Otvoren Forum Svetost materinstva

 

U Narodnom pozorištu u Beogradu svečano je otvoren sedmi po redu Forum „Svetost materinstva“, koji se po prvi put održava u Srbiji. podiže jednokratnu pomoć za prvo dete na 350.000 dinara

Organizatori su Karić fondacija i najstariji ruski Humanitarni font Sveti Andrej Prvozvani, a o izuzetnoj važnosti najvećeg događaja posvećenog porodici i deci svedoče pozdravna pisma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

– Veliki srpski pesnik Duško Radović u sebi svojstvenom maniru duhovitog i visprenog kritičara negativnih pojava u društvu jednom je sa određenom dozom lakonskog cinizma rekao: Kada razmišljate o ženi svog života dozvolite i majci da konkuriše za to visoko zvanje. Pokrenuo sam inicijativu da se iz Nacionalnog investicionog programa opredeli 200 miliona evra za podršku politici povećanja nataliteta. Nadam se da će Forum Svetost materinstva, pod pokroviteljstvom Karić fondacije, dati konkretne odgovore na ova teška pitanja. Nakon veoma uspešnog prošlogodišnjeg foruma u Minsku, gospođa Milanka Karić, osnivač Karić fondacije, okupila je ovaj put u Beogradu vrhunske stručnjake iz raznih oblasti koji su u dodiru sa materinstvom i brigom o deci. Vaš trud biće dragocen putokaz generacijama koje dolaze – navedeno je u pismu predsednika Vučića koje je pročitala njegova savetnica Verica Lazić. Prisutnima se obratila i predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.

– Danas kada se Srbija kao i mnogo zemalja nalazi pred izazovima starenja stanovništva i niskom stopom prirodnog priraštaja neophodno je otvaranje debate o ovim pitanjima kako bismo prepoznali ključne probleme i mogli na vreme da definišemo potrebne politike i zadatke. Prema proceni UN sa ovim fenomenom se suočavaju čak 83 države. Skoro svaka peta osoba u Srbiji stara je 65 i više godina što našu zemlju svrstava među 10 najstarijih država u Evropi. Još alarmantniji su podaci koji ukazuju da smo 2018. godine imali 37.680 stanovnika manje nego prethodne godine – naglasila je Maja Gojković i dodala da se u obzir trebaju uzeti i trendovi iseljavanja stanovništva koji predstavljaju globalni proces i koji u Srbiji traju decenijama: Krajnja ozbiljnost ovog pitanja je razlog zašto i predsednik Srbije Aleksandar Vučić stalno upozorava na dramatične podatke imajući u vidu da je neophodno da se zajedno izborimo sa zaista zabrinjavajućim procesima. Namera je da se u naredne dve godine poveća jednokratna pomoć za prvo dete sa današnjih 100.000 na 300.000 ili 350.000 dinara. Takođe, ove godine dodeljena su sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je 150 miliona više u odnosu na prošlu godinu i pet puta više u odnosu na 2017. godinu. Učesnike i goste Foruma Svetost materinstva  pozdravio je i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, zamenica predsedavajućeg Državne dume Savezne skupštine Ruske Federacije Olga Epifanova, predsednik Međunarodne organizacije za zaštitu porodice Brajan Braun, zamenik ministra rada i socijalne zaštite Belorusije Valerij Kovalkov, vikar patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila episkop istarski Serafim Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da aktuelni demografski trendovi ukazuju da se struktura porodice menja, da se brakovi sklapaju kasnije i da postoji trend odloženog rađanja, te da se pojedinci odlučuju na samohrano roditeljstvo. Dodala je da njen kabinet već treću godinu dodeljuje bespovratna sredstva jedinicama lokalne samouprave u cilju sufinansiranja mera populacione politike.

– Za to vreme finansirali smo aktivnosti u 161 opštini i gradu sa 1,2 milijarde dinara. Ohrabrujemo nas da se u prvih deset meseci rodilo 612 beba više u odnosu na isti period prošle godine – istakla je Đukić Dejanović:

– Pred nama stoje veliki izazovi i to pre svega kako da podstaknemo rađanje, omogućimo dostojanstveno starenje i održivi razvoj društva. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević osvrnuo se na novine koje država planira da uvede:

– Fleksibilno radno vreme je nešto što možemo da uvedemo, a što naše društvo ne košta ništa. S jedne strane ono pruža rukovodiocima da budu produktivniji i da radnici budu zadovoljniji, ali i da se u sferi materinstva izađe u susret mladim roditeljima koji će to vreme moći da rasporede i da ga posvete deci. Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević naglasio je da je Grad Beograd ove godine rešio da finansira i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje sa dodatnih 30 miliona dinara i da se trudi da pomogne mladim roditeljima.

