Посета Пећкој Патријаршији и Осојанима

Светом архијерејском Литургијом коју је са свештенством, монаштвом и верним народом служио Преосвећени Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског, 14. октобра 2023. године у Пећкој Патријаршији прослављен је Покров Пресвете Богородице, слава манастира.

Владика је игуманији и сестринству манастира, као и свим присутним верницима пренео благослов патријарха српског Порфирија који је, како је истакао, свакога дана уз свој народ. Епископ Иларион је у својој беседи поручио да „ако не будемо на Косову и Метохији на литургији, све је пропало, све је бесмислено, Косово нема смисла, Метохија нема смисла”. Богослужењу су присуствовали и чланови породице Карић који су присутни, сваке године, на слави Пећке Патријаршије одакле су и потекли. Народни посланик Драгомир Ј. Карић и оснивачи Фондације „Браћа Карић”, Миланка Карић и Оливера Карић Недељковић том приликом су истакли: „Наш отац Јанићије и мајка, мати Ангелина, су нас научили како се поштује вера и црква, а доброта, правичност и хуманост су нам увек били путоказ кроз живот. Те вредности смо пренели на децу и унуке, то је мисија свих нас, који продужавамо вековну борбу наших предака, ради очувања наше вере и традиције.” Подсећамо да у Пећкој Патријаршији почивају преци и родитељи породице Карић, Јанићије Карић и мати Ангелина која се замонашила у овом манастиру.
Из Пећке Патријаршије су, овом приликом, сви заједно послали поруку да је мир сада од највеће важности, како за нас тако и за читав свет, а толеранција, поштовање, хуманост и вера у Бога су вредности које треба да живимо. То су највеће врлине сваког човека.
Фондација „Браћа Карић”, различитим акцијама, континуирано већ годинама, помаже школе и децу на Косову и Метохији. Посетивши Пећку Патријаршију на велики празник Покров Пресавете Богородице, Миланка Карић и Оливера Карић Недељковић посетиле су и основну школу „Радош Тошић” у Осојанима.
Овој школи у општини Исток која лежи у истоименој Осојанској долини је почетком године обезбеђен мини бус који је био неопходан за свакодневно функционисање деце. Овом донацијом омогућено је основцима да из околних села и удаљених места олакшано путују до школе. Тиме је не само поједностављена организација доласка и одласка у школу него је и родитељима смањена брига и бојазан за сигурност деце.
Приликом ове посете малишанима су уручени поклон пакети са школским прибором и слаткишима који су их веома обрадовали и који ће им омогућити боље и лепше школске дане. Приредивши топао, искрен и срдачан пријем нашој делегацији, директор школе Милан Ковачевић се са својим ученицима захвалио у име свих родитеља, наставника као и становника ове општине и упутио речи дивљења за гест несебичног давања и добрих намера у овом тешком и недаћама бременитом тренутку. Фондација „Браћа Карић” са чланицама управног одбора и појединачним активностима оснивача и у будућности планира нове акције, којима ће наставити да помаже образовање, рад и школовање наше деце на Косову и Метохији.

 

 

Fondacija Braća Karić donirala minibus školi u Osojanima

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3768116-fondacija-braca-karic-pomaze-sve-one-kojima-je-pomoc-neophodna

https://fonet.rs/promo/36378644/pomoc-skoli-u-osojanima.html

https://www.glaszapadnesrbije.rs/815786/fondacija-braca-karic-donirala-je-mini-bus-skoli-u-opstini-istok/

 

Оставите коментар

18 − seven =