Laureati Nagrade Braća Karić pristižu iz celog sveta

Još samo dva dana je ostalo do svečane dodele nagrade Braća Karić, a laureati su počeli da pristižu iz celog sveta u prestonicu Srbije.

Posle umetnice performansa Marine Abramović, u Beograd je stigao dobitnik nagrade u oblasti novinarstva, publicistike i izdavaštva Volt Bogdanič profesor na Columbia Univerzitetu i jedan od urednika u New York Times-u, kao i dr Vesna Garović Kocić, dobitnica nagrade u oblasti naučno-istraživačkog rada, inače druga žena profesor u istoriji čuvene klinike Mejo u Minesoti.

Novinar Volt Bogdanich, kaže da Beograd ima posebno mesto u njegovom životu, jer, iako nije odrastao ovde Srpska prestonica ima jednu posebnu energiju kojom je oduševljen. Njegov rad, borba za istinu, bazira se isključivo na istraživačkom novinarstvu za koji je dobio i tri prestižne pulicerove nagrade. Na pitanje da li je ikada pomislio da je za ljude možda bolje da žive u neznanju Volt kaže.

– Jedino je mišljenje onih o kojima sam pisao bilo upravo to da treba živeti u neznanju, i da je moj jedini posao da širim strah. Smatram da je moj posao da ljudima predstavim istinu na koju moraju da imaju pravo, jer upravo mi novinari pišemo prvi nacrt istorije. Ono što uvek savetujem svoje studente je da nikada ne prihvate ne kao odgovor , da budu uvereni u činjenicu da ako urade nešto ispravno mogu da promene svet. Moram da verujem da imam pravo na informaciju i da sam jedini predstavnik mojih čitalaca koji su mi dali odgovornost da saznam pravo lice sveta koji nas okružuje. Nikada ne treba odustajati od borbe za istinu jer imamo puno pravo na to – rekao je Bogdanich.

Doktorka Vesna Garović Kocić kaže da joj je put od Peći, gde je rodjena, preko Beograda, Njujorka, Montreala, Toronta pa do Ročestera u Minesoti gde sada radi na istraživanju za rano otkrivanje preeklampsije, poremećaja u trudnoći, bio koliko dugačak toliko i značajan. Ona navodi da je u Americi dobila priliku da pokaže šta može.

Predsednica Karić fondacije gospodja Milanka Karić kaže da je ponosna na sve dosadašnje dobitnike ove nagrade, koji kako kaže, ovaj svet čine lepšim i uspešnijim kao, jer upravo oni čine čast nagradi, a ne nagrada njima.

Laureati navode da im je celo dosadašnje iskustvo u Beogradu bilo veoma prijatno zahvaljujući domaćinima iz Karić fondacije, kao i da im je čast što se, pre svega, nalaze u jednom izuzetnom društvu koje čine ovogodišnji dobitnici, koji su, kako kažu, doprinose boljoj budućnosti svih nas.

Ostavite komentar

sixteen − 7 =