Najpoznatiji Srbi današnjice – Volter Volt Bogdanić

Jedan od najznačajnijih novinara na svetu, Volter Volt Bogdanić stigao je u Beograd. Amerikanac, srpskog porekla je ovogodišnji laureat Nagrade “Braća Karić” za stvaralaštvo u oblasti novinarstva i publicistike što je i povod njegovog dolaska u zemlju maticu. Bogdanić kaže da je veoma počastvovan Nagradom koju će mu uručiti Karić fondacija, kao prva privatna Fondacija posle II svetskog rata koja na ovaj način, odaje priznanje svim uspešnim Srbima širom sveta, kojih je zaista mnogo.

Volt Bogdanić, urednik istraživačke rubrike “Njujork tajmsa” je dobitnik čak tri Pulicerove nagrade. On se zajedno sa Džekom Hukerom smatra najboljim novinarom istraživačem u SAD, ali i na celom engleskom govornom području u svetu. On je ujedno i jedini novinar u SAD kome je čak tri puta pošlo za rukom da osvoji ovu prestižnu nagradu. Prvog Pulicera dobio je kao reporter Vol strit žurnala 1988. godine posle istraživanja i serije napisa o ilegalnim medicinskim laboratorijama u Americi.

“To istraživanje je trajalo tri godine i bilo je veoma naporno i opasno”, ističe Volt.

Drugog “Pulicera” osvojio je 2005. godine za istraživanje nesrećnih slučajeva u američkoj železnici, pod nazivom “Smrt pod vagonima”. Ovo istraživanje je pokazalo da Amerika ima veoma lošu železnicu i još lošiju bezbednost na prugama, kaže Bogdanić.

Primajući svoju treću Pulicerovu nagradu, 2008. godine, rekao je da je on samo običan borac za istinu: “Verujem da dobro novinarstvo menja stvarnost. Trudim se samo da istina bude jača od pokušaja da se njom manipuliše, jer slobodna i objektivna reč ume da ubije laž”.Ovo je ujedno bila i kruna novinarske karijere Voltera Bogdanića.

Trenutno je angažovan na Univerzitetu Kolumbija kao profesor novinarstva. Volt ističe i ponosi se svojim srpskim poreklom. On kaže da su Srbi u Americi mala etnička grupa, ali sa vrlo visokim kulturnim dometima.

U prilog tome govori činjenica da su američki Srbi vlasnici pet “Oskara” za dostignuća u kinematografiji i tri Pulicerove nagrade, koja se dodeljuje za vrhunsku pisanu reč u novinarstvu, književnosti i komponovanju.

Prvi dobitnik Pulicerove nagrade među američkim Srbima bio je profesor Mihailo Pupin, koju je osvojio davne 1924. za roman “Od pašnjaka do naučnika”. Drugi je bio pisac Dušan Čarls Simić, jedan od najvećih modernih američkih pesnika i laureat osamdesetih. Volter Bogdanić, novinar „Njujork tajmsa“, je treći, i srpskoj javnosti najmanje poznati vlasnik „Pulicera“.

Ostavite komentar

five × two =