Akcija dobrovoljnog davanja krvi

U sredu, 31. oktobra, od 10 do 14 časova, u prostorijama „Alfa-BK“ Univerziteta uspešno je održana akcija humanitarnog davanja krvi, u organizaciji Fondacije Karić, „Alfa-BK“ Univerziteta i Instituta za transfuziju krvi Srbije. U akciji, pod sloganom „Život nam vraća ono što drugima dajemo“, učestvovali su studenti i profesori „Alfa-BK“ Univerziteta, sportisti, kao i ličnosti iz javnog života.

Humanitarna akcija otvorena je seminarom stručnih saradnika Instituta za transfuziju krvi Srbije, Mirjane Knežević i Lane Vučičević Miladinović, koje su uz prezentaciju informativnog filma, okupljenima u sali A2 Univerziteta, u najkraćim statističkim crtama izložile značaj opšteg podizanja svesti, kada su u pitanju humanitarne akcije ovoga tipa, pre svega zbog toga što se, zbog sve progresivnijeg starenja populacije broj potencijalnih davalaca krvi u Srbiji, iz godine u godinu drastično smanjuje. U tom smislu naročito je podvučen značaj obnavljanja saradnje Instituta za transfuziju krvi i Fondacije Karić, koja je na obostrano zadovoljstvo, nakon dve godine pauze uspešno ostvarena, uz opasku da će dobrovoljno davanje krvi ubuduće biti organizovano dva puta godišnje:U zimskom (novembarskom i decembarskom) i letnjem (martovskom i aprilskom) semestru.

Uz neskriveno zadovoljstvo zbog obnovljene saradnje sa Institutom, Danica Karić, predsednik Fondacije Karić, apelovala je na sve one koji mogu, da pokažu ličnu i društvenu odgovornost, ali i humanost, time što će se i ubuduće odazivati ovakvim akcijama. Motivišući okupljene studente ispred sale S3 Univerziteta, gde je transfuzija obavljena, predsednica Fondacije Karić istakla je da strepnje među onima, koji se možda dvoume, ne treba da bude, jer nam odista kao što i sam slogan akcije kaže – život vraća ono što dajemo drugima:

– Apelujem da svi, koji mogu daju krv. Mislim da u prirodi svakoga od nas mora da bude altruistička želja da pomognemo drugima. Medicinski je dokazano da onima, koji mogu da daju krv, to ni na koji način neće ugroziti zdravlje. Dakle, nas ne košta ništa, a nekome će spasiti život – objasnila je predsednica Fondacije Karić.

Ispred sale S3 Univerziteta, među davaocima krvi našla se i pevačica Aleksandra Radović, koja se, kako nam je objasnila, bez dvoumljenja odlučila na ovaj korak pošto je sagledala interaktivni film prikazan tokom seminara stručnjaka Instituta za transfuziju krvi, iz kojeg je saznala da pripada retkoj krvnoj grupi, i da će učinivši malo pomoći mnogo, pre svega porodilištima, kojima su, u ovom trenutu, zalihe krvi neophodne.

Od sportista najažurniji su bili Dimitrije Rističević, devetnaestogodišnji vaterpolista kluba Partizan, i vaterpolista PVK „Jadran“, Stefan Vidović. Za razliku od Stefana, kojem je ovo bio prvi put da se odaziva humanitarnoj akciji ovoga tipa, Dimitrije je i ranije davao krv, prvi put kako nam je objasnio, kada je njegov školski drug teško povređen u saobrćajnoj nesreći:

– Tužno je što se setimo važnosti učešća u humanitarnim akcijama ovoga tipa tek kada nas, ili nekoga iz naše okoline zadesi neka nesreća. Mislim da bi svi, konačno, trebalo ozbiljno da se pozabavimo ovim problemom.

Ostavite komentar

twenty − 3 =