Фондација „Браћа Карић” потписала споразум о сарадњи са Интернационалном организацијом туркијске културе – TURKSOY

Са снажним уверењем да културни дијалог доприноси приближавању народа, као и очувању и промоцији заједничког културног и историјског наслеђа будућим генерацијама, Фондација „Браћа Карић” и Интернационална организација туркијске културе ТУРКСОJ-TURKSOY потписали су споразум о сарадњи.

Данас када је најтеже одржати осећање присности са народима света, промовисати културу и међународну сарадњу, Фондација „Браћа Карић”, је примила званичну делегацију Интернационалне организације туркијске културе ТУРКСОЈ-TURKSOY, за коју се каже да је УНЕСКО туркијског света. Ова организација основана је давне 1993. године у циљу јачања веза братства и солидарности међу туркијским народима, преношења заједничке туркијске културе на будуће генерације и њено представљање свету. Последњих година посебно је појачана сарадња са земљама Балкана, нарочито са Србијом. Изузетна заслуга за сарадњу и развој културне сарадње међу балканским народима, поготово са Србијом припада професору Касеинову, који је од 2008. године на функцији Генералног секретара ТУРКСОЈ. Бројни концерти, посебни уметнички подухвати и представљања репрезентативних домета српске културне сцене су, заслугом и посредништвом професора Касеинова, значајно унапредили културну размену између Србије и земаља чланица Међународне организације туркијске културе на Балкану.

Препознавши огроман допринос и непоколебљиву веру у идеје уметности и културе као универзалне цивилизацијске вредности које спајају народе света и промовишу толеранцију и мир међу њима, за немерљив и трајан допринос јачању и развоју традиционалних, пријатељских и братских веза међу народима и за изузетан ангажман на промоцији балканске и српске културе у свету, Фондација је прошле године доделила Награду „Браћа Карић” професору Дјусену Касеинову за културу и уметност.

У петак, 16. априла званичну делегацију TURKSOY-а примили су највиши државни званичници. Билетералном састанку присуствовали су потпредседница Владе и министарка културе и информисања, госпођа Маја Гојковић, Њ.Е. Хамиј Аксој, амбасадор Турске, Њ.Е. Габит Сиздикбеков, амбасадор Казахстана, Генерални секретар ТУРКСОЈ-а, Дјусен Касеинов, Елнура Гулиева, отправник послова Азербејџана и Драгомир Ј. Карић, народни посланик. Том приликом потписан је Меморандум о разумевању између Министарства културе и информисања Републике Србије и Међународне организације туркијске културе TURKSOY.

 

 

 

Са снажним уверењем да културни дијалог доприноси приближавању народа, као и очувању и промоцији заједничког културног и историјског наслеђа будућим генерацијама, Фондација „Браћа Карић” и Интернационална организација туркијске културе TURKSOY потписали су споразум о сарадњи. Споразум су потписали Драгомир Ј. Карић, један од оснивача Фондације и Генерални секретар ТУРКСОЈ-а, Дјусен Касеинов. Свечаном потписивању су присуствовали и Њ.Е. Габит Сиздикбеков, амбасадор Казахстана, чланови породице Карић и директор Фондације, Љубица Вукотић. Овим протоколом о сарадњи је продубљена веза између ове две институције на заједничким пројектима и програмима у области музике, позоришта, филма, музеја, аудиовизуелних колекција, и других области нематеријалног културног наслеђа. Обе стране изражавају снажно уверење да културни дијалог доприноси приближавању народа, као и очувању, развоју и преносу заједничког културног и историјског наслеђа будућим генерацијама.

Информативна служба Фондације „Браћа Карић”

 

 

Оставите коментар

19 − fourteen =