Донација Манастиру Света Петка Изворска

На излазу из Честобродичке клисуре, у подножју Кучајских планина, на стени десне обале Грзе, смештен је манастир Свете Петке Изворске. На простору манастирског комплекса смештен је, Дом за децу и одрасле женске особе ометене у менталном и физичком развоју. У овој оази немоћних која је подигнута трудом вредних руку монахиња, светлост, радост и љубав обасјавају потребите, а кућа доброчинства устројена Богом и омиљеном српском Светитељком има и друго имe: Дом чистог срца.

Када су се, после ратом изазваног избегличког странствовања, Игуманија Јефимија Мићић и сестринство поново окупили у манастиру Св. Петке 1942. године, Комесаријат за избеглице је манастиру поверио на чување стотинак избегличке деце и ратне сирочади која су боравила у манастиру све до ослобођења 1945. Монахиње, и саме у великој оскудици тих ратних година, су стрпљењем и саучешћем у трагедији ове деце улагале велики напор да им умање трауме и створе боље услове живота. Када је по завршетку рата иницирано оснивање Дома за женску децу игуманија Јефимија, позната по чврстини вере и организаторским способностима, осећајући се одговорном пред Богом и родом, одлучује да, уз своје сестринство, деци ометеној у развоју, пружи своје материнско окриље.
Као и кроз све протекле дане, у манстиру и у данашње време, старање око деце за монахиње представља особено, неуобичајено манастирско послушање које манастиру Свете Петке обезбеђује значај-но место и нарочит углед у Српској Православној Цркви, међу домовима у Србији и у држави уопште. Многи родитељи су, уз захвалност сестринству на указаној бризи, љубави и нежности према штићеницама, признали да своју децу никоме не би могли поверити на чување осим монахињама. Од 2005. године Дом је под управом игуманије Марије, која наставља духовно руковођење сестара и управљање над оба манастира, и њене заменице монахиње Гликерије у којима и монахиње и штићенице имају велики ослонац. Игуманије као манастирске старешине и одговорна лица за живот деце у Дому, као и све монахиње обављају своје задатке и послушања не као запослена лица, већ као део велике породице у којој влада склад и високи ниво одговорности и посвећености раду, а Дом постаје својеврсан полигон развијања емо-ционалног односа поверења и љубави.Уз посебно поштовање и захвалност за сваки трудољубиви тренутак родитељске бриге над немоћнима.
За сав овај дугогодишњи пожртвовани труд и рад Фондација Браћа Карић одлучила је да својом значајном новчаном донацијом подржи сестринство манастира Свете Петке Изворске за милосрдну бригу о особама са менталним сметњама и пружену безрезервну љубав, мир и духовну утеху свим штићеницима.

 

 

Оставите коментар

4 × 5 =