Драгомир Ј. Карић у име Карић фондације уручио „Драгачевског победника најбољем трубачу

 

Завршен је 59. Сабор у Гучи, а међу онима који ће га памтити за цео живот је засигурно Елвис Бајрамовић из Бојника, који се овенчао престижном титулом најбољег трубача.

Статуету Драгачевски победник, коју традиционално додељује Карић фондација, свечано му је уручио испред породице и Фондације, Драгомир Ј. Карић. Ова позлаћена реплика Споменика трубачу смештеног у центру Гуче, којег је варошици у част чувене манифестације даровала Карић фондација, увек ће га подсећати на дан када, како сам рече, није могао да верује да је проглашен за најбољег на такмичењу које је постало истински бренд Србије и које сваког августа окупи око пола милиона сабораша са свих страна света.
На Сабор су допутовали посетиоци чак из Аргентине, Боливије, Чилеа, Бразила, Аустралије. Било је мноштво оних чије су домовине земље Западне Европе, и наравно оних који су пристигли из држава у окружењу.
Овогодишња манифестација је још један доказ да Србија треба да посвети посебну пажњу једном оваквом догађају. Сабор у Гучи представља нешто јединствено у свету, те је жеља породице Карић, а посебно њеног оснивача, Богољуба Карића, да да свој допринос у организацији јубиларног 60. такмичења трубача наредне године, како би оно било по највишим светским стандарима. Да се Сабору врати она изворна концепција која је годинама красила ову манифестацију.
Пре 22 године Сретен Карић је иницирао изградњу Споменика трубачу, неслутећи да ће то место постати култно место за фотографисање, дружење, склапање познанстава, и давање свих могућих обећања младих парова једно другоме… Те је на неки начин и Сретен заједно са Гучом, коју је много волео, ушао у легенду.
У оквиру 59. Сабора трубача у Гучи по други пут је организован и Сајам књига. На позив Културног центра Гуча, Карић фондација се са задовољством одазвала. Као што Сабор у Гучи негује изворни звук трубе и чува традицију предака, тако се и Карић фондација труди да пажљивим одабиром наслова и аутора очува културно и историјско наслеђе свог народа. Тако је овај скромни Сајам књига био одлично место за промоцију српске кутуре и историје, сабране у насловима који су излагани од стране свих учесника.

 

 

Оставите коментар

2 × four =