– Sledeći ovu ideju budžet Grada Beograda za obrazovanje i dečju zaštitu ove godine iznosi oko 190 miliona evra, dok je primera radi 2012. godine za ovaj sektor izdvojeno svega 87 miliona evra. U budžetu za 2020 godinu taj iznos će biti još veći – rekao je Nikodijević i podvukao da je dodato novčano davanje u iznosu od 30.000 dinara za trećerođeno dete kao i novčano davanje za blizance od ukupno 50.000,00 dinara za oba deteta.

– Zaista sam presrećna što smo danas u ovolikom broju ovde i to jeste pokazatelj koliko je naša želja iskrena i koliko je velika volja da pomognemo da se reše problemi mladih porodica. Svedoci smo, nažalost, raspada brakova i porodica, i svi zajedno moramo da to promenimo. Uvereni smo da je porodica najsigurnije mesto, a da su majka i dete njena suština. Lični primer je najbolji primer. Karić fondacija zaista ima velika iskustva kada su u pitanju materinstvo i očuvanje porodice, jer u okviru Fondacije već godinama funkcioniše i Centar za porodicu. Narodna poslanica Milanka Karić, osnivač i počasni predsednik Karić fondacije i počasni konzul Kazahstana, podsetila je da je Karić fondacija nastala 1979. godine i da se već 40 godina bavi dobročinstvom.

– Zaista sam presrećna što smo danas u ovolikom broju ovde i to jeste pokazatelj koliko je naša želja iskrena i koliko je velika volja da pomognemo da se reše problemi mladih porodica. Svedoci smo, nažalost, raspada brakova i porodica, i svi zajedno moramo da to promenimo. Uvereni smo da je porodica najsigurnije mesto, a da su majka i dete njena suština. Lični primer je najbolji primer. Karić fondacija zaista ima velika iskustva kada su u pitanju materinstvo i očuvanje porodice, jer u okviru Fondacije već godinama funkcioniše i Centar za porodicu. Natalija Jakutina, predsedavajuća Nadzornog saveta programa Svetost materinstva, je takođe govorila o važnosti ovog skupa.

– Forum je posvećen mladim porodicama koje su naša budućnost. Nažalost, mladi danas ne biraju porodicu jer smatraju da je brak zastarela institucija. Naš program Ti nisi sama, koji je dobio podršku na državnom nivou u Rusiji, omogućio je zapošljavanje psihologa u svim ustanovama koje rade sa trudnicama i porodiljama. Uspeli smo da 30 posto žena koje dolaze po uput za abortus promene svoju odluku nakon razgovora sa našim stručnjacima. Važno je i u školama inicirati razgovor sa decom o važnosti porodice, pa smo uveli predmet Osnove porodičnog života. Rusija i Srbija će ići zajedno, ruku pod ruku, ka ostvarenju zdrave porodice. Svečanom otvaranju su prisustvovale brojne javne ličnosti, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica među kojima Vladimir Jakunin, predsednik Nadzornog odbora Fondacije Svetog Andreja Prvozvanog, Danica Karić, predsendica Karić fondacije, Olivera Karić, odbornica u Skupštini Grada Beograda, ambasador Belorusije Valerij Briljov, ambasador Kazahstana Gabit Sizdikbekov, Marima NJegomir, Ivan Bekjarev, Nikola Rackov i ministar prosvete u Vladi RS Mladen Šarčević. Narodni poslanik Dragomir J. Karić, otac četvoro dece i deda 13 unučića, počasni konzul Belorusije. kaže da je veoma zadovoljan što se Forum Svetost materinstva održava u Srbiji

– Milanka Karić je podvukla da je porodica najsigurnije mesto i to tako i jeste. Ja sam srećan deda, imam 13 unučića i ako bog da biće ih još. Ovaj Forum je podstakao veliki broj novinarskih ekipa da dođu, bili su mnogi ministri, predsednica Skupštine Maja Gojković i verujem da će na okruglim stolovima 8. novembra situacija biti takva da će iz toga proizaći jedan vrlo važan dokumenat koji će ohrabriti mlade da se množe i obože. Na svečanom otvaranju himne Srbije i Rusije i pesmu  Ovo je Srbija otpevali su članovi hora AKUD Ivo Lola Ribar.

 

 

Ostavite komentar

7 + 10 =