Srbi Bosne i Hercegovine u ХIХ veku

Korice knjige Srbi u BiH u 19. veku

Prvo sam želeo da napišem knjigu o srpskim narodnim vođama koji su aktivno učestvovali u borbi za crkveno-školsku autonomiju Srba u Bosni i Hercegovini na prelazu iz XIX u XX vek, a posle toga istoriju Srba Bosne i Hercegovine u XIX veku (kraj ropstva pod Turcima i austrougar- ska okupacija).

U međuvremenu sam prvobitni plan malo promenio, te sam prvo napisao knjigu Srbi Bosne i Hercegovački u XIX veku – borba za slobodu i ujedinjenje. U njoj sam u drugom delu detaljno pisao i o borbi za crkveno-školsku autonomiju Srba u Bosni i Hercegovini, a u trećem delu (Oni su postavili temelj autonomiji Srba Bosne i Hercegovine) dao sam osnovne biografske podatke o nekoliko narodnih predstavnika koji su u toj borbi aktivno učestvovali.

Kao što se iz naslova knjige vidi (Srbi Bosne i Hercegovine u XIX veku – borba za slobodu i ujedinjenje) prostorni i vremenski okvir istraživanja je Bosna i Hercegovina u XIX veku, ali je neizbežno bilo da se osvrnemo i na zbivanja u susednim srpskim državama (Srbiji i Crnoj Gori), te na vreme neposredno pre XIX veka, kao i na početak XX veka.

 

Knjiga ima tri dela i dodatak na kraju.
Format: 14.8×21 cm
Broj strana: 710 strana
Povez: tvrdi
Godina izdanja: 2018.

ISBN: 978-86-7594-056-2

Ostavite komentar

nine − three =