Fondacija BK na Međunarodnom filozofskom forumu u Atini

Od 6. do 8. novembra u Atini, u Nacionalnoj akademiji Grčke, održan je svetski simpozijum u organizaciji Centralnog grčkog aneksa Svetskog filozofskog foruma (VFP), Unije za kulturu i razvoj (ENPAN) i Međunarodnog društva grčkih pisaca uz podršku OPANDA, kojoj su prisustvovali najugledniji akademici, profesori i intelektualci, koji se bave savremenom filozofskom mišlju.

Tokom trodnevnog rada foruma, aktivno su debatovali učesnici iz Grčke, Velike Britanije, SAD, Kanade, Japana, Kine, Nemačke, Bugarske, Švajcarske, Srbije, Nigerije, Ugande, Filipina i Indonezije. Ovogodišnji 14. Dijalektički simpozijum Međunarodnog filozofskog foruma održan je pod nazivom „NAJBOLJE FILOZOFSKE IDEJE KOJE TREBA DA OBRAZUJU, KONSOLIDUJU I UJEDINE ČOVEČANSTVO”.
Prvog dana Simpozijuma je za okruglim stolom predsedavao profesor Stiven Roj. U svom uvodnom izlaganju, profesor Roj je izneo sopstveni pogled na najizazovnije svetske krizne probleme i moguće načine njihovog rešavanja. Posebno je naglašen značaj savremene filozofske misli koja treba da obezbedi slobodu čoveka, jednakost i pravo na dostojanstven život, što predstavlja trajnu obavezu za čovečanstvo, kao i zaštitu životne sredine od zagađenja i klimatskih promena.
Istovremeno, profesori D. Polatos, E. Maragianou i M. Anthi sa Nacionalne akademije Grčke predstavili su svoje naučne radove i razmišljanja, baveći se aktuelnim saznanjima iz oblasti visokih tehnologija, koja mogu uticati na unapređenje filozofska misao, obrazovanje i dosledna primena novih naučnih dostignuća u oblasti medicine, digitalnih tehnologija, telekomunikacija, mašinstva i veštačke inteligencije. Takođe je posebno konstatovano da su povelje i rezolucije UN i Uneska obavezujuće za sve zemlje sveta i da se samo njihovom bespogovornom primenom može obezbediti dalji napredak čovečanstva i obezbediti mir u svetu.
Tokom drugog dana okruglim stolom je predsedavao profesor Džefri Levet, počasni predsednik Svetskog filozofskog foruma, dobitnik međunarodne nagrade za mir Gusi i izvršni direktor Evroazijskih mostova za mir, koji je predstavio uvodnu temu pod nazivom „DREVNE SUZE, MODERNE STRAHOVI I FILOZOFSKA MUDROSTI.” Njegov rad je, između ostalog, razjasnio karakteristike klasične filozofije i poseban doprinos Nikole Tesle svetskoj filozofskoj i naučnoj baštini, i njegova razmatranja o nasleđu Nikole Tesle i njegovom oličenju u našem vremenu. On je naglasio da Tesla veruje da se prosperitet i napredak čovečanstva mogu postići samo očuvanjem prirode i pravilnom upotrebom energije. Tesla je čovečanstvu ponudio ideal naučnika koji oseća i zna da se istina naučnog napretka nikada ne može i ne sme odvojiti od blagostanja čovečanstva. Svojim ogromnim talentom promenio je svet.
Danas nam je potrebno njegovo razmišljanje da ispitamo labavu vezu između zračenja, moždane aktivnosti i nervnog oštećenja u kontekstu veštačke inteligencije. Profesor Levet je istakao da je promenio svet svojim ogromnim talentom. U širokoj raspravi inspirisanoj likom i delom Nikole Tesle, zaključeno je da je potrebno intenzivno raditi na daljem proučavanju dela Nikole Tesle i razradi njegovih ideja i razmišljanja u interesu budućnosti čovečanstva. Predstavnici Fondacije braće Karić iz Srbije predstavili su svoju inicijativu za osnivanje Međunarodnog komiteta Nikola Tesla, koji bi radio na promociji naprednih naučnih, mirovnih i humanitarnih ideja u svim zemljama sveta.
Profesor Džefri Levet je predložio da Međunarodni filozofski forum prihvati i podrži osnivanje Međunarodnog komiteta Nikola Tesla i da njegov predsednik bude Bogoljub Karić kao veliki mirotvorac, preduzetnik, privrednik, prosvetitelj i humanista i osnivač što je podržano od Fondacije Braća Karić i Univerziteta Braća Karić iz Srbije. On je tom prilikom istakao da je Bogoljub Karić stvorio međunarodno priznate uslove za efikasan način promovisanja svojih ideja etničkog pomirenja i mira. Istakao se razvojem regionalnih ekonomskih projekata i kreiranjem projekata u realizaciji ključnih egzistencijalnih uslova zajednice u oblastima izraženih međuetničkih tenzija, a ideja modernizacije i ekonomske saradnje kao poluge za pokretanje stvaranje pozitivnih odnosa i izgradnju novih zajedničkih perspektivnih interesa
Tom prilikom za počasnog predsednika komiteta izabran je Ilion Mask.
Međunarodni filozofski forum prihvatio je ove predloge i ugradio ih u Odluke 14. simpozijuma.
Održavanje ovog naučnog događaja u organizaciji bz VPF u Nacionalnoj akademiji Grčke još jednom je potvrdilo bezvremensko trajanje filozofske misli antičke Helade, koja će zauvek inspirisati i ujediniti sve građane sveta i njihove najistaknutije naučne predstavnike. Ujedinjeni svetski intelektualci pod Sokratovim grandioznim filozofskim shvatanjem sveta i ljudskog društva, kao i pod futurističkim genijem Nikole Tesle i njegovog nasleđa za ljudsku civilizaciju. Na ovaj način Grčka danas daje svoj istorijski i trajni doprinos ostvarivanju ljudskih sloboda i borbi za ravnopravnost svih građana sveta, uz uverenje da će znanje, ideje i ljubav prema ljudima uvek biti iznad privremenih materijalnih i političkih interesa.

Ostavite komentar

18 − twelve =