Miloje Milojević: Pesme i igre Kosova i Metohije

Srpska baština za budućnost

 

U saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, 2004. godine Karić fondacija je objavila „Narodne pesme i igre Kosova i Metohije“. U pitanju je obimna zbirka pesama koje je sakupio i zabeležio poznati srpski muzikolog, kompozitor i melograf Miloje Milojević, a priredio dr Dragoslav Dević, dugogodišnji profesor i šef katedre za etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Iako nastala daleke 1930. godine, ovo je njeno prvo objavljivanje. Prepoznavši vrednost od nacionalnog značaja, Novosadski sajam knjiga nagradio je ovo izdanje nagradom Zaharije Orfelin.

Ovom, za srpsku baštinu neprocenjivom, izdanju se ove godine pridružuje i trostruki CD., koji nudi potpun i autentičan zvučni doživljaj. Prvi u nizu sastoji se od 30 arhivskih snimaka sa terena koji obuhvataju širok opseg izvornih melodija izvođenih od strane brojnih pevača i svirača sa teritorije Kosova i Metohije. Drugi CD predstavlja svojevrsnu „kompilaciju“ manje poznatih, ali podjednako vrednih pesama sa istog područja u nadahnutoj i izražajno bogatoj interpretaciji gospođe Milanke Karić i orkestra Bore Dugića. Ne treba zaboraviti ni da je g-đa Milanka Karić kao vrstan poznavalac muzičke baštine Kosova i Metohije, koje je ujedno i njen zavičaj, pažljivo i temeljno izvršila odabir pesama koje su se našle na ovom disku.

Treći CD je utoliko značajniji ukoliko se ima u vidu broj muzički nepismenih ljudi koji i dalje neguju srpsku vokalnu i instrumentalnu tradiciju. Ovaj deo audio izdanja „Narodnih pesama i igara Kosova i Metohije“ je namenjen upravo njima, s obzirom da sadrži 93 zvučna zapisa (sačinjena pomoću računara) pri čijem se slušanju melodije mogu brzo i lako naučiti, bez neophodnog poznavanja notacije. Primena ovog CD-a će u budućnosti svakako biti višestruka: od individualnog učenja u zemlji i inostranstvu, preko muzičkog obrazovanja u svim školskim ustanovama pa do amaterskih kulturno umetničkih društava i folklornih grupa. Njegova edukativna vrednost je nemerljiva i u današnje vreme svakako jedinstvena.

Odlučivši se da izdavački osmisli i realizuje ovakav ambiciozan i sveobuhvatan projekat, Karić fondacija je još jednom pokazala izvanredan interes za očuvanje i prezentaciju srpskog muzičkog nasleđa. Kombinacija tradicionalne građe i modernog načina obrade nesumnjivo predstavlja pravi potez, šireći krug čitalačke i slušalačke publike i doprinoseći razvoju njihovog muzičkog senzibiliteta. Ostaje nada da će Karić fondacija i u budućnosti nastaviti svoju izdavačku delatnost koja se bez imalo zadrške može nazvati modernim prosvetiteljstvom.

Zato sa nestrpljenjem očekujemo promociju ovog izuzetnog poduhvata koja je najavljena za početak decembra.

Cvejić Mezei
Magistar muzičke umetnosti

Ostavite komentar

16 − twelve =