Poseta Pećkoj Patrijaršiji i Osojanima

Svetom arhijerejskom Liturgijom koju je sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom služio Preosvećeni Episkop novobrdski g. Ilarion, vikar Patrijarha srpskog, 14. oktobra 2023. godine u Pećkoj Patrijaršiji proslavljen je Pokrov Presvete Bogorodice, slava manastira.

Vladika je igumaniji i sestrinstvu manastira, kao i svim prisutnim vernicima preneo blagoslov patrijarha srpskog Porfirija koji je, kako je istakao, svakoga dana uz svoj narod. Episkop Ilarion je u svojoj besedi poručio da „ako ne budemo na Kosovu i Metohiji na liturgiji, sve je propalo, sve je besmisleno, Kosovo nema smisla, Metohija nema smisla”. Bogosluženju su prisustvovali i članovi porodice Karić koji su prisutni, svake godine, na slavi Pećke Patrijaršije odakle su i potekli. Narodni poslanik Dragomir J. Karić i osnivači Fondacije „Braća Karić”, Milanka Karić i Olivera Karić Nedeljković tom prilikom su istakli: „Naš otac Janićije i majka, mati Angelina, su nas naučili kako se poštuje vera i crkva, a dobrota, pravičnost i humanost su nam uvek bili putokaz kroz život. Te vrednosti smo preneli na decu i unuke, to je misija svih nas, koji produžavamo vekovnu borbu naših predaka, radi očuvanja naše vere i tradicije.” Podsećamo da u Pećkoj Patrijaršiji počivaju preci i roditelji porodice Karić, Janićije Karić i mati Angelina koja se zamonašila u ovom manastiru.
Iz Pećke Patrijaršije su, ovom prilikom, svi zajedno poslali poruku da je mir sada od najveće važnosti, kako za nas tako i za čitav svet, a tolerancija, poštovanje, humanost i vera u Boga su vrednosti koje treba da živimo. To su najveće vrline svakog čoveka.
Fondacija „Braća Karić”, različitim akcijama, kontinuirano već godinama, pomaže škole i decu na Kosovu i Metohiji. Posetivši Pećku Patrijaršiju na veliki praznik Pokrov Presavete Bogorodice, Milanka Karić i Olivera Karić Nedeljković posetile su i osnovnu školu „Radoš Tošić” u Osojanima.
Ovoj školi u opštini Istok koja leži u istoimenoj Osojanskoj dolini je početkom godine obezbeđen mini bus koji je bio neophodan za svakodnevno funkcionisanje dece. Ovom donacijom omogućeno je osnovcima da iz okolnih sela i udaljenih mesta olakšano putuju do škole. Time je ne samo pojednostavljena organizacija dolaska i odlaska u školu nego je i roditeljima smanjena briga i bojazan za sigurnost dece.
Prilikom ove posete mališanima su uručeni poklon paketi sa školskim priborom i slatkišima koji su ih veoma obradovali i koji će im omogućiti bolje i lepše školske dane. Priredivši topao, iskren i srdačan prijem našoj delegaciji, direktor škole Milan Kovačević se sa svojim učenicima zahvalio u ime svih roditelja, nastavnika kao i stanovnika ove opštine i uputio reči divljenja za gest nesebičnog davanja i dobrih namera u ovom teškom i nedaćama bremenitom trenutku. Fondacija „Braća Karić” sa članicama upravnog odbora i pojedinačnim aktivnostima osnivača i u budućnosti planira nove akcije, kojima će nastaviti da pomaže obrazovanje, rad i školovanje naše dece na Kosovu i Metohiji.

 

Fondacija Braća Karić donirala minibus školi u Osojanima

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3768116-fondacija-braca-karic-pomaze-sve-one-kojima-je-pomoc-neophodna

https://fonet.rs/promo/36378644/pomoc-skoli-u-osojanima.html

https://www.glaszapadnesrbije.rs/815786/fondacija-braca-karic-donirala-je-mini-bus-skoli-u-opstini-istok/

 

Ostavite komentar

17 + 18 =