Фондација БК на Међународном филозофском форуму у Атини

Од 6. до 8. новембра у Атини, у Националној академији Грчке, одржан је светски симпозијум у организацији Централног грчког анекса Светског филозофског форума (ВФП), Уније за културу и развој (ЕНПАН) и Међународног друштва грчких писаца уз подршку ОПАНДА, којој су присуствовали најугледнији академици, професори и интелектуалци, који се баве савременом филозофском мишљу.

Током тродневног рада форума, активно су дебатовали учесници из Грчке, Велике Британије, САД, Канаде, Јапана, Кине, Немачке, Бугарске, Швајцарске, Србије, Нигерије, Уганде, Филипина и Индонезије. Овогодишњи 14. Дијалектички симпозијум Међународног филозофског форума одржан је под називом „НАЈБОЉЕ ФИЛОЗОФСКЕ ИДЕЈЕ КОЈЕ ТРЕБА ДА ОБРАЗУЈУ, КОНСОЛИДУЈУ И УЈЕДИНЕ ЧОВЕЧАНСТВО”.
Првог дана Симпозијума је за округлим столом председавао професор Стивен Рој. У свом уводном излагању, професор Рој је изнео сопствени поглед на најизазовније светске кризне проблеме и могуће начине њиховог решавања. Посебно је наглашен значај савремене филозофске мисли која треба да обезбеди слободу човека, једнакост и право на достојанствен живот, што представља трајну обавезу за човечанство, као и заштиту животне средине од загађења и климатских промена.
Истовремено, професори Д. Полатос, Е. Марагианоу и М. Антхи са Националне академије Грчке представили су своје научне радове и размишљања, бавећи се актуелним сазнањима из области високих технологија, која могу утицати на унапређење филозофска мисао, образовање и доследна примена нових научних достигнућа у области медицине, дигиталних технологија, телекомуникација, машинства и вештачке интелигенције. Такође је посебно констатовано да су повеље и резолуције УН и Унеска обавезујуће за све земље света и да се само њиховом беспоговорном применом може обезбедити даљи напредак човечанства и обезбедити мир у свету.
Током другог дана округлим столом је председавао професор Џефри Левет, почасни председник Светског филозофског форума, добитник међународне награде за мир Гуси и извршни директор Евроазијских мостова за мир, који је представио уводну тему под називом „ДРЕВНЕ СУЗЕ, МОДЕРНЕ СТРАХОВИ И ФИЛОЗОФСКА МУДРОСТИ.” Његов рад је, између осталог, разјаснио карактеристике класичне филозофије и посебан допринос Николе Тесле светској филозофској и научној баштини, и његова разматрања о наслеђу Николе Тесле и његовом оличењу у нашем времену. Он је нагласио да Тесла верује да се просперитет и напредак човечанства могу постићи само очувањем природе и правилном употребом енергије. Тесла је човечанству понудио идеал научника који осећа и зна да се истина научног напретка никада не може и не сме одвојити од благостања човечанства. Својим огромним талентом променио је свет.
Данас нам је потребно његово размишљање да испитамо лабаву везу између зрачења, мождане активности и нервног оштећења у контексту вештачке интелигенције. Професор Левет је истакао да је променио свет својим огромним талентом. У широкој расправи инспирисаној ликом и делом Николе Тесле, закључено је да је потребно интензивно радити на даљем проучавању дела Николе Тесле и разради његових идеја и размишљања у интересу будућности човечанства. Представници Фондације браће Карић из Србије представили су своју иницијативу за оснивање Међународног комитета Никола Тесла, који би радио на промоцији напредних научних, мировних и хуманитарних идеја у свим земљама света.
Професор Џефри Левет је предложио да Међународни филозофски форум прихвати и подржи оснивање Међународног комитета Никола Тесла и да његов председник буде Богољуб Карић као велики миротворац, предузетник, привредник, просветитељ и хуманиста и оснивач што је подржано од Фондације Браћа Карић и Универзитета Браћа Карић из Србије. Он је том приликом истакао да је Богољуб Карић створио међународно признате услове за ефикасан начин промовисања својих идеја етничког помирења и мира. Истакао се развојем регионалних економских пројеката и креирањем пројеката у реализацији кључних егзистенцијалних услова заједнице у областима изражених међуетничких тензија, а идеја модернизације и економске сарадње као полуге за покретање стварање позитивних односа и изградњу нових заједничких перспективних интереса
Том приликом за почасног председника комитета изабран је Илион Маск.
Међународни филозофски форум прихватио је ове предлоге и уградио их у Одлуке 14. симпозијума.
Одржавање овог научног догађаја у организацији бз ВПФ у Националној академији Грчке још једном је потврдило безвременско трајање филозофске мисли античке Хеладе, која ће заувек инспирисати и ујединити све грађане света и њихове најистакнутије научне представнике. Уједињени светски интелектуалци под Сократовим грандиозним филозофским схватањем света и људског друштва, као и под футуристичким генијем Николе Тесле и његовог наслеђа за људску цивилизацију. На овај начин Грчка данас даје свој историјски и трајни допринос остваривању људских слобода и борби за равноправност свих грађана света, уз уверење да ће знање, идеје и љубав према људима увек бити изнад привремених материјалних и политичких интереса.

Оставите коментар

ten + four =