Отворен Форум Светост материнства

 

У Народном позоришту у Београду свечано је отворен седми по реду Форум “Светост материнства”, који се по први пут одржава у Србији. подиже једнократну помоћ за прво дете на 350.000 динара
Организатори су Карић фондација и најстарији руски Хуманитарни фонт Свети Андреј Првозвани, а о изузетној важности највећег догађаја посвећеног породици и деци сведоче поздравна писма председника Србије Александра Вучића, председника Русије Владимира Путина и председника Белорусије Александра Лукашенка.
– Велики српски песник Душко Радовић у себи својственом маниру духовитог и виспреног критичара негативних појава у друштву једном је са одређеном дозом лаконског цинизма рекао: Када размишљате о жени свог живота дозволите и мајци да конкурише за то високо звање. Покренуо сам иницијативу да се из Националног инвестиционог програма определи 200 милиона евра за подршку политици повећања наталитета. Надам се да ће Форум Светост материнства, под покровитељством Карић фондације, дати конкретне одговоре на ова тешка питања. Након веома успешног прошлогодишњег форума у Минску, госпођа Миланка Карић, оснивач Карић фондације, окупила је овај пут у Београду врхунске стручњаке из разних области који су у додиру са материнством и бригом о деци. Ваш труд биће драгоцен путоказ генерацијама које долазе – наведено је у писму председника Вучића које је прочитала његова саветница Верица Лазић. Присутнима се обратила и председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић.
– Данас када се Србија као и много земаља налази пред изазовима старења становништва и ниском стопом природног прираштаја неопходно је отварање дебате о овим питањима како бисмо препознали кључне проблеме и могли на време да дефинишемо потребне политике и задатке. Према процени УН са овим феноменом се суочавају чак 83 државе. Скоро свака пета особа у Србији стара је 65 и више година што нашу земљу сврстава међу 10 најстаријих држава у Европи. Још алармантнији су подаци који указују да смо 2018. године имали 37.680 становника мање него претходне године – нагласила је Маја Гојковић и додала да се у обзир требају узети и трендови исељавања становништва који представљају глобални процес и који у Србији трају деценијама: Крајња озбиљност овог питања је разлог зашто и председник Србије Александар Вучић стално упозорава на драматичне податке имајући у виду да је неопходно да се заједно изборимо са заиста забрињавајућим процесима. Намера је да се у наредне две године повећа једнократна помоћ за прво дете са данашњих 100.000 на 300.000 или 350.000 динара. Такође, ове године додељена су средства за суфинансирање мера популационе политике у износу од 650 милиона динара, што је 150 милиона више у односу на прошлу годину и пет пута више у односу на 2017. годину. Учеснике и госте Форума Светост материнства  поздравио је и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, заменица председавајућег Државне думе Савезне скупштине Руске Федерације Олга Епифанова, председник Међународне организације за заштиту породице Брајан Браун, заменик министра рада и социјалне заштите Белорусије Валериј Ковалков, викар патријарха московског и целе Русије Кирила епископ истарски Серафим Министарка задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је да актуелни демографски трендови указују да се структура породице мења, да се бракови склапају касније и да постоји тренд одложеног рађања, те да се појединци одлучују на самохрано родитељство. Додала је да њен кабинет већ трећу годину додељује бесповратна средства јединицама локалне самоуправе у циљу суфинансирања мера популационе политике.
– За то време финансирали смо активности у 161 општини и граду са 1,2 милијарде динара. Охрабрујемо нас да се у првих десет месеци родило 612 беба више у односу на исти период прошле године – истакла је Ђукић Дејановић:
– Пред нама стоје велики изазови и то пре свега како да подстакнемо рађање, омогућимо достојанствено старење и одрживи развој друштва. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић осврнуо се на новине које држава планира да уведе:
