Fondacija Braća Karić na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Uz tradicionalne zvuke fanfara, ceremonija svečanog otvaranja sajma knjiga počela je nastupom muzičke umetnice Lene Kovačević i „Muzičke radionice Mari Mari“, koji su izveli svečanu pesmu pisca i prosvetitelja Dositeja Obradovića „Vostani Serbije“. Početak rada ove kulturne manifestacije ozvaničio je književnik Dušan Kovačević.
Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, ove godine trajala je od 23. do 30. oktobra, pod sloganom „Povratak napisanih“, i okupila je više od 900 direktnih izlagača, suizlagača i zastupljenih firmi iz Srbije, Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republika Srpska), Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.
U ime Rumunije, počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma knjiga, obratio se plodni i višestruko nagrađivani rumunski pesnik i pisac Mirča Dinesku.

Fondacija Braća Karić na ovogodišnjem 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu s ponosom je predstavila nekoliko novih izdanja domaćih i stranih autora. Takođe je čitalačkoj publici omogućila i druženje sa autorima, kao i potpisivanje knjiga, kako i dolikuje ovakvim svečanostima posvećenim pisanoj reči.
Kao i do sada izdavačka delatnost Fondacije bazira se na brižljivom odabiru domaćih i stranih autora, umetnika i stvaraoca iz zemlje, regiona, Evrope i sveta.
U godini jubileja, proslave 45 godina humanitarnog rada Fondacija ostaje dosledna očuvanju i negovanju naših korena, običaja, jezika, pisma. Velika fotomonografija, „45 godina humanitarnog rada“ koju je priredila Dragana Marković je izdanje sastavljeno od četiri knjige i čini zbir višedecenijske humanitarne delatnosti ove institucije, koja negujući dobročinstvo, poštujući kulturu, umetnost i dostignuća drugih – društva, nacije i pojedinaca, ne prepušta zaboravu , materijalna i duhovna blaga kulture našeg naroda.

Edicija “Prijatelji Srbije” pored tri naslova koja su do sada izdata , „Evropa je skončala u Prištini“, autora Žaka Ogara, „Vučije srca“ i „Pejzaži duše“, autorke Marije Line Veke, ove godine dodata su još dva nova izdanja koja ponovo potpisuje ova italijanska spisateljica i novinarka, borac za ljudka prava. “Izgubljeno Kosovo” i „Kosovo i Metohija, povratak je nemoguć“ predstvaljaju zbir njenih iskustava, poznanstava razgovora, istraživanja i života sa žiteljima u srpskim enklavama. One su svojevrsno svedočanstvo jednog stranca željnog istine i pravde, koji pokazuje ogromno poštovanje i ljubav prema Srbiji i srpskom narodu.

Na promociji knjige „Srbi na Kosovu i Metohiji u 20 i 21. veku“ autora Dragoslava S. Ćetkovića, govorilo se o značaju prikupljenih, više od 600, biografija svih onih ljudi koji su dali značajan doprinos razvoju ove pokrajine i koji su svojim životom i radom obeležili vreme u kome su živeli.
Na ovoj promociji govorili su narodni poslanik Dragomir J. Karić, prof. dr Radivoje Papović, glavni urednik ove knjige kao i sam autor prof. Ćetković.

Pored starih izdanja „Ja sam najbolja starija sestra“, „Ja sam nabolji stariji brat“, „Za moju tetku“, „Za mog ujaka“, „Za moju baku“, „Za mog deku“, na štandu Fondacije promovisane su i knjige „Za mog tatu“, „Za moju mamu“ i „Božićna bajka“, autorki Dane Karić i Olje Petrović.
Na promociji su govorili Milanka Karić, psiholog Aleksandar Stevanović i psiholog Olja Petrović. Ovi naslovi u okviru edicije Srećna planeta – porodično blago, namenjeni su za najmlađe čitaoce koji se kroz različite zadatke i igrice povezuju sa svojim najmilijima, stvarajući tako jedinstvene uspomene. Ovom prilikom u goste su nam došli vaspitači i deca iz „Prihvatilišta za decu, Beograd“ sa rukovodiocem Danijelom Stajković i svojim prisustvom ulepšali promociju.

Završna promocija na štandu Fondacije Braća Karić bila je za knjigu Intervjua Bogoljuba Karića „Bogoljub Karić – Snaga Srbije II – Intervjui 2013 – 2022. godine“. Ova zbrika je nastavak prve knjige njegovih intervjua u kome su sabrane izjave i razgvoori od 1997 – 2007. godine. O knjizi su govorili, narodni poslanik Dragomir Karić, diplomata i bivši ambasador u Rusiji Srećko Đukić, novinar, publicista i bivši ambasador Dragan Bisenić, profesor Milivoje Pavlović, nekadašnji glavni urednik lista “Večernje novosti“ i novinar Mirko Stamenković i novinar i pisac Vanja Bulić.
Čitalačkoj publici takođe ponuđena su i brojna ranija izdanja Fondacije, kao što su „Spomenar večnim srpskim prijateljima“, i „Heroine Srbije – vekovnik“ autora Dragana Miloševića, tri knjige autora Srećka Đukića, „Poslednja ruska saga“ i „Nova ruska saga“ i „Putovanje po Janiseju“. …

Ostavite komentar

fifteen + 2 =