Књига је објављена с благословом Његове светости патријарха српског Порфирија а одбор за издавање чинили су: Миланка Карић, Даница Карић Стојилковић, Драгомир Ј. Карић, Љубиша Маравић, Душан Павловић и Бранко Радеч.

Оставите коментар

5 − 3 =