– Флексибилно радно време је нешто што можемо да уведемо, а што наше друштво не кошта ништа. С једне стране оно пружа руководиоцима да буду продуктивнији и да радници буду задовољнији, али и да се у сфери материнства изађе у сусрет младим родитељима који ће то време моћи да распореде и да га посвете деци. Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић нагласио је да је Град Београд ове године решио да финансира и четврти покушај вантелесне оплодње са додатних 30 милиона динара и да се труди да помогне младим родитељима.
– Следећи ову идеју буџет Града Београда за образовање и дечју заштиту ове године износи око 190 милиона евра, док је примера ради 2012. године за овај сектор издвојено свега 87 милиона евра. У буџету за 2020 годину тај износ ће бити још већи – рекао је Никодијевић и подвукао да је додато новчано давање у износу од 30.000 динара за трећерођено дете као и новчано давање за близанце од укупно 50.000,00 динара за оба детета.
– Заиста сам пресрећна што смо данас у оволиком броју овде и то јесте показатељ колико је наша жеља искрена и колико је велика воља да помогнемо да се реше проблеми младих породица. Сведоци смо, нажалост, распада бракова и породица, и сви заједно морамо да то променимо. Уверени смо да је породица најсигурније место, а да су мајка и дете њена суштина. Лични пример је најбољи пример. Карић фондација заиста има велика искуства када су у питању материнство и очување породице, јер у оквиру Фондације већ годинама функционише и Центар за породицу. Народна посланица Миланка Карић, оснивач и почасни председник Карић фондације и почасни конзул Казахстана, подсетила је да је Карић фондација настала 1979. године и да се већ 40 година бави доброчинством.
– Заиста сам пресрећна што смо данас у оволиком броју овде и то јесте показатељ колико је наша жеља искрена и колико је велика воља да помогнемо да се реше проблеми младих породица. Сведоци смо, нажалост, распада бракова и породица, и сви заједно морамо да то променимо. Уверени смо да је породица најсигурније место, а да су мајка и дете њена суштина. Лични пример је најбољи пример. Карић фондација заиста има велика искуства када су у питању материнство и очување породице, јер у оквиру Фондације већ годинама функционише и Центар за породицу. Наталија Јакутина, председавајућа Надзорног савета програма Светост материнства, је такође говорила о важности овог скупа.
– Форум је посвећен младим породицама које су наша будућност. Нажалост, млади данас не бирају породицу јер сматрају да је брак застарела институција. Наш програм Ти ниси сама, који је добио подршку на државном нивоу у Русији, омогућио је запошљавање психолога у свим установама које раде са трудницама и породиљама. Успели смо да 30 посто жена које долазе по упут за абортус промене своју одлуку након разговора са нашим стручњацима. Важно је и у школама иницирати разговор са децом о важности породице, па смо увели предмет Основе породичног живота. Русија и Србија ће ићи заједно, руку под руку, ка остварењу здраве породице. Свечаном отварању су присуствовале бројне јавне личности, представници дипломатског кора и верских заједница међу којима Владимир Јакунин, председник Надзорног одбора Фондације Светог Андреја Првозваног, Даница Карић, предсендица Карић фондације, Оливера Карић, одборница у Скупштини Града Београда, амбасадор Белорусије Валериј Бриљов, амбасадор Казахстана Габит Сиздикбеков, Марима Његомир, Иван Бекјарев, Никола Рацков и министар просвете у Влади РС Младен Шарчевић. Народни посланик Драгомир Ј. Карић, отац четворо деце и деда 13 унучића, почасни конзул Белорусије. каже да је веома задовољан што се Форум Светост материнства одржава у Србији
– Миланка Карић је подвукла да је породица најсигурније место и то тако и јесте. Ја сам срећан деда, имам 13 унучића и ако бог да биће их још. Овај Форум је подстакао велики број новинарских екипа да дођу, били су многи министри, председница Скупштине Маја Гојковић и верујем да ће на округлим столовима 8. новембра ситуација бити таква да ће из тога произаћи један врло важан докуменат који ће охрабрити младе да се множе и обоже. На свечаном отварању химне Србије и Русије и песму  Ово је Србија отпевали су чланови хора АКУД Иво Лола Рибар.

 

 

Оставите коментар

19 − 8 =