Fondacija „Braća Karić” potpisala sporazum o saradnji sa Internacionalnom organizacijom turkijske kulture – TURKSOY

Sa snažnim uverenjem da kulturni dijalog doprinosi približavanju naroda, kao i očuvanju i promociji zajedničkog kulturnog i istorijskog nasleđa budućim generacijama, Fondacija „Braća Karić” i Internacionalna organizacija turkijske kulture TURKSOJ-TURKSOY potpisali su sporazum o saradnji.

Danas kada je najteže održati osećanje prisnosti sa narodima sveta, promovisati kulturu i međunarodnu saradnju, Fondacija „Braća Karić”, je primila zvaničnu delegaciju Internacionalne organizacije turkijske kulture TURKSOJ-TURKSOY, za koju se kaže da je UNESKO turkijskog sveta. Ova organizacija osnovana je davne 1993. godine u cilju jačanja veza bratstva i solidarnosti među turkijskim narodima, prenošenja zajedničke turkijske kulture na buduće generacije i njeno predstavljanje svetu. Poslednjih godina posebno je pojačana saradnja sa zemljama Balkana, naročito sa Srbijom. Izuzetna zasluga za saradnju i razvoj kulturne saradnje među balkanskim narodima, pogotovo sa Srbijom pripada profesoru Kaseinovu, koji je od 2008. godine na funkciji Generalnog sekretara TURKSOJ. Brojni koncerti, posebni umetnički poduhvati i predstavljanja reprezentativnih dometa srpske kulturne scene su, zaslugom i posredništvom profesora Kaseinova, značajno unapredili kulturnu razmenu između Srbije i zemalja članica Međunarodne organizacije turkijske kulture na Balkanu.

Prepoznavši ogroman doprinos i nepokolebljivu veru u ideje umetnosti i kulture kao univerzalne civilizacijske vrednosti koje spajaju narode sveta i promovišu toleranciju i mir među njima, za nemerljiv i trajan doprinos jačanju i razvoju tradicionalnih, prijateljskih i bratskih veza među narodima i za izuzetan angažman na promociji balkanske i srpske kulture u svetu, Fondacija je prošle godine dodelila Nagradu „Braća Karić” profesoru Djusenu Kaseinovu za kulturu i umetnost.

U petak, 16. aprila zvaničnu delegaciju TURKSOY-a primili su najviši državni zvaničnici. Bileteralnom sastanku prisustvovali su potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, gospođa Maja Gojković, Nj.E. Hamij Aksoj, ambasador Turske, Nj.E. Gabit Sizdikbekov, ambasador Kazahstana, Generalni sekretar TURKSOJ-a, Djusen Kaseinov, Elnura Gulieva, otpravnik poslova Azerbejdžana i Dragomir J. Karić, narodni poslanik. Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Međunarodne organizacije turkijske kulture TURKSOY.

 

 

 

 

 

 

Sa snažnim uverenjem da kulturni dijalog doprinosi približavanju naroda, kao i očuvanju i promociji zajedničkog kulturnog i istorijskog nasleđa budućim generacijama, Fondacija „Braća Karić” i Internacionalna organizacija turkijske Kulture TURKSOY potpisali su sporazum o saradnji. Sporazum su potpisali Dragomir J. Karić, jedan od osnivača Fondacije i Generalni sekretar TURKSOJ-a, Djusen Kaseinov. Svečanom potpisivanju su prisustvovali i Nj.E. Gabit Sizdikbekov, ambasador Kazahstana, članovi porodice Karić i direktor Fondacije, Ljubica Vukotić. Ovim protokolom o saradnji je produbljena veza između ove dve institucije na zajedničkim projektima i programima u oblasti muzike, pozorišta, filma, muzeja, audiovizuelnih kolekcija, i drugih oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa. Obe strane izražavaju snažno uverenje da kulturni dijalog doprinosi približavanju naroda, kao i očuvanju, razvoju i prenosu zajedničkog kulturnog i istorijskog nasleđa budućim generacijama.

Informativna služba Fondacije „Braća Karić”

 

 

 

 

Ostavite komentar

3 × 5 =