O NAMA

Misija

Много је начина да покажете својој земљи колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Породица Карић је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, промоцију толеранција, суживота различитих нација, вероисповести, култура – не само у Србији већ и у региону и свету. И тако готово четири деценије.
Не само као одговор на данас општеприхваћени термин друштвена одговорност, већ пре свега осећајући људску и патриотску потребу, Богољуб Карић је давне 1979. године осмислио Социјални савет у Пећи који ће прерасти у Карић фондацију. Са идејом да поносно промовише своју земљу. Упркос свим тешкоћама, наставили су свој рад уверени да добронамерност, љубав према својој земљи и сваком човеку у њој, посвећеност доброчинитељском и хуманитарном раду јесте неопходна данас више него икад.

Такође, деловање фондације од њеног оснивања до данас у складу је са нараслим потребама бриге о људима и поставкама Опште Декларације о правима човека донете 1948. године од стране Генералне Скуштине Уједињених народа, и максимом „Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима. Она су обдарена разумом и свешћу и треба једни према другима да поступају у духу братства.” Управо из тих разлога и вишедеценијски рад фондације, у свим хуманитарним и друштвеним активностима има уграђену и одбрану међународних принципа заштите људских права и слобода.

Vizija

„Нека Карић фондација буде скромни допринос породице Карић своме отечеству. Можда се тако бар за корак, приближимо великанима као што су капетан Миша, Текелија, Коларац, Спасић, Дунђерски или Лука Ћеловић, које потомци памте не по трговини сољу или по производњи пива, него по оним материјалним и духовним добрима која су завештавали и која су градили своме народу. Дакле, нека ово буде само једна цигла у тој импозантној грађевини националних завештања”.

Говор Миланке Карић, оснивача, на додели првих Награда “Браћа Карић”, 1998. године

PISMO PREDSEDNICE

upravni-odbor-dana_20131030_155922

Поштовани,

Каже се да нема великих и малих доброчинстава, важно је да постоји воља, жеља и добро срце да би помагали другима и сачували од заборава сва добра материјалне и духовне културе нашег народа .

Изузетна ми је част што ме је породица једногласно изабрала за председницу наше породичне фондације – Карић фондације.

Дошло је време да млађе генерације породице Карић преузму ову важну улогу. С поносом прихватам одговорност да наставим путем очувања српске традиције, породице и културне баштине. Желим да наставим да негујем идеју своје породице да смо сви ми одговорни за наше друштво, земљу и планету. Да никада не заборавим своје корене и сачувам Фондацију као породично гнездо које је одувек било душа компаније.

Верујем да ћу истрајати на том путу доброчинства, преносећи на генерације које долазе оно што су мене учили од малена „Рука која даје никада не остаје празна“.

Неко ће рећи да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо. Зато слушам и пратим свој унутрашњи глас, он не говори речима, већ немим језиком срца. Као што је рекао Мартин Лутер Кинг: „Вера је кад направиш први корак чак и кад не видиш целе степенице, само закорачи.”

Као савременици актуелних глобалних изазова и све чешћих бројних људских трагедија, проузрокованих небригом о цивлизацијским и друштвеним оквирима који треба да обезбеде поштовање људских права и слобода, у свим нашим активностима дајемо свој допринос у јачању колективне друштвене свести кроз стално јавно потенцирање, да је самосталан и слободан човек окосница сваке срећне породице и сваког савременог и прогресивног друштва.

Даница Б. Карић

PISMO OSNIVAČA

Драги пријатељи,

Прошло је више од три деценије како је моја породица кроз Социјални савет помагала своје радникеи суграђане без обзира на нацију, вероисповест, боју коже. Величина, број и разноликост подухвата Фондације доказ су да у традицији саме породице јесте укорењена одговорност према држави и друштву. Учила сам своју децу да је судбином одређено да ништа није дато вечно ни богатство ни немаштина, да треба уважавати оне који немају и помагати, то истовремено значи подржавати најдубљи смисао људских надања.

Данас поносно, без сумње или страха препуштам с пуним поверењем својој најмлађој ћерки, тешку и одговорну улогу, управљање фондацијом. Породица ју је једногласно изабрала за председницу наше породичне фондације. Сигурна сам да ће са апослутном посвећеношћју, са високим осећањем хуманости и одговорности обављати функцију председнице Карић фондације. Зна да само са много рада и труда и уз свој добро организован тим може остварити врхунске резултате. Желим да све што буде урадила остави трага и да се њеним делима поносе генерације које долазе!

