1. jun – Međunarodni dan zaštite dece

Međunarodni dan zaštite dece obeležava se 1. juna u mnogim zemljama sveta, a ponegde je to čak cela sedmica posvećena aktivnostima na zaštiti dece i omladine.

Taj datum izabran je 1925. na Svetskoj konferenciji o dobrobiti deteta, održanoj u Ženevi, a međunarodno se obeležava od 1950. godine. Od 1959. Svetski dan deteta obeležava se 20. novembra, na dan kad je Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju o dečjim pravima.

Nedavni tragični događaji u Srbiji opominju da zaštiti dece i omladine, kao svom prvom i najvažnijem zadatku, treba da posvetimo svaki, a ne samo jedan dan u godini.

Prema zvaničnim podacima deca čine tek nešto preko 17 posto stanovništva Srbije.

Među našom decom nije mali broj one koja žive u veoma teškim uslovima, zbog čega im detinjstvo nije ni veselo ni bezbrižno. Ali čak i onoj deci koja žive u ekonomskom blagostanju često nedostaje ono najpotrebnije: sigurnost, ljubav, prihvatanje i ohrabrenje.

Već četiri decenije Fondacija Braća Karić radi na promociji porodičnih vrednosti i očuvanju porodice kao najzdravijeg ambijenta za život deteta i podržava i pomaže porodice sa većim brojem dece.

U okviru svojih humanitarnih aktivnosti Fondacija sprovodi akcije pomoći ugroženim mališanima, što je činila i u vreme ratnih dešavanja, pomažući svoj deci bez obzira na nacionalnu pripadnost. Brojne su akcije pomoći vrtićima, dečjim bolnicama i školama, one redovne, kao i one povodom velikih praznika ili neočekivanih događaja, nesreća i prirodnih katastrofa.

Želeći da našoj darovitoj deci pomogne da otkriju i odneguju talenat, ne samo na svoju dobrobit, već i na korist celog naroda, Fondacija sprovodi akciju Podrži talenat.

Povodom Dana deteta Fondacija Braća Karić poziva institucije, organizacije, porodice i pojedince da dobrobit dece stave u centar svih svojih aktivnosti i planova.

Ostavite komentar

four × 3 =