Фестивал младих песника у Зајечару: Представљена поезија Дане Карић

На 38. по реду Фестивалу младих песника „Млади мај”, који је одржан у Зајечару од 22. до 25. маја, промовисана је збирка поезије Данице Карић Стојилковић – „Слободне птице лете високо”. Овај мултимедијални пројекат ауторка је описала као „визуелну причу о љубави” према Богу, природи, ближњем свом и према себи самом. Пројекат је остварен кроз избор од седам песама које су објављене у збирци, а које су представљене кроз седам музичких видео записа, на неколико језика. Оваквим приступом, Дана Карић је успела да своју поезију учини доступном и разумљивом публици широм света.

Дана Карић је својом збирком поезије успела да споји визуелно, поетско и музичко уметничко изражавање на необичан и оригиналан начин. Њене песме, пуне емоција и дубоких мисли, не само да су лепо написане, већ су и изузетно инспиративне. Поред тога што их је могуће читати као молитве или оде љубави, ове песме пружају и снажну поруку о важности љубави према ближњем и према себи, те о неопходности вере у Бога и у себе самог. Овакве поруке су данас неопходне, а Дана Карић их је успела пренети на начин који је топао и искрен, те стога лако допире до срца читалаца.

На промоцији збирке говорили су Ђорђе Михајловић, кореограф и режисер који је створио визуелно путовање за поезију Дане Карић, Урош Марковић, песник и портпарол Фондације Браћа Карић, и ауторка Даница Карић Стојилковић. Сви они су истакли значај овог пројекта, не само као необичног књижевног дела, већ и као уметничког и духовног подухвата који спаја људе и културе. Визуелни аспект пројекта, у комбинацији са музиком и поезијом, пружа јединствено искуство које надилази традиционалну књижевност. Свака песма праћена је видео записом који додаје нову димензију њеном тумачењу и доживљају, омогућавајући публици да у потпуности урони у свет који је Дана Карић створила. Тиме је њена поезија постала више од речи на папиру – постала је живо, интерактивно уметничко дело.

Фестивал „Млади мај”, као један од најзначајнијих песничких догађаја у региону, окупља највећа песничка имена свих генерација. Ове године, гости на промоцији песама Дане Карић били су млади таленти, али и бардови српске књижевности попут Власте Младеновића, који је и уметнички директор Фестивала. Овакав спој младих и искусних песника допринео је изузетној атмосфери и инспиративном духу који је владао током Фестивала.

На такмичарском делу Фестивала победила је песникиња Милица Гајић, која је, по оцени жирија, била поетички најдоследнија у својим песмама, што је најважније за добру књигу поезије. Победници фестивала припада награда у виду издања прве књиге песама, а од пре две године лауреат Фестивала младих песника стиче право учешћа на манифестацији „Смедеревска песничка јесен”, која се у октобру одржава у Смедереву.

Фестивал младих песника „Млади мај” наставља да буде важан догађај у свету поезије, пружајући младим талентима платформу за промоцију свог рада и прилику да се повежу са већ етаблираним песницима. Ова манифестација слави младе песнике и промовише њихов рад и таленат. Збирка поезије „Слободне птице лете високо” Данице Карић нашла је своје место на Фестивалу као прави пример како поезија може да буде средство за преношење дубоких и универзалних порука, које су неопходне у данашњем свету. Њено дело инспирише и подстиче на размишљање, те је сигурно да ће имати трајан утицај на све који га прочитају и доживе.

 

Оставите коментар

seventeen + 2 =