Dragomir J. Karić u ime Karić fondacije uručio „Dragačevskog pobednika najboljem trubaču

 

Završen je 59. Sabor u Guči, a među onima koji će ga pamtiti za ceo život je zasigurno Elvis Bajramović iz Bojnika, koji se ovenčao prestižnom titulom najboljeg trubača.

Statuetu Dragačevski pobednik, koju tradicionalno dodeljuje Karić fondacija, svečano mu je uručio ispred porodice i Fondacije, Dragomir J. Karić. Ova pozlaćena replika Spomenika trubaču smeštenog u centru Guče, kojeg je varošici u čast čuvene manifestacije darovala Karić fondacija, uvek će ga podsećati na dan kada, kako sam reče, nije mogao da veruje da je proglašen za najboljeg na takmičenju koje je postalo istinski brend Srbije i koje svakog avgusta okupi oko pola miliona saboraša sa svih strana sveta.

Na Sabor su doputovali posetioci čak iz Argentine, Bolivije, Čilea, Brazila, Australije. Bilo je mnoštvo onih čije su domovine zemlje Zapadne Evrope, i naravno onih koji su pristigli iz država u okruženju.

Ovogodišnja manifestacija je još jedan dokaz da Srbija treba da posveti posebnu pažnju jednom ovakvom događaju. Sabor u Guči predstavlja nešto jedinstveno u svetu, te je želja porodice Karić, a posebno njenog osnivača, Bogoljuba Karića, da da svoj doprinos u organizaciji jubilarnog 60. takmičenja trubača naredne godine, kako bi ono bilo po najvišim svetskim standarima. Da se Saboru vrati ona izvorna koncepcija koja je godinama krasila ovu manifestaciju.

Pre 22 godine Sreten Karić je inicirao izgradnju Spomenika trubaču, nesluteći da će to mesto postati kultno mesto za fotografisanje, druženje, sklapanje poznanstava, i davanje svih mogućih obećanja mladih parova jedno drugome Te je na neki način i Sreten zajedno sa Gučom, koju je mnogo voleo, ušao u legendu.

U okviru 59. Sabora trubača u Guči po drugi put je organizovan i Sajam knjiga. Na poziv Kulturnog centra Guča, Karić fondacija se sa zadovoljstvom odazvala. Kao što Sabor u Guči neguje izvorni zvuk trube i čuva tradiciju predaka, tako se i Karić fondacija trudi da pažljivim odabirom naslova i autora očuva kulturno i istorijsko nasleđe svog naroda. Tako je ovaj skromni Sajam knjiga bio odlično mesto za promociju srpske kuture i istorije, sabrane u naslovima koji su izlagani od strane svih učesnika.

 

 

Ostavite komentar

four × 1 =