Споразум о сарадњи Фондације „Браћа Карић“ и Удружења „Хрватско–македонска тангента“ 

У просторијама Фондације „Браћа Карић” потписан је споразум о међународној сарадњи између Фондације „Браћа Карић”  и невладине организације Удружење „Хрватско-македонска тангента”.

Овим споразумом  о међусобној сарадњи унапређена је и  проширена сарадња  у области  културе, уметности, међународне сарадње, људских права, демократске и политичке културе и унапређење односа сарадње Србије, Хрватске, Македоније и целог региона.

Бивши  председник Републике Хрватске и почасни члан невладине организације Удружење „Хрватско-македонска тангента” проф. др Иво  Јосиповић  истакао је да је потписивање овог спотразума изузетно важан корак у правцу побољшања односа у региону међу свим државама, јер је Фондација „Браћа Карић” позната по својим активностима које иду у том правцу а и тангента такође.” Драго ми је што сам и сам судионик активности тангенте, јер ће бити сада пуно заједничких активности које ће оставити трага на квалитету односа у регији.”  истакао је  Јосиповић.

Обе стране су изразиле уверење да културни дијалог доприноси приближавању народа, као и очувању, развоју и размени  заједничког културног и историјског наслеђа будућим генерацијама, те настојању да заједничким напорима раде на побољшању квалитета заједничких односа са циљем да успоставе дугорочну и ефикасну сарадњу.

Драгомир Ј. Карић,  један од оснивача Фондације „Браћа Карић” и народни посланик том приликом истакао је да Фондација „Браћа Карић” већ 45 година у својим активностима има одбор  за јачање мира, демократије, сарадње и пријатељства међу народима. Такође напомиње да му је велика част и огромно задовољство што је Фондација данас потписала овај споразум и на тај начин узела учешће у заједничкој сарадњи у Хрватској, Македонији, Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и целом региону.

Док је председник Удружења „Хрватско-македонске тангенте” Сашо Георгиевски  овом приликом изјавио:

„Дугујемо захвалност за ове плодне сусрете, Компанији БК и Фондацији „Браћа Карић”. Током дводневних разговора додирнули смо многе теме и  посебно се заинтересовали за трипартитну сарадњу, да поред Хрватске и Македоније буде укључена и Србија. Овог пута акценат је стављен на култури и уметности, размени уметничких искустава и неговању заједничке традиције што може бити јако плодотворно и на сам друштвено–политички амбијент у региону.”

Организовање саветовања, предавања, семинара, конгреса, трибина и других стручних скупова у складу са постављеним циљевима, окупљање грађана који се баве културом, уметношћу и образовањем, струковно повезивање, су само део предвиђених активности, које би се реализирали кроз разне пројекте.

Оставите коментар

twenty − five =