1. јун – Међународни дан заштите деце

Међународни дан заштите деце обележава се 1. јуна у многим земљама света, а понегде је то чак цела седмица посвећена активностима на заштити деце и омладине.

Тај датум изабран је 1925. на Светској конференцији о добробити детета, одржаној у Женеви, а међународно се обележава од 1950. године. Од 1959. Светски дан детета обележава се 20. новембра, на дан кад је Генерална скупштина УН усвојила Резолуцију о дечјим правима.

Недавни трагични догађаји у Србији опомињу да заштити деце и омладине, као свом првом и најважнијем задатку, треба да посветимо сваки, а не само један дан у години.

Према званичним подацима деца чине тек нешто преко 17 посто становништва Србије.

Међу нашом децом није мали број оне која живе у веома тешким условима, због чега им детињство није ни весело ни безбрижно. Али чак и оној деци која живе у економском благостању често недостаје оно најпотребније: сигурност, љубав, прихватање и охрабрење.

Већ четири деценије Фондација Браћа Карић ради на промоцији породичних вредности и очувању породице као најздравијег амбијента за живот детета и подржава и помаже породице са већим бројем деце.

У оквиру својих хуманитарних активности Фондација спроводи акције помоћи угроженим малишанима, што је чинила и у време ратних дешавања, помажући свој деци без обзира на националну припадност. Бројне су акције помоћи вртићима, дечјим болницама и школама, оне редовне, као и оне поводом великих празника или неочекиваних догађаја, несрећа и природних катастрофа.

Желећи да нашој даровитој деци помогне да открију и однегују таленат, не само на своју добробит, већ и на корист целог народа, Фондација спроводи акцију Подржи таленат.

Поводом Дана детета Фондација Браћа Карић позива институције, организације, породице и појединце да добробит деце ставе у центар свих својих активности и планова.

Оставите коментар

2 × four =