Fondacija na 66. Međunarodnom sajmu knjiga

Fondacija „Braća Karić” sa svojim izdavačkim poduhvatima i promocijama na 66. Međunarodnom sajmu knjiga

Dugi niz godina veoma značajano mesto u kalendaru kulurnih događaja u našem regionu zauzima Međunarodni beogradski sajam knjiga. Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, ove godine trajala je od 21. do 29. oktobra, pod sloganom „Živele knjige”.

 

Pored mnogobrojnih izdavača na ovoj manifestaciji pisane reči pojavila se i Fondacija Braća Karić koja je sa ponosom predstavila svoja nova izdanja domaćih i stranih autora. U prijatnoj sajamskoj atmosferi na štandu Fondacije za čitalačku publiku bile su priređene mnogobrojne promocije, druženja sa autorima, potpisivanje knjiga, radionice za decu.


Za samo otvaranje sajamskih dana priređene su promocije novih dečijih knjiga „Moj balončić sreće” autorke Dane Karić i „Šašavi stihovi i pesme, jer biti dete zaboraviti se ne sme” pesnikinje Maje Milosavljević Marković koje čitaoce kroz svoj sadržaj i lepu poeziju vode u svet mašte, emocija i središte srca.


Pored ovih takođe su pomenuta i stara izdanja „Ja sam najbolja starija sestra”, „Ja sam nabolji stariji brat”, „Za moju tetku”, „Za mog ujaka”, „Za moju baku”, „Za mog deku”, „Za mog tatu”, „Za moju mamu”, „Za mog ljubimca”, „Božićna bajka”, „Vaskršnje radosti”, „Moja porodična slava” autorki Dane Karić i Olje Petrović.


Promocijom knjiga iz ove edicije „Srećna planeta – porodično blago” pokrenuta su mnogobrojna pitanja vezana za očuvanje tradicionalnih vrednosti i porodice kao osnove jednog društva, vaspitanju, povezivanju i odrastanju dece kroz rast i razvoj u različitim uslovima jer nisu baš svi blagosloveni da imaju funkcionalne i harmonične porodice.


O svim ovim knjigama, pored autorke Danice B. Karić Stojilković govorili su i Danijela Stajković direktorka „Prihvatilišta za decu Beograd” i psiholog Aleksandar Stevanović koji su iz svog profesionalnog iskustva pokušali da odgovore na mnoga pitanja vezana za srećno detinjstvo dece koja rastu uz svoje roditelje ili staratelje.

Na štandu su ovom prilikom, kao dragi gosti, bili i štićenici „Prihvatilišta za decu Beograd” sa svojim vaspitačima kojima je bila organizovana igraonica – radionica sa bojankama, balonima, animacijama. U svim ovim sadržajima uživala su i ostala deca posetioci ovogodišnjeg sajma.

Fondacija kontinuirano već godinama raznim akcijama pomaže ovu decu pa je tako i za ovu priliku napravila saradnju sa udruženjem žena latinske Amerike „Caffe Latino Belgrado” koje je doniralo određeni broj kuvara „Recetario” čijom prodajom su obezbeđena sredstva za podršku prihvatilišta.

Promocijom knjige autorke Marije Line Veke „Neizbežni susreti” iz edicije „Prijatelji Srbije” predstavljen je njen dugogodišnji istraživački rad kroz poznanstva i razgovore sa značajnim ličnostima i žiteljima u srpskim enklavama. Njena stremljenjima da predstavi istinu i zatraži pravdu za ovaj napaćeni narod, podržali su i na promociji o njoj govorili profesor, književnik, diplomata Milisav Savić, Jerej dr Milorad Sredojević a za izdavača Milanka Karić čije priče su se i našle u ovoj knjizi.


Završna promocija na štandu fondacije bila je za delo„45 godina humanitarnog rada” izdanje sastavljeno od četiri knjige koju čini zbir višedecenijske humanitarne delatnosti. Rad ove institucije, koja neguje dobročinstvo, poštuje dostignuća i različitosti drugih društava i pojedinaca, takođe ne prepušta zaboravu materijalna i duhovna blaga našeg naroda, predstavila je okupljenim prijateljima i poštovaocima, osnivač Fondacije Milanka Karić i najavila buduću veliku promociju ove knjige uz prigodan sadržaj, umetnički program i prijatelje.


Čitalačkoj publici su pored gore navedenih ponuđena i ranija izdanja kao što su „Spomenar večnim srpskim prijateljima” i „Heroine Srbije – vekovnik” autora Dragana Miloševića, „Srbi na Kosovu i Metohiji u 20 i 21. veku” autora Dragoslava S. Ćetkovića, „Intervjui – Bogoljub J. Karić 1977-2007”, „Intervjui – Bogoljub J. Karić 2013 – 2022”, „Evropa je skončala u Prištini” autora Žaka Ogara, „Vučije srca”, „Pejzaži duše”, „Izgubljeno Kosovo?” i „Kosovo i Metohija, povratak je nemoguć” autorke Marije Line Veke…

 

 

Ostavite komentar

one × four =