Миланка Карић

Оснивач Карић фондације

mara

1. Хуманитарни рад Фондације

Иако су тематски сврстане у рад неколико центара у оквиру Фондације: Центра за бригу о деци, Центра за промоцију породичних вредности, Центра за промоцију и развој науке и образовања, Центра за промоцију културе и стваралаштва, Центра за издавачку делатност и Центра за међународну сарадњу – све разнородне активности Фондације „Браћа Карић” имају јединствен – хуманитарни карактер. Било да су непосредно одређене пружањем конкретне новчане помоћи институцијама и појединцима, подизањем задужбина и споменика или догађајима у области културе – организовањем концерата, изложби, промоција књига – у суштини свих акција Фондације „Браћа Карић” налази се доброчинство.

Хуманитарни рад Фондације подразумева: Бригу о деци, Вредности породице, Помоћ институцијама, Задужбине, значајне инвестиције и споменике.

2. Заштита људских права

Иницијатива за људска права Фондације Браћа Карић је независна, невладина, нестраначка и непрофитна организација. Овај огранак Фондације настоји да отклони препреке демократском развоју и остваривању основних слобода утврђених Уставом Републике Србије и других међународно признатих инструмената у вези са људским правима. Ово се постиже ширењем знања, поштовањем људских права и промоцијом размене информација и најбољих пракси кроз обуку, образовање, истраживање, законодавно заступање и стратешка партнерства. Свест о основним слободама допринец́е формирању снажне и демократске културе у области људских права. Оваква култура ц́е промовисати заједничко доношење одлука и на тај начин створити чврст и ефикасан темељ за демократско управљање.

3. Издаваштво

Више од четрдесет година води нас идеја очувања и неговања наших корена и обичаја, материјалне и духовне културе српског народа. Дубоко верујемо да је очување писма, језика, историје и културне баштине најсигурнија и најбоља промоција једног народа. Док живи матерњи језик, док живи историја, док живе уметност и традиција једног народа, живи и његов национални идентитет.

Фондација Браћа Карић се већ готово три деценије бави издаваштвом, чувајући на тај начин културно наслеђе своје земље. Величина, број и разноликост издавачких подухвата Фондације, доказ су да у традицији породице Карић јесте укорењена одговорност према држави и друштву.

4. Међународна сарадња

Фоданција „Браћа Карић” је од почетка рада успоставила јасне критеријуме и циљеве своје међународне сарадње. Њена намера је да промовише и подржи широке међународне контакте у свим областима: култури, хуманитарним акцијама, науци, економији и медијима и тиме допринесе садржајнијој комуникацији и бољем разумевању међу људима, народима и државама, са циљем да афирмише мир и пријатељство као врховне вредности. Као посебно значајан задатак у тој области Фондација је увек сматрала укључивање Србије у европске и светске интеграционе процесе.

5. Наука и образовање

Фондација „Браћа Карић” оснивач је првог приватног универзитета у нашој земљи, што указује на чињеницу да велики значај поклања унапређењу образовања и науке. Управо спровођењем активности Универзитета, његових факултета и института, Фондација „Браћа Карић” остварује своју политику у образовању: врхунска знања, изврсни професори и предавачи, најбоље припремљени млади стручњаци – професионалци за изазове времена и потребе даљег развоја наше привреде и земље у целини.

6. Уметност и култура

Повезујући уметност и хуманост, Фондација „Браћа Карић” је из године у годину исписивала културни портрет Београда и читаве земље, саздан од незаборавних концерата домаћих и страних уметника, значајних изложби, пројеката који су, ослањајући се на традицију, градили мостове ка срцима нових генерација. Поштујући и помажући истинске бардове наше културне сцене, поклањајући простор младим уметницима, Фондација „Браћа Карић” је штитила нашу уметност.

7. Награда „Браћа Карић”

По замисли њеног идејног творца и утемељивача Богољуба Карића, пре 25 година покренута је једна од најзначајнијих активности Фондације – Награда „Браћа Карић”. Награда – којој су Карићи подарили име и сва својства тог имена – додељује се сваке године за изузетна достигнућа у областима научног и истраживачког рада, културе и уметности, новинарства, публицистике и издаваштва, економије и привреде, као и хуманитарних активности које јачају мир, сарадњу и пријатељство међу народима.

Награда „Браћа Карић” је успостављена као плод вере у неисцрпну памет и вредност, пре свега сопственог народа. Фондација „Браћа Карић” има намеру да и у будућности та награда буде подстицај и мотив за све оне који стварају, који обликују вредности због којих ћемо сви ми, и простор у коме живимо – постати бољи.