Фондација на 66. Међународном сајму књига

Фондација „Браћа Карић” са својим издавачким подухватима и промоцијама на 66. Међународном сајму књига

Дуги низ година веома значајано место у календару кулурних догађаја у нашем региону заузима Међународни београдски сајам књига. Најрепрезентативнија књижевна манифестација у овом делу Европе, ове године трајала је од 21. до 29. октобра, под слоганом „Живеле књиге”.

 

Поред многобројних издавача на овој манифестацији писане речи појавила се и Фондација Браћа Карић која је са поносом представила своја нова издања домаћих и страних аутора. У пријатној сајамској атмосфери на штанду Фондације за читалачку публику биле су приређене многобројне промоције, дружења са ауторима, потписивање књига, радионице за децу.


За само отварање сајамских дана приређене су промоције нових дечијих књига „Мој балончић среће” ауторке Дане Карић и „Шашави стихови и песме, јер бити дете заборавити се не сме” песникиње Маје Милосављевић Марковић које читаоце кроз свој садржај и лепу поезију воде у свет маште, емоција и средиште срца.


Поред ових такође су поменута и стара издања „Ја сам најбоља старија сестра”, „Ја сам набољи старији брат”, „За моју тетку”, „За мог ујака”, „За моју баку”, „За мог деку”, „За мог тату”, „За моју маму”, „За мог љубимца”, „Божићна бајка”, „Васкршње радости”, „Моја породична слава” ауторки Дане Карић и Оље Петровић.


Промоцијом књига из ове едиције „Срећна планета – породично благо” покренута су многобројна питања везана за очување традиционалних вредности и породице као основе једног друштва, васпитању, повезивању и одрастању деце кроз раст и развој у различитим условима јер нису баш сви благословени да имају функционалне и хармоничне породице.


О свим овим књигама, поред ауторке Данице Б. Карић Стојилковић говорили су и Данијела Стајковић директорка „Прихватилишта за децу Београд” и психолог Александар Стевановић који су из свог професионалног искуства покушали да одговоре на многа питања везана за срећно детињство деце која расту уз своје родитеље или старатеље.

На штанду су овом приликом, као драги гости, били и штићеници „Прихватилишта за децу Београд” са својим васпитачима којима је била организована играоница – радионица са бојанкама, балонима, анимацијама. У свим овим садржајима уживала су и остала деца посетиоци овогодишњег сајма.

Фондација континуирано већ годинама разним акцијама помаже ову децу па је тако и за ову прилику направила сарадњу са удружењем жена латинске Америке „Цаффе Латино Белградо” које је донирало одређени број кувара „Рецетарио” чијом продајом су обезбеђена средства за подршку прихватилишта.

Промоцијом књиге ауторке Марије Лине Веке „Неизбежни сусрети” из едиције „Пријатељи Србије” представљен је њен дугогодишњи истраживачки рад кроз познанства и разговоре са значајним личностима и житељима у српским енклавама. Њена стремљењима да представи истину и затражи правду за овај напаћени народ, подржали су и на промоцији о њој говорили професор, књижевник, дипломата Милисав Савић, Јереј др Милорад Средојевић а за издавача Миланка Карић чије приче су се и нашле у овој књизи.


Завршна промоција на штанду фондације била је за дело„45 година хуманитарног рада” издање састављено од четири књиге коју чини збир вишедеценијске хуманитарне делатности. Рад ове институције, која негује доброчинство, поштује достигнућа и различитости других друштава и појединаца, такође не препушта забораву материјална и духовна блага нашег народа, представила је окупљеним пријатељима и поштоваоцима, оснивач Фондације Миланка Карић и најавила будућу велику промоцију ове књиге уз пригодан садржај, уметнички програм и пријатеље.


Читалачкој публици су поред горе наведених понуђена и ранија издања као што су „Споменар вечним српским пријатељима” и „Хероине Србије – вековник” аутора Драгана Милошевића, „Срби на Косову и Метохији у 20 и 21. веку” аутора Драгослава С. Ћетковића, „Интервјуи – Богољуб Ј. Карић 1977-2007”, „Интервјуи – Богољуб Ј. Карић 2013 – 2022”, „Европа је скончала у Приштини” аутора Жака Огара, „Вучије срца”, „Пејзажи душе”, „Изгубљено Косово?” и „Косово и Метохија, повратак је немогућ” ауторке Марије Лине Веке…

 

 

Оставите коментар

one + 17 =