Додељене престижне Награде „Браћа Карић” за 2023. годину

У препуној сали Народног позоришта у Београду 26. пут додељене су  престижне Награде „Браћа Карић”
које се додељују домаћим и страним угледним личностима за њихов изванредан допринос.

Фондација Браћа Карић, која се  већ 45 година бави хуманитарним радом, основала је Награду „Браћа Карић” са жељом да се додатно вреднују и истакну највећа достигнућа у култури и уметности, економији и привреди, новинарству и књижевности, научном и истраживачком раду, хуманитарним активностима, спорту, јачању демократије, мира, сарадње и пријатељства међу народима.

У недељу 3. децембра 2023. су на традиционалној свечаној додели присуствовали  представници дипломатског кора, бројне личности из јавног живота Србије међу којима су били и чланови породице Карић.

Награде су ове године уручивали, Драгомир Ј. Карић са млађим представницима породице Саром и Таром Карић и Лука Лазаревић.

Филмовима образложења за сваког добитника, публици су представљена достигнућа, успеси и награде које красе сваког од њих.

Међу првим  добитници били  су Џон Боснић српско–канадски новинар и Татсуја Хирано јапански културни активиста и лексиколог којима су додељене Награде „Браћа Карић” за журналистику.

Богдан Богдановић се као добитник Награде „Браћа Карић” за врхунска достигнућа у спорту  присутнима обратио путем видео поруке и изразио велику захвалност на награди која му је додељена.

Професорка Јасмина Вујић, коју зову атомска принцеза и која је добитница Награде „Браћа Карић” за област научни и истраживачки рад и технолошке иновације „Никола Тесла” своју изјаву захвалности такође проследила је путем видео линка и рекла да је за њу изузетно велика част да буде добитник овако велике награде док се професор Свен Маричић за исту област, обратио присутнима у националном театру и изразио захвалност фондацији и породици Карић.

За развој економије савремене Кине и хуманитарне активности Фондација је наградила професора Ћинг Манхоуа великог хуманисту и визионара од Хонг Конга до Шангаја.

За изузетан допринос култури награду Фондације добио је глумац Милош Биковић, а казахстански певач Димаш Кудајберген награђен је као „архитекта музичких мостова јединственог музичког идентитета”.

Блиставом низу те вечери представљен је и добитник Награде за област јачање демопкратије, мира, сарадње и пријатељства међу народима Будимир Лончар као истакнути дипломата који је својом каријером значајно допринео напретку и стабилности у свету.

У име Будимира Лончара обратио се његов пријатељ проф. Дејан Јовић који је рекао да је Лончар са великим узбуђењем и захвалношћу примио вест да је награђен.

Поред мешовитог  хора „Оператикон” под диригентском палицом Ђорђа Станковића у уметничком програму учествовала је уметничка трупа Уна Сага Сербика и маестрални уметник раскошног гласа Димаш Кудајберген чији наступ је пропраћен огромним овацијама публике.

На крају свечане церемоније изведена је и породична химна „Србијо Мајко” коју су извеле председница Фондације Даница Карић Стојилковић и Данијела Карић Милеуснић уз пратњу хора а програм су водили Иван Голушин и Бојана Одавић.

Оставите коментар

sixteen − six =