Donacija Manastiru Sveta Petka Izvorska

Na izlazu iz Čestobrodičke klisure, u podnožju Kučajskih planina, na steni desne obale Grze, smešten je manastir Svete Petke Izvorske. Na prostoru manastirskog kompleksa smešten je, Dom za decu i odrasle ženske osobe ometene u mentalnom i fizičkom razvoju. U ovoj oazi nemoćnih koja je podignuta trudom vrednih ruku monahinja, svetlost, radost i ljubav obasjavaju potrebite, a kuća dobročinstva ustrojena Bogom i omiljenom srpskom Svetiteljkom ima i drugo ime: Dom čistog srca.

Kada su se, posle ratom izazvanog izbegličkog stranstvovanja, Igumanija Jefimija Mićić i sestrinstvo ponovo okupili u manastiru Sv. Petke 1942. godine, Komesarijat za izbeglice je manastiru poverio na čuvanje stotinak izbegličke dece i ratne siročadi koja su boravila u manastiru sve do oslobođenja 1945. Monahinje, i same u velikoj oskudici tih ratnih godina, su strpljenjem i saučešćem u tragediji ove dece ulagale veliki napor da im umanje traume i stvore bolje uslove života. Kada je po završetku rata inicirano osnivanje Doma za žensku decu igumanija Jefimija, poznata po čvrstini vere i organizatorskim sposobnostima, osećajući se odgovornom pred Bogom i rodom, odlučuje da, uz svoje sestrinstvo, deci ometenoj u razvoju, pruži svoje materinsko okrilje.
Kao i kroz sve protekle dane, u manstiru i u današnje vreme, staranje oko dece za monahinje predstavlja osobeno, neuobičajeno manastirsko poslušanje koje manastiru Svete Petke obezbeđuje značaj-no mesto i naročit ugled u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, među domovima u Srbiji i u državi uopšte. Mnogi roditelji su, uz zahvalnost sestrinstvu na ukazanoj brizi, ljubavi i nežnosti prema štićenicama, priznali da svoju decu nikome ne bi mogli poveriti na čuvanje osim monahinjama. Od 2005. godine Dom je pod upravom igumanije Marije, koja nastavlja duhovno rukovođenje sestara i upravljanje nad oba manastira, i njene zamenice monahinje Glikerije u kojima i monahinje i štićenice imaju veliki oslonac. Igumanije kao manastirske starešine i odgovorna lica za život dece u Domu, kao i sve monahinje obavljaju svoje zadatke i poslušanja ne kao zaposlena lica, već kao deo velike porodice u kojoj vlada sklad i visoki nivo odgovornosti i posvećenosti radu, a Dom postaje svojevrsan poligon razvijanja emo-cionalnog odnosa poverenja i ljubavi.Uz posebno poštovanje i zahvalnost za svaki trudoljubivi trenutak roditeljske brige nad nemoćnima.
Za sav ovaj dugogodišnji požrtvovani trud i rad Fondacija Braća Karić odlučila je da svojom značajnom novčanom donacijom podrži sestrinstvo manastira Svete Petke Izvorske za milosrdnu brigu o osobama sa mentalnim smetnjama i pruženu bezrezervnu ljubav, mir i duhovnu utehu svim štićenicima.

 

 

Ostavite komentar

two